Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wolf FGB-28 dziwny dźwięk w trakcie grzania wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od pewnego czasu podczas grzania wody piecem Wolf FGB-28 czasem pojawia się dziwny dźwięk. Nagrywałem przez kilka dni dźwięki obok pieca i udało mi się go złapać.

Pod poniższym linkiem (nie mogę dołączyć pliku mp3 do forum) mp3, na nim ok. 33 sekundy jest ten dźwięk.

https://falconlabspzoo-my.sharepoint.com/:u:/g/personal/maciej_pasterz_falconlab_pl/EafaJG-651NJpHsGuUPoaTUBi4SCdWF2juxaf2pgzmsYXg?e=4GiuHt

Proszę o pomoc w diagnostyce.

Dziękuję i pozdrawiam, Maciej

Opublikowano (edytowane)

A przypadkiem ten dźwięk to nie efekt wyrzucenia wody z zaworu bezpieczeństwa? Sprawdź jakie jest ciśnienie w układzie gdy kocioł pracuje bo tej wyrzuconej wody może nawet nie być widać jak jest odprowadzona z ZB jakimś wężem do kanalizacji 

Edytowane przez Uzytkownik2
Opublikowano
W dniu 8.08.2025 o 11:12, Uzytkownik2 napisał(a):

A przypadkiem ten dźwięk to nie efekt wyrzucenia wody z zaworu bezpieczeństwa? Sprawdź jakie jest ciśnienie w układzie gdy kocioł pracuje bo tej wyrzuconej wody może nawet nie być widać jak jest odprowadzona z ZB jakimś wężem do kanalizacji 

Bez pracy jest to ok. 1.3, w trakcie pracy dochodzi do 1.6. Wcześniej miał podobny zakres pracy i nie wydawał takich dźwięków.

W dniu 9.08.2025 o 20:01, sambor napisał(a):

Warto zdjąć osłony kotła i będzie łatwiej zlokalizować źródło dźwięku.

Pytanie czy mnie serwisant nie opieprzy że grzebałem a to jego fucha.

Tylko generalnie problem jest z tym, że dźwięk pojawia się raz na jakiś czas, nie przy każdym grzaniu wody. Jak przyjechał serwisant to jak na złość oczywiście dźwięk się nie pojawił.

Błędów żadnych nie pokazuje. Przejmować się tym bardzo?

Dziękuję za Wasze odpowiedzi.