Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam nową instalacje z kotłem Blaze praktik 25kw Kombi z palnikiem kipi 5kw-20kw i posiadam do tego instalacje z 2 zbiorników 500l bufory równolegle podpięte do buforów podpięty też jest zbiornik 500l na CWU i bufory jak są ciepłe to ogrzewają wężownicą po całej długości zbiornika CWU oczywiście do zadanej ustawionej na sterowniku kotła załącza się pompka na powrocie wężownicy cwu. Od buforów leci też ciepło na dom poprzez zawór 3d z mieszaczem i pompa na grzejniki.

Latem chciałbym sobie grzać wodę CWU peletem no bo wygodniej.

I mam pytanie bo obecnie jak pale to musze ogrzać 1000l bufory by zagrzać 500l CWU czy jest możliwość jakoś inaczej podpiąć CWU by tylko pellet ogrzewał CWU. Czy ta moja instalacja jest odpowiednio zrobiona pod dwa rodzaje ogrzewania? Co można by zmienić i usprawnić.

Obecnie mam 3 czujniki w jednym buforze który steruje palnik do zadanej temperatury. I jeden czujnik po środku w CWU.
I ustawiłem sobie by palnik załączał się przy 65C góra i przy 60 dół wyłączał. Czy dobrze robię nie wiem może ktoś coś doradzi?. CWU mam na 50C.
Mam jeszcze możliwość zastawienia powrotu jednego bufora tego bez czujników ale czy ta instalacja będzie wtedy prawidłowo działać nie wiem. I podgrzewać jeden, ale czy on dogrzeje mi te 500 cwu. Ewentualnie mogę jeszcze ustawić na środkowy czujnik wyłączanie palnika.

Przesyłam też parę fotek z instalacja szary bufor w kotłowni nie ma czujników i on by był do ewentualnego zastawienia. Za ściana mam bufor z czujnikami.

Proszę o jakąś poradę i za każdą pomoc z góry dziękuje.

1.jpg

2.jpg

2a.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

Opublikowano (edytowane)

@Turibo Odnośnie twojego pytania czy jest możliwość jakoś inaczej podpiąć CWU by tylko pellet ogrzewał CWU z pominięciem buforów to takie kwestie były dyskutowane w poniższym temacie pod tym linkiem (tam też są schematy, które może będą inspiracją):

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano

Musiałbyś mieć pompę przed buforami na zbiornik Cwu.

Ten ocynk i pp...