Artur212212 Opublikowano 2 Lipca #1 Opublikowano 2 Lipca Witam jestem nowy na forum.A więc moje pytanie jak rozwiązać właściwą ochronę powrotu w tym przypadku Cytuj
sambor Opublikowano 2 Lipca #2 Opublikowano 2 Lipca Witamy na Forum Czy ta instalacja co jest na zdjęciach nie zapewnia ochrony powrotu? Cytuj
Artur212212 Opublikowano 3 Lipca Autor #3 Opublikowano 3 Lipca (edytowane) W dniu 2.07.2025 o 21:06, sambor napisał(a): Witamy na Forum Czy ta instalacja co jest na zdjęciach nie zapewnia ochrony powrotu? Zapewnia ochronę powrotu ale działa bardzo pozwoli kocioł osiąga zadaną temperaturę i się wygasza i tak kilka razy,myślę nad pompą krótkiego obiegu za zaworem 4d Edytowane 31 Lipca przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
sambor Opublikowano 3 Lipca #4 Opublikowano 3 Lipca Osiąganie temperatury to raczej kwestia produkowanej przez kocioł mocy, ponadto na obiegu kotłowym powinna być rura 1" metalowa, a nie mniejsza średnica, na dodatek z PP. Daj tą pompę kotłową, na pewno pomoże. Cytuj
Artur212212 Opublikowano 3 Lipca Autor #5 Opublikowano 3 Lipca Rury są calowe ale tak jak mówisz pp czy to wytrzma? Jaką pompę dać taką samą jak na co,cwu czy jakąś mniejszą podeślę jeszcze fotek Cytuj
sambor Opublikowano 3 Lipca #6 Opublikowano 3 Lipca Wg ciebie calowe rury z PP to ......? Pompa wystarczy 25/4 Cytuj
Artur212212 Opublikowano 3 Lipca Autor #7 Opublikowano 3 Lipca (edytowane) W dniu 3.07.2025 o 11:46, sambor napisał(a): Wg ciebie calowe rury z PP to ......? Pompa wystarczy 25/4 Zrobić to na obejściu pompowym z zaworem zwrotnym czy normalnie pompa w rure dwa zawory kulowe jeden z filtrem Edytowane 31 Lipca przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
sambor Opublikowano 3 Lipca #8 Opublikowano 3 Lipca Nie wiem jak masz wpięte grzanie bojlera? Powinno być tak Oczywiście w twoim przypadku jest układ zamknięty, więc naczynie wyrównawcze trzeba wpiąć na powrocie przed samym kotłem Cytuj
Artur212212 Opublikowano 3 Lipca Autor #9 Opublikowano 3 Lipca (edytowane) W dniu 3.07.2025 o 14:53, sambor napisał(a): Nie wiem jak masz wpięte grzanie bojlera? Powinno być tak Oczywiście w twoim przypadku jest układ zamknięty, więc naczynie wyrównawcze trzeba wpiąć na powrocie Kocioł ma dwa zasilania I dwa powroty cwu jest na osobnym zasilaniu a [CO ] jest na osobnym zasilaniu stem że przez zawur 4d a pompy to 25-60/180, naczynie jest wpięte w powrót z [CO] Edytowane 31 Lipca przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
sambor Opublikowano 3 Lipca #10 Opublikowano 3 Lipca Pompy są za mocne, a zaw zwrotne powinny być na obu powrotach do kotła. Cytuj
Artur212212 Opublikowano 3 Lipca Autor #11 Opublikowano 3 Lipca (edytowane) W dniu 3.07.2025 o 16:36, sambor napisał(a): Pompy są za mocne, a zaw zwrotne powinny być na obu powrotach do kotła. Zawory są na zasilaniu a jakby założyć taką samą pompę jako kotłową Edytowane 31 Lipca przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
sambor Opublikowano 3 Lipca #12 Opublikowano 3 Lipca ZZ na obiegu bojlera może być, natomiast ZZ na obiegu kotłowym musi być , za lub przed pompą kotłową. Ale po co tak moce pompy do tak małego kotła? One wszystkie powinny być 25/40! Cytuj
Artur212212 Opublikowano 3 Lipca Autor #13 Opublikowano 3 Lipca (edytowane) W dniu 3.07.2025 o 18:11, sambor napisał(a): ZZ na obiegu bojlera może być, natomiast ZZ na obiegu kotłowym musi być , za lub przed pompą kotłową. Ale po co tak moce pompy do tak małego kotła? One wszystkie powinny być 25/40! Takie mi założyli podobno tak obliczyli że takie mają być a więc zawur zwrotny na pompę krótkiego obiegu musi być tak? Edytowane 31 Lipca przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
sambor Opublikowano 3 Lipca #14 Opublikowano 3 Lipca Tak musi być zz za pompą kotłową. Ech ci "fachowcy" możliwe, że te pompy co masz są przyczyną, która powoduje obecne problemy z ochroną powrotu. Cytuj
Artur212212 Opublikowano 3 Lipca Autor #15 Opublikowano 3 Lipca (edytowane) W dniu 3.07.2025 o 19:01, sambor napisał(a): Tak musi być zz za pompą kotłową. Ech ci "fachowcy" możliwe, że te pompy co masz są przyczyną, która powoduje obecne problemy z ochroną powrotu. Ok założę tą pompę kotłową z zaworem zwrotnym i zobaczę jak to będzie działać dziękuję za podpowiedzi Edytowane 31 Lipca przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
sambor Opublikowano 3 Lipca #16 Opublikowano 3 Lipca A tamte pompy co masz to skręć na niższe biegi. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi