Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W ramach remontu domu szeregowego na parterze i na 2 piętrach zmieniam instalację grzejnikową na ogrzewanie podłogowe i mam wątpliwości co do sposobu zasilenia rozdzielaczy.

Wg portalu Ciepło Właściwie zapotrzebowanie domu na moc grzewczą to 8kW, czyli wychodzi mniej więcej po 2.66kW na kondygnację. Jest już położonych 14 pętli grzewczych z czego 4 pętle na parterze (najdłuższa 110m) i po 5 na piętrach.

Aktualnie jest jeden pion idący w dół od kotłowni na 2 piętrze na pierwsze piętro (odcinek PP32), który po zasileniu rozdzielacza na 1. piętrze zwęża się do PP25. Z moich kalkulacji (kalkulatory internetowe) wynika, że PP32 może zasilić parter i 1 piętro, a PP25 sam parter, natomiast zastanawiam się, czy węższa rura na parter nie spowoduje za małych przepływów biorąc pod uwagę, że właśnie na parterze mam najdłuższą i najdalej położoną pętlę.

Rozważam następujące opcje:

1. zostawienie aktualnego pionu i zasilenie go z pompy w kotle gazowym. Wg moich kalkulacji powinna wystarczyć na wymagany przepływ nominalny (1.376) i wysokość podnoszenia (3.355) zakładając, że poprawnie te parametry policzyłem

2. wymianę odcinka z 1. piętra na parter z PP25 na PP32, żeby ułatwić zasilenie rozdzielacza, który znajduje się najdalej i z którego wychodzą najdłuższe pętle

3. poprowadzenie osobnych rur z kotłowni na 2 piętrze do wszystkich 3 rozdzielaczy i zasilenie ich pompą obiegową bezpośrednio z kotła gazowego.

Czy można jednoznacznie stwierdzić, która opcja będzie najlepsza przy takim opisie sytuacji? Gdybym wybrał opcję nr 3, to z jakiego skorzystać rozdzielacza, żeby rozdzielić w kotłowni zasilanie na 3 obiegi?

Będę wdzięczny za sugestie. Niestety nie zainwestowałem za wczasu w projekt i stąd te dylematy. Instalatorzy kotłów gazowych z którymi rozmawiałem sugerują albo opcję 1 albo 3, ale z 3 osobnymi pompami.

Opublikowano

Aby to miało sens i działało prawidłowo to trzeba policzyć, nie tylko same piony , ale też całą resztę.

Czasem robi się tzw "projekt odwrotny" czyli do istniejącej już instalacji liczy się krok po kroku wszystkie elementy składowe- moc pętli, przepływy, piony, moc źródła (kotła) ew proponuje zmiany - tak aby całość miała sens.

Mogę to zrobić, po więcej pisz na priv.