Skocz do zawartości
IGNOROWANY

PC do domu 100 mkw

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez nightwatch,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć.

Piec na wszystko klęknął na amen, w związku z czym w tym roku czeka mnie zakup pompy. Bardzo proszę o pomoc w doborze, bo nie wiem, czy dobrze kombajnuje.

- dom na grzejnikach
- ocieplony styro 10 cm
- dach w zeszłym roku położony na nowo, wełna 30 cm
- na sezon grzewczy schodziło mi ok 2.5 tony węgla.
- temperatura na grzejnikach w największe mrozy (- 20 st. C ) na grzejniki podawane 50 st. C
- temperatura na grzejnikach przy -5 do +10, gdzieś około 35-40 stopni.

BARDZO ogranicza mnie miejsce w "kotłowni", gdyż osprzęt tego monobloka musi się zmieścić w pomieszczeniu 2.5x-0.8 m. Buforu podejrzewam, że 200L nie zmieszczę.
Celowałem w Sprsun lub Kaisai 9 kW na czynniku R290, ale nie wiem czy opłaci się brać wysokotemperaturową pompę ? Co radzicie ?

Edytowane przez Drifte
Opublikowano (edytowane)

Ale monoblok nie ma żadnego osprzętu, praktycznie wszystko jest w zewnętrznej jednostce.

Jak da radę pracować okolo 40 stopni to nawet można pompę na R32 wstawić, zwłaszcza że kosztuje rzędu 5tys. A R290 jednak sporo droższe,nie wiem czy warto za 3krotnośc ceny.

Wewnątrz kotłowni trzeba zmieścić rury i ewentualnie wymiennik, jeśli będzie użyty. Wpiął bym tę pompę bezpośrednio w instalację bez żadnego bufora ani sprzęgła, i bez żadnych mieszaczy- to co wychodzi z pompy prosto w kaloryfery, żeby zachować temperaturę. Instalacja musi zapewnić wymagany przepływ i ciśnienie wg wymagań instalacyjnych, czyli raczej zamknięta. Ale przy pompie za 5tys to bym pewnie podlaczyl do tego co jest i olał gwarancję gdyby się okazało że instalacja nie łapie się w wymagania gwarancyjne. Przerabianie instalacji więcej kosztuje niż taka pompa.

Oczywiście to tylko opinia, każdy ma swoją więc się nie upieram że jedynie sluszna

Ps przyglądałem się opracowaniu porównującemu wydajnosc i efektywność pomp na r32, r290 i r410a i różnice są, ale niewielkie. Kilka procent, i to nie zawsze R290 wygrywa. 

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano (edytowane)

No ładny klocek. I kosztuje prawie tyle co PC. Ale np w kaisai które zainstalowałem grzałki, pompa obiegowa i naczynie przeponowe jest w środku PC więc został tylko filtr magnetyczny z 'osprzętu'.

Naczynie przeponowe wewnątrz pompy jest malutkie więc do większego zladu trzeba by dobrać większe. Albo i bez tego jeśli instalacja otwarta. A u Ciebie jaka?

Opublikowano

Szczerze to nie wiem. Kiedyś ta instalacja była otwarta (naczynie na poddaszu), ale kiedyś hydraulik zamontował mi przy piecu taki zawór, co dopuszcza wodę jak piec ma za wysoka temperaturę i coś tam przerabiał z tym naczyniem otwartym. Możliwe to ?

Opublikowano (edytowane)

Do pieca na węgiel to pewnie instalacja otwarta.  No a producenci PC zwykle chcą zamkniętą. Chodzi o wymagane ciśnienie statyczne między 1 a 2 bar. Do uzyskania także w instalacji otwartej jeśli poziom wody jest odpowiednio wysoko (10m). Ale technicznie to pompa nawet nie wie czy instalacja jest zamknięta czy nie, to producent narzuca w warunkach gwarancji. Tak że tu do rozważenia ewentualne zamknięcie instalacji i wtedy naczynie przeponowe, manometr,  zawór ciśnieniowy do dodania. 

Wybierając PC sprawdzaj co ma już wbudowane bo może się okazać że hydroboksa wcale nie potrzeba.

Można wszystko zrobić za 10 tysięcy albo za 40, a efekt końcowy będzie mniej więcej taki sam. Warto chyba zrobić dobre rozeznanie.

Opublikowano

@Drifte wylicz ile powinieneś mieć mocy, nie oszukuj to ci wyjdzie dość dobrze przybliżona wartość zapotrzebowania 🙂
https://cieplo.app/

Raczej 9kW nie wystarczy

Opublikowano

Wpisałem w to ciepło.app 4T na wyrost, że niby grzeje tez CWU (chociaż teraz CWU grzeje tylko grzałką), więc myslę, że jakbym CWU grzał też węglem, to te 4 T to tak akurat, lub też na wyrost lekko.

7 kW nie ma na R290, a nie wiem dlaczego, ale boje się, że na R32 dom będzie niedogrzany.

• Rozwiązanie
Opublikowano (edytowane)

Poczytaj, są naukowe porównania efektywności różnych czynników. I R290 wcale nie wypada najlepiej ze wszystkich. Piszą że to pompy wysokotemperaturowe ale małym druczkiem dodają że przy jednoczesnym użyciu grzałki. Myślę że dużo w tym marketingu, a mało faktów. Z grubsza to są te same urządzenia i nie spodziewaj się że jak zapłacisz więcej to jakiś cud się wydarzy. Teraz rynek jest tak rozwalony że możesz kupić pompę za 2 tysiące i za 20 tysięcy, a w środku to samo.

A zresztą jest tez dokumentacja pomp w której są tabele z osiąganymi parametrami dla różnych warunków pracy oraz wyliczeniem copu. Zobacz, porównaj liczby, zamiast się 'bać' i na tej podstawie decydować. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Drifte napisał(a):

Wpisałem w to ciepło.app 4T na wyrost, że niby grzeje tez CWU (chociaż teraz CWU grzeje tylko grzałką), więc myslę, że jakbym CWU grzał też węglem, to te 4 T to tak akurat, lub też na wyrost lekko.

7 kW nie ma na R290, a nie wiem dlaczego, ale boje się, że na R32 dom będzie niedogrzany.

Ja spalalem 2 tony groszku i pompa 5kW jest wystarczajaca na wiekszej pow. niż u Ciebie. Większej niż 7kW bym raczej nie wystawiał, ale koniecznie przewymiarował grzejniki.

Opublikowano (edytowane)

No wlaśnie tą drogą iśc nie mogę, bo aktualne grzejniki już są w największym możliwym rozmiarze jaki architektonicznie mi się na scianach mieści. Dając większe nachodziły by na ścianę, balkon, drzwi wejściowe do domu itp. Dlatego właśnie nie mogę zejść w dół parametrem temperatury.

Edytowane przez Drifte
Opublikowano

Oprócz dlugosci grzejnik ma jeszcze zmienną wysokość i liczbę warstw paneli.

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy jest sens kupować najmnieszej możliwej mocy pompę. Nie mówię żebyś od razu walił 20 kW, ale 5kw to chyba tylko w bardzo dobrze przygotowanym pod takie ogrzewanie domu. 

Jeszcze raz, obacz tabele wydajnościowe. Pompa nominalna moc osiąga przy temperaturze powietrza 0-5⁰C, a jak masz -10⁰ to już mniej. To z pompy 5kW zrobi Ci się pompa 2kW przy tej temperaturze, a zapotrzebowanie będzie 10kW albo więcej 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Jak przewymiarowujesz pompę to dobrze było by dorzucić duży bufor ale u ciebie jak sam mówisz nie ma miejsca. Te grzejniki to stare żeliwnych czy nowsze?

Opublikowano

Grzejniki "nowe" te cienkie z 2012 roku. Cała instalacja na rurkach plastikowych. Bufor jedyny o jakim myślę co by wszedł do pomieszczenia, to 140L. Przy 200 litrach nie będzie tam w ogóle miejsce na jakieś prace serwisowe, w razie gdyby coś się zepsuło.

Opublikowano
3 godziny temu, nightwatch napisał(a):

Nie wiem czy jest sens kupować najmnieszej możliwej mocy pompę. Nie mówię żebyś od razu walił 20 kW, ale 5kw to chyba tylko w bardzo dobrze przygotowanym pod takie ogrzewanie domu. 

Jeszcze raz, obacz tabele wydajnościowe. Pompa nominalna moc osiąga przy temperaturze powietrza 0-5⁰C, a jak masz -10⁰ to już mniej. To z pompy 5kW zrobi Ci się pompa 2kW przy tej temperaturze, a zapotrzebowanie będzie 10kW albo więcej 

Nie wiemy gdzie ta pompa ma pracować, na biegunie zimna czy ciepła. Każde odchylenie od potrzebnej mocy nominalnej będzie skutkować problemami. Ja ratuję się kociołkiem przez te kilka dni w roku, gdy mamy większe mrozy dopiero w okolicy -15. Do tych -10 pompa daje sobie radę a grzałki wbrew pozorom nie są takie straszne. Co stracę na grzałkach, pompa odrabia z nawiązką przez resztę sezonu pracując na minimalnej mocy 400W. Średnie roczne zużycie z 4 ostatnich sezonów nie przekracza 3,5MWh.

Opublikowano

Kupowałem swoją pompę w okresie pandemii, kiedy dostawy były mocno poszarpane, w dodatku kotłownia została rozbabrana a ja złamałem nogę, zima była tuż, tuż.. Musiałem brać co było na stanie, albo czekać na kolejne dostawy nie wiadomo jak długo. Powinienem mieć moc 7kW, ale po tym czasie uważam że nie jest źle, jeżeli mogę się wspomagać kociołkiem, choć bez niego tragedii by też nie było. Bardziej mnie martwi stawianie na jedno źródło ciepła bardzo zależne od czynników, typu przerwy w dostawie prądu, lub zwyczajna awaria jakiegokolwiek podzespołu w pompie. Prosty kociołek daje ten spokój że zawsze coś zabezpiecza. Od biedy mam też dwa klimatyzatory zdolne ogarnąć cały budynek.