Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. Prosił bym zainteresowane osoby o opinie na temat mojej instalacji. Instalacje pracuje już długo jeśli chodzi o kocioł na ekogroszek i bufory. Tu za dużo się nie zmieniło. Schemat jest uproszczony. Nie zaznaczyłem zaworu termostatycznego między kotłem na ekogroszek a buforami oraz pomp w tym układzie. Tutaj wszystko zostaje po staremu bo działało to bardzo dobrze. 

Ale doszła pompa ciepła. Bardzo chętnie wysłucham opinie i wejdę w polemikę. Jeśli ktoś zechce pomocnudostepnieniczywiaciebwiecej szczegółów. 

instalacja(1).pdf

Opublikowano (edytowane)

Za bardzo nie rozumiem tego wymiennika płytowego,  po co on jest skoro pompa ciepła jest też bezpośrednio połączona z co

A gdzie jest pompa co, no i czy tam jeszcze jest sprzęgło hydrauliczne?

Ten drugi bufor jakoś dziwnie podłączony, nie ma z niego wyjścia ciepłej wody? W sumie to nie rozumiem w ogóle jak te bufory funkcjonują, którędy w tych rurach i w jakim kierunku płynie woda?

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano

Wymiennik płytowy to trochę melodia przyszłości choć nie wykluczam że zrobię to w ciągu najbliższych tygodni. Ten wymiennik po to jest bo od wtórnej strony będzie woda użytkowa. Pompa nie będzie grzała wody przez weOwnice tylko wodę użytkową przez wymiennik płytowy. Od strony kotła mam wszystko co trzeba. Jest pompa kotłowa. Zawór termostatyczny 65stopni. Za rozdzielaczem grup pompowych są pompy z zaworami 3d termostatami pokojowymi itd... pełna automatyka.  Nie chciałem umieszczać wszystkiego zwłaszcza od strony kotła w schemacie bo niepotrzebnie by to tylko go skomplikowało. Sprzęgła nie ma są 2 bufory spiete szeregowo które pełnią rolę też sprzęgła hydraulicznego. 

Opublikowano

Buforow nadal nie rozumiem. Ale wymiennik już tak, to zamiast drugiej wężownicy w baniaku cwu. Choć w sumie chyba można było po prostu podłączyć PC do tej która już jest, równolegle z kotłem co?

Opublikowano
22 godziny temu, Pawel1984 napisał(a):

Czego nie rozumiesz w buforach?

Nie jest dla mnie jasne w którą stronę będzie woda przepływać w tych buforach i rurach powrotnych. I właściwie po co te bufory są, bo wygląda jakby nie były w ogóle używane przy grzaniu kotłem. 

Jeśli chodzi o opinie to robisz podobnie jak ja, tzn instalacja przewiduje ileś tam możliwości które można sobie wybrać zamykając lub otwierając różne zaworki. Ale ja już zmierzam do konkluzji że na końcu zostanie jeden wariant , a połowa zaworków i połączeń jest niepotrzebna. No ale były potrzebne żeby się przekonać. 

Kilka postów temu wypisałem swoją opinię na temat buforow i zaworów mieszających przy pompie ciepła i jest ona taka że te rzeczy są dla kotłów na paliwo stałe, a przy pompie ciepła bezużyteczne lub nawet szkodliwe. Kocioł najlepiej pracuje na wyższej temperaturze wody, a pompą ciepła tym lepiej im woda zimniejsza. Podnoszenie temperatury wody powrotnej zmniejsza cop.

Ale to tylko opinia na podstawie pierwszych testowych uruchomień i obserwacji.

PS jaki ciepłomierz wykorzystasz? Tzn typ, średnica? Zaopatrzyłem się na aliexpress w ciepłomierz ultradźwiękowy średnicy dn25, czeka na montaz. Ale jego wewnętrzny otwór jest dość mały, na oko 17-18mm. Mam wątpliwości czy nie będzie to wąskie gardło. Na obiegu PC instalował bym DN32 raczej.