Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Start pompy mieszacza obniża temperaturę kotła na pellet w trakcie grzania bufora.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W trakcie grzania bufora strat pompy mieszacza obniża temperaturę pracy kotła. Wydaje mi się że nie powinno to mieć miejsca, bufor powinien być nadrzędny, stop od instalacji hydraulicznej wyłączony. To samo dzieje się gdy rusza CWU ale ono jest grzane bezpośrednio z kotła.

Kwestia zgrania między sobą szybkości pomp? Jakieś histeryzy? Za mały bufor (800L) względem instalacji?

mieszacz.png

Opublikowano

Poki powrot  CO jest podlaczony pomiedzy powrot kotla i bufora z powodu možliwosci ominiecia bufora,to chlodna woda  z CO wraca ku kotlu zamiast w bufor?.

Opublikowano

schemat kotłowni

kotłownia.jpg

Opublikowano

ten schemat to coś nie tak.

Mam identyczne połączenie jak na Twoim schemacie i zupełnie inaczej to wygląda

image.thumb.png.0699c8e033b65e20d5850ef45c73a3b9.png

Opublikowano

zdjęte z natury, sam go wysmarowałem

Opublikowano

na pewno sie gdzieś pomyliłeś. np. Te dwie grupy pompowe z naczyniami przeponowymi nie są tak wpięte.

Opublikowano
5 godzin temu, bassmen napisał(a):

Kwestia zgrania między sobą szybkości pomp? Jakieś histeryzy? Za mały bufor (800L) względem instalacji?

Nie.

Jaki jest zawor zabezpieczenia ochrony powrotu?

Opublikowano
1 godzinę temu, Gonzo19 napisał(a):

na pewno sie gdzieś pomyliłeś. np. Te dwie grupy pompowe z naczyniami przeponowymi nie są tak wpięte.

Masz rację, mniejsze naczynie jest wpięte mniej więcej po środku CWU, większe tak jak narysowałem.

13 minut temu, PioBin napisał(a):

Nie.

Jaki jest zawor zabezpieczenia ochrony powrotu?

ATV 334 50°

Opublikowano

Cos nie tegez z tym zaworem. Masz podglad na temperature powrotu?

Opublikowano

producent kotła twierdzi że nie ma, w econet niby jest wykreskowana ale w dokumentacji nie widzę tak opisanego wejścia,

na schemacie z econeta wygląda jakby CWU wychodziło z bufora ale jest tak jak na moim schemacie, w sterowniku ustawione grzanie CWU z kotła

econet.jpg

pompy na CO i CWU mam identyczne, zawór Afriso

IMG_7862.JPG

IMG_7860.JPG

Opublikowano

Mam taki sam schemat mimo że cwu jest podpięte bezpośrednio do kotła.

A temp. powrotu jest wykreskowana bo nie masz podpiętego czujnika. Jeśli masz tylko jeden obwód np. grzejniki to ecoMax obsługuje dwa mieszacze i jeden z nich ( drugi) musisz zaznaczyć że to ochrona powrotu i podpiąć czujnik, wtedy zamiast kresek pojawi się temperatura.

A jak masz dwa obwody to musialbys dokupić moduł B i tam podpiąć czujnik

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Gonzo19 napisał(a):

Mam taki sam schemat mimo że cwu jest podpięte bezpośrednio do kotła.

A temp. powrotu jest wykreskowana bo nie masz podpiętego czujnika. Jeśli masz tylko jeden obwód np. grzejniki to ecoMax obsługuje dwa mieszacze i jeden z nich ( drugi) musisz zaznaczyć że to ochrona powrotu i podpiąć czujnik, wtedy zamiast kresek pojawi się temperatura.

mój sterownik to ecoMAX361P1-C i tam nie mam opcji mieszacza, + moduł B ecomax800S2 - tu mam zapięte dwie grupy pompowe na dwa osobne piony i obsługę bufora

też myślałem że można go dopiąć ale nie wiedzę go ani w dokumentacji technicznej ani w bezpośrednio w sterowniku, dzwoniłem do producenta i powiedziano mi że nie ma takiej opcji

czujnik pogodowy dołożyłem sam i w wykreskowanym polu mam teraz odczyt, myślę że i powrót bym namierzył gdyby był, ale mogę podesłać schemat z DT, może faktycznie coś omijam

Edytowane przez bassmen
Opublikowano

Jest jeszcze moduł C ale nie wiem czy zadziała.

Osobnego wejścia na czujnik powrotu nie ma. Zawsze wykorzystuje się jedno z wejść mieszczą. 

Na każdy mieszacz masz trzy podłączenia. Pompa, czujnik temp. i sterowanie siłownika.

Opublikowano (edytowane)

Nie mam modułu C. Oba wyjścia mieszaczy z modułu B są zajęte przez grupy pompowe.

Nie mam podłączonego czujnika temp. spalin, można zakombinować i tam się wpiąć żeby tylko monitorować powrót? Czy  sterownik po podpięciu z automatu zacznie brać z niego odczyty i zaburzę tym pracę sterownika?

IMG_E7950.JPG

IMG_E7951.JPG

IMG_E7948.JPG

IMG_E7949.JPG

2 godziny temu, PioBin napisał(a):

Cos nie tegez z tym zaworem. Masz podglad na temperature powrotu?

Kotłownia chodzi pierwszy sezon, złożona w czerwcu 2024.

Zawory tego typu awaryjne są?

Edytowane przez bassmen
Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, bassmen napisał(a):

Czy  sterownik po podpięciu z automatu zacznie brać z niego odczyty i zaburzę tym pracę sterownika?

Tak, tzn. odczyt będzie brał z tego czujnika i temp powrotu będzie jako spaliny. Nie zaburzy pracy sterownika. Tylko że czujnik spalin jest inny niż czujnik temperatury w grupie pompowej.

Czujnik spalin - PT1000( termistor platynowy 1kohm at 20°C)

Czujnik temperatur mieszaczy, bufora i cwu -KTY81-110( czujnik półprzewodnikowy)

57 minut temu, bassmen napisał(a):

Zawory tego typu awaryjne są?

Mój chodzi już ponad 5 lat bezawaryjnie.

Edytowane przez Gonzo19
Zmiana treści,
Opublikowano (edytowane)

Ale z założenia ten czujnik powrotu to i tak poglądowo, nic na pracę pieca nie wpływa.

Czyli żeby potwierdzić że wahania na buforze są spowodowane tym zaworem wystarczy jakikolwiek termometr do skontrolowania powrotu?

A jeśli zawór AVT działa prawidłowo to co może jeszcze powodować takie objawy?

Edytowane przez bassmen
Opublikowano
18 minut temu, bassmen napisał(a):

Inaczej zbudowane niż przedstawiłeś na schemacie.

Opublikowano
41 minut temu, bassmen napisał(a):

Jak post powyzej.

Jesli masz miejsce na czujnik na rurze powrotnej to: wyciagnij dolny czujnik z bufora i zamontuj na rurze powrotnej (najlepeij w tulei zanurzeniowej albo ostatecznie przylgowo pod izolacja). Temperature ladowania bufora ustaw na 70-75C. Czyli praktycznie tak jak masz teraz. Bedziesz mial odczyt i jednoczesnie wszystko bedzie dzialac jak do tej pory.

Opublikowano

A jak masz ustawioną pracę pompy cwu? Powinien być priorytet cwu

17429649338704705718838266711624.jpg

Opublikowano
8 godzin temu, Gonzo19 napisał(a):

Inaczej zbudowane niż przedstawiłeś na schemacie.

Wiem że podkopałem wiarygodność naczyniem przeponowym, ale na 99% reszta schematu jest ok. Sprawdzę po pracy.

2 minuty temu, Gonzo19 napisał(a):

A jak masz ustawioną pracę pompy cwu? Powinien być priorytet cwu

Próbowałem tego, z priorytetem czy bez, na wykresie to samo.

Opublikowano

Jak masz bez priorytetu to pompy cwu i bufora walczą ze sobą która pierwsza i silniejsza i kocioł glupieje

Opublikowano

Ok, zmieniam na priorytet i będę obserwował.

Na ten moment to start mieszacza lub CWU dają taki sam efekt, spada temperatura kotła do 55 stopni.

Screenshot_10.png

próbuję wejść w historię danych w econet żeby sprawdzić czy na początku sezonu było to samo ale zniknęło wszystko przed 17 lutego, u Was też?

22 minuty temu, Gonzo19 napisał(a):

Jak masz bez priorytetu to pompy cwu i bufora walczą ze sobą która pierwsza i silniejsza i kocioł glupieje

chodzi to u mnie w trybie FL, może to hamować kocioł w moim przypadku?

Opublikowano
8 godzin temu, PioBin napisał(a):

Jak post powyzej.

Jesli masz miejsce na czujnik na rurze powrotnej to: wyciagnij dolny czujnik z bufora i zamontuj na rurze powrotnej (najlepeij w tulei zanurzeniowej albo ostatecznie przylgowo pod izolacja). Temperature ladowania bufora ustaw na 70-75C. Czyli praktycznie tak jak masz teraz. Bedziesz mial odczyt i jednoczesnie wszystko bedzie dzialac jak do tej pory.

Mam małą kotłownię, bufor stoi w pomieszczeniu obok, żeby dostać się do tyłu kotła muszę odsunąć zasobnik. Dopalę co mam i wtedy to wykonam. Sprawdzę przy okazji czy w schemacie coś nie przekręciłem.

Wrzucam jeszcze jednego screena z pracy układu, w trochę szerszym zakresie czasowym.

Kocił ma niewielką pojemność wodną - 33L.

Screenshot_11.png

Opublikowano

Nic nie piszesz o kotle. Jaką ma moc, jaką ma pojemność wodną.

Nic nie piszesz o instalacji. Jaką ma pojemność wodną.