Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Posiada ktoś z Was kocioł firmy Attack i mógłby podzielić się opiniami, poradami, przemyśleniami?

Opublikowano

Podobno @ŚnieżnyKocioł zakupił ten kocioł. 😀

Zobaczymy jaka opinia będzie, to może być dobry następca, gdy mój MPM przerdzewieje.

Opublikowano

@szpenio 😅 

Zakupił, ale jest ciekaw opinii tych co już go trochę posiadają albo przynajmniej raz odpalili 😁

Opublikowano

Tylko, że by mi tu zdjęcia i filmiki były, bo mącicieli bez kotła, to tu sporo mamy. Bluzgi rzucają,  a jak poprosisz o konkret, to cisza, temat się urywa.

Opublikowano

Daj znać jak się sprawuje po zamontowaniu, bo też muszę w tym roku wymienić i mam mętlik w głowie na co. MPM z wiadomych względów odpada. Jak to nie tajemnica to napisz za ile kupiłeś i gdzie na Słowacji. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@windowsowy27 kupiłem na https://www.stavebninyonline.sk/index.php?target=products&mode=search&subcats=Y&type=extended&avail=Y&pshort=Y&pfull=Y&pname=Y&pkeywords=Y&pcsrch=Y&cid=31&q=SLX+profi&qid=0&x=11&y=12

i jestem bardzo zadowolony, był o dziwo bardzo dobry kontakt z nimi (piszą nawet po polsku). Zapłaciłem 11740pln razem z dostawą (mieszkam w Sudetach), a płatność pobraniowa więc bez większych stresów

@szpenio zdjęcie wrzucę, bez obaw 😁

Oto on 😁

IMG_20250322_175920.jpg

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

A fotki z środka ?

Opublikowano

Kociołek z potrzebną mi mocą kosztuje niecałe 8tys. zł, oferta naprawdę spoko. Zamiast kombinować z przeróbkami starego kociołka warto zainteresować tym modelem.

Opublikowano (edytowane)

Od dłuższego czasu, ta reklama  wyskakiwała na forum i wreszcie ktoś kupił 😀 tylko nie tam, gdzie powinien 😜 

Screenshot_20250322-214157_Samsung Internet.jpg

Edytowane przez szpenio
  • Haha 1
Opublikowano

@szpenio Tak działa profilowanie. I trudno, aby w temacie o SLX wyświetlały się reklamy maści na porost zębów.

Opublikowano

Adblock i po problemie, mam, i nie widzę żadnych wyświetlających się tu reklam. Natomiast jestem niemal pewien, że są na tym forum wpisy ukrytych "naganiaczy" poszczególnych producentów kotłów. 

Niech powyższy mój wpis nie wpłynie jednak na rezygnację właścicieli różnych kotłów z opisywania wrażeń z ich użytkowania, wręcz przeciwnie palić, palić i dzielić się spostrzeżeniami😀

Opublikowano (edytowane)

@kreciq21 i @maracz Nie mam pretensji 😀, mógłbym wyłączyć, ale czsami się przydaje. Kiedyś rozpisywaliście się o RCK, nie zwracałem uwagi, nie byłem zdecydowany, ale wyskoczyła reklama kliknąłem i jestem zadowolony z zakupu.

Są też na tym forum antynaganiacze, tylko opisują problem, ale nie robią nic, by go rozwiązać. Jednych i drugich da się rozpoznać, bo fizycznie nie mają opisywanego przedmiotu sprawy.

Edytowane przez szpenio
Opublikowano

Chciałem i pewnie jak trafi się okazja to kupię PC gruntową na wodę studzienną jako zamiennik dla obecnej pompy powietrznej, ale taki kociołek chętnie bym widział zamiast mojego starego MPM-a. Mam pierwszą generację ze zbyt małym wymiennikiem i zwiększenie mocy generuje od razu spore straty na grzanie komina, komora załadunkowa dosyć mała. Jeżeli dla węgla była wystarczająca, to już do spalania sosny trzeba co 3-4h zaglądać żeby żaru nie stracić. Przy takiej cenie zakupu grzebanie w moim starym to jak lepienie rzeźby z g..

Opublikowano

Mnie też by pasował, poczekam na opinie i drobiazgowe opisy użytkowników, jak w przypadku MPM-ów, ale nie wiem, czy mój trzyletni MPM DS18WOOD tak szybko przerdzewieje. Może stanąć okoniem, jak wyczuje zmiennika 😀

Mnie by najbardziej interesowały opinie o wyłażeniu dymu z ATTACK-a na kotłownię w czasie dokładania drugiego załadunku, bo przy buforze ponad 2000l. jednym na pewno nie zagrzeję do 80⁰ w  prawie całej objętości. Niby w obecnym kotle da się w miarę bezsmrodowo drugi raz załadować, ale trzeba wyczekiwać moment i wraz wyziewy nieprzyjemne są.

Opublikowano

@szpenioZawsze można obecny kociołek sprzedać dalej, kwestia ceny i chętni się znajdą. Ja tego problemu, nie wiedzieć czemu, jakoś nie mam. Może u mnie podawanie powietrza przez zasyp pomaga? Bardziej się obawiam rozmiarów nowego kociołka i wysokości na jakiej jest wyjście czopucha. Nie uśmiecha ni się rozkuwanie komina na nowy kanał.

Opublikowano
2 godziny temu, carinus napisał(a):

Jeżeli dla węgla była wystarczająca, to już do spalania sosny trzeba co 3-4h zaglądać żeby żaru nie stracić. Przy takiej cenie zakupu grzebanie w moim starym to jak lepienie rzeźby z g..

Mam takie same dylematy odnośnie mojego kotła. Stąd myśl o wymianie.

Opublikowano

Poczekajmy na miarodajną opinię, bo zaraz chętnych będzie tylu, że zabraknie na składach, a później będziemy docinać szamotki jak w MPM-ach. Choć ja przyznaję otwarcie, że i tak nawet w nowym kociołku szlifierka i spawarka pójdą w ruch.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Oczywiście ma to sens ekonomiczny gdy nie korzysta się z programu CP.

Chociaż zagłębiłem się w wytyczne nowej odsłony i "burdelu" w zapisach nowej odsłony CP, to stwierdzam że jak bym miał teraz korzystać to "pies im mordę lizał" (oczywiście dotyczy to tylko i wyłącznie mojego przypadku/budynku).

Edytowane przez Tuptus
  • Lubię to 1
Opublikowano

Nie dajcie się wciągać w programy z kagańcem. Sam skorzystałem z dwóch, ale na innych zasadach i nikt mi teraz nie wchodzi na posesję żeby cokolwiek sprawdzać.

• Zgadzam się 2
Opublikowano
4 godziny temu, szpenio napisał(a):

czy mój trzyletni MPM DS18WOOD tak szybko przerdzewieje

Tylko po co szukać kotła na najtańsze paliwo, jak po 3 latach masz ochotę go wymienić na nowy? Mam nadzieję że po takiej groźbie Twój MPM weźmie się za siebie i będzie współpracował

• Lubię to 1