Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Koledzy,

No to jestem szczęśliwym (??) posiadaczem kotła Kotłospaw z palnikiem Kipi i sterownikiem plum. Prośba o podpowiedzi w jaki sposób ustawić parametry tego cuda techniki (dotychczas grzałem ekogroszkiem z prostym sterownikiem argus). Póki co po uruchomieniu przez serwis kocioł połknął 90 kg pelletu w dwie doby (dom 200 m2, ekogroszku karlik i pieklorz palił 1 t na miesiec, czyli 35 kg na dobe). Bawiłem się sterownikiem i po prostym przełączeniu na funkcje fuzzy logic spalanie spadło do 40 kg. Raz, że przy tych temperaturach do stanowczo za dużo, dwa to że przy tej funkcji kocioł kilkadziesiąt razy na dobę się wygasza i rozpala, co wydaje mi się bezsensowne. 

Proszę o podpowiedzi i wskazówki na co zwrócić uwagę.

I oczywiście jak zawsze będę niezmierny wdzięczny.

Pozdrawiam Janusz 

Opublikowano

Ja po zamontowaniu palnika Kipi przeczytałem cały tamten temat. Trochę to zajęło ale teraz nie mam żadnych problemów z ustawieniem palnika. 

Napisz jaka moc palnik, jaka instalacja, jak sterujesz palnikiem czy od pokojówki czy od histerezy? Jaka zadana temperatura na kotle? Czy masz ochronę powrotu?

Opublikowano

Moc kotla 25 kw, instalacja tylko na grzejnikach (19 szt), sterowanie po histeriach "reczne", temp kotla 60, ochrona powrotu na zaworze czterodrogowym. 

Przy tych temperaturach zmniejszyłem moc kotla do 20 kw.

Nie zamontowałem pogodówki, bo hydraulik podłączający kociol nie wiedział gdzie ja wpiąć, a serwisant od rozruchu odradził (może też nie wiedział, może miał rację a może mu się nie chciało...)

Warto kupić pokojówkę? 

I dzięki za zainteresowanie

Ps. Nie to że mi się nie chce, ale chorobie czytam w tempie drugoklasisty, więc zejdzie mi się pewnie do następnego sezonu grzewczego...

Opublikowano (edytowane)

Zastanawia mnie to wielokrotne rozpalanie.

Czym to jest spowodowane?

Kocioł szybko osiąga zadana temperatura i przechodzi w tryb wygaszania?

Edytowane przez 600
Opublikowano
11 godzin temu, Torfillo napisał(a):

Warto kupić pokojówkę? 

Teraz to chyba nie te czasy albo nie ten kraj, natomiast spokojnie możesz taką zatrudnić.

Ale jeśli chodzi Ci o termostat pokojowy, to różne są opinie. W/g mnie z tym są same kłopoty i w ogóle nie potrzebny, chyba, ze samą instalację zrobisz sobie baaardzo rozbudowaną i masz ze 100 pomieszczeń, to tak. Do każdego po jednym.

• Haha 2
Opublikowano

A skąd kolega Gonzo wie z jakiego kraju pisze? Hę? U nas na wiosce nie takie rzeczy się dzieją...

A jeżeli chodzi o termostat pokojowy to właśnie ta ilość pokoi mnie deprymuje.. wszak w każdym pomieszczeniu jest nieco inna temperatura... Z potrzeby czy upodobań. Ale jeżeli ma toto sterować kotłem, jak jakaś, z przeproszeniem, sztuczna inteligencja... czasy są poważne, to z powaga proszę do tematu podejść. 

Teraz o wygaszaniu.

Przy włączeniu funkcji fuzzy kocioł nagrzewa się do temp +5 od zadanej i się wygasza. Od momentu od rozpalenia (55⁰) do osiągnięcia zadanej (60⁰+5), mija jakoś z 15 min. Potem wygaszanie, postój z 8-10 min i abarot. Czyli z grubsza licząc 50 rozpaleń na dobe. Do maja zapalarka do wymiany. Stąd moje pytania i prośba o wskazówki. 

Opublikowano

Masz bardzo duży kocioł, pewnie dużo za duży. 

Przy zaworze 4D będziesz musiał się zdecydować czy chronisz powrót czy sterujesz temperaturą na grzejniki.

W Twoim przypadku najlepszym rozwiązaniem byłby bufor ok 500-600l, sterowanie pogodowe, zawór ATV do ochrony powrotu, grupa pompowa z zaworem 3D i siłownikiem, zawory termostatyczne z głowicami na grzejnikach.

Tym sposobem rozwiążesz wszystkie swoje problemy i z kotłem (1-3 rozpalenia dziennie) i sterowanie temperaturą w każdym pomieszczeniu oddzielnie. 

Miałbyś wtedy sporo czasu na tą pokojówkę 😉

Opublikowano
10 godzin temu, Torfillo napisał(a):

A skąd kolega Gonzo wie z jakiego kraju pisze? Hę? U nas na wiosce nie takie rzeczy się dzieją...

A jeżeli chodzi o termostat pokojowy to właśnie ta ilość pokoi mnie deprymuje.. wszak w każdym pomieszczeniu jest nieco inna temperatura... Z potrzeby czy upodobań. Ale jeżeli ma toto sterować kotłem, jak jakaś, z przeproszeniem, sztuczna inteligencja... czasy są poważne, to z powaga proszę do tematu podejść. 

Teraz o wygaszaniu.

Przy włączeniu funkcji fuzzy kocioł nagrzewa się do temp +5 od zadanej i się wygasza. Od momentu od rozpalenia (55⁰) do osiągnięcia zadanej (60⁰+5), mija jakoś z 15 min. Potem wygaszanie, postój z 8-10 min i abarot. Czyli z grubsza licząc 50 rozpaleń na dobe. Do maja zapalarka do wymiany. Stąd moje pytania i prośba o wskazówki. 

Włącz funkcje nadzór. Ustaw np. na 30 minut. Kocioł nie będzie się wygłaszał tylko przechodziła w nadzór. Po spadku temperatury wejdzie znowu w tryb praca