Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie

Od jakiegoś czasu czytam różne wiadomości na temat instalacji C.O. Ostatnio zaciekawił mnie temat różnicy ciśnień między naczyniem przeponowym, a tym w instalacji i że musi być to różnica 0,3 bara. Czy ktoś z Was może mi wyjaśnić dlaczego wymagana jest akurat taka różnica i dlaczego nie może być takie same w naczyniu i w instalacji? Dla przykładu u mnie w naczyniu jest 0,8, a w instalacji 1 bar ( mam układ zamknięty ). Czy to źle? Oczywiście takie ciśnienie jest na całkowicie zimnej instalacji. 

Edytowane przez pablos83
Opublikowano

Jak w instalacji masz 1Bar, to i w naczyniu masz 1Bar. Po prostu pojemność naczynia się zmniejszyła przez wodę o ciśnieniu 1Bar.

Ciśnienie w naczyniu musi być wyższe, aby mogło ono wypchnąć wodę, jak woda w instalacji się schłodzi, czyli skurczy. Przy takim samym ciśnieniu nie ma siły, aby tę wodę wypchnąć.

Opublikowano

Ciśnienie w naczyniu musi być raczej niższe aby mogło przyjąć nadmiar wody podczas zwiększania jej objętości przy podgrzewaniu.
Gdy ciśnienia będą równe bodź w naczyniu wyższe wtedy ciśnienie w instalacji będzie wzrastać podczas grzania.

Poniżej wzór (ze strony FLAMCO) na obliczanie ciśnienia w wstępnego dla naczyń przeponowych dla C.W.U. dla C.O. chyba będzie podobna zasada.

image.png.3861808f1efef65700d03b8d21845c1b.png

Opublikowano

Jest różnica i to duża.

W instalacji wodociągowej jest mniej więcej stałe ciśnienie i nie ma możliwości, aby woda wracała (ilość wody w rurach nie spadnie). Ponadto, naczynie w wodociągu ma przyjmować uderzenie hydrauliczne.

Takich warunków nie ma w instalacji CO.

Opublikowano

Kolego @kreciq21 To zależy czy posiadamy zasobnik C.W.U.
Jeśli tak to podgrzewając wodę w tym zasobniku za pomocą wężownicy rośnie nam również ciśnienie w tym zamkniętym obiegu wodociągowym i naczynie przeponowe pełni tutaj taką samą funkcję. Sprawdzone na własnym organizmie. 😎

Opublikowano

Nie no, przecież to jest podstawą naczynia przeponowego, aby kompensowało ciśnienie.

CWU jest bezpośrednio połączone z wodociągiem i to, co się dzieje w CWU ma bezpośredni wpływ na wodociąg.

I też mam naczynie w swoim CWU. Bez niego jest ciągłe kapanie z zaworu bezpieczeństwa oraz częste wymiany uszczelek w głowicach kranów.

Opublikowano

No dokładnie.
Woda w C.O. tworzy układ zamknięty.
Woda w układzie C.W.U. też jest to chwilowy obwód zamknięty gdy mamy zakręcone krany i mamy zawór zwrotny lub antyskażeniowy na wejściu instalacji. 
Więc można powiedzieć panują tutaj równe prawa fizyki. 

Opublikowano
6 minut temu, kreciq21 napisał(a):

,,,, CWU jest bezpośrednio połączone z wodociągiem i to, co się dzieje w CWU ma bezpośredni wpływ na wodociąg. ,,,,

Nieprawda.
Przoszę mi nie wmawiać, że nie potrafię czytać ze zrozumieniem.

Zbiornik CWU powinien być "odseparowany" od instalacji wodociągowej.

Opublikowano

Nie do końca, bo ubytek w ciśnieniu w wodociągu jest kompensowany od razu, a w CO nie.

@Andrzej_M_ Jest połączone bezpośrednio. Tyle że jednokierunkowo poprzez zawór zwrotny. I zarówno ciśnienie jak i temperatura wody jest jednakowa. Woda ma taki sam skład, zapach, kolor, itd. Zawór zwrotny nie jest separatorem.

Zamontowanie reduktora ciśnienia również nie separuje CWU.

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Widzę, że dyskusja rozgorzała co mnie bardzo cieszy. Chciałbym jednocześnie podkreślić, że chodzi mi wyłącznie o instalację C.O. C.W.U to chyba oddzielny temat na dyskusję i to w sumie mnie nie interesuje. Zgłębiam zachowanie instalacji C.O i zasadę jej działania.