Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem początkującym użytkownikiem pieca Defro

Typ: EKR 10, Moc nominalna: 10 kW.

Sterownik: ClassicEcoEkrV2 ver. 1 .0315

Mam ogromny problem ze spiekami, głównie w okresie zimowym. Na trybie letnim przy ustawieniach producenta piec nie stwarza problemów, natomiast podczas sezonu zimowego to koszmar. Spieki po niecałej dobie blokują cały środek pieca, muszę codziennie chodzić zwalać je na dół bo inaczej blokują całe palenisko. Moje ustawienia to: 

Żądana temperatura: 60 stopni 

Histereza: 2 stopnie 

Czas podawania: 4 sekund 

Przerwa podawania: 45 sekund

Siła nadmuchu (grzanie): 35 procent 

Podawanie w podtrzymaniu : 4 sekundy 

Podtrzymanie pauza : 15 minut 

Wentylator w podtrzymaniu praca : 35 sekund 

Wentylator w podtrzymaniu pauza: 8 minut 

Ekogroszek kupuje z lokalnego skupu , z tego co się orientowałem raczej osoby kupujące nie mają z nim problemu. Jestem świeżo po przeprowadzce i jestem totalnie początkujący więc  proszę o wyrozumiałość i pomoc. Próbowałem delikatnie korygować ustawienia wentylatora ale raczej na marne. Myślałem nad zmianą histerezy, żeby może się jakoś bardziej dopalał i nie spiekał. Dłuższe podawanie np.7 sekund w pracy i podtrzymaniu też nic nie dawało. Myślałem że jak będzie większy ruch w palenisku to spieki nie będą się tak licznie tworzyć, ale znowu błędna teoria. Mieszkam w bloku i z tego co wiem wcześniej nie było z tym piecem problemów. Bardzo proszę o pomoc i wyrozumiałość.20250220_105633.thumb.jpg.1144cde79e6f96f62a3ca1371f197c04.jpg

Opublikowano (edytowane)

Za mocno dmuchasz,sklejasz w stopionym popiole czarstwy groszek,potym wypycha calosc.4:45 jest pomiar na delikatny nadmuch,žadna rakieta.

Edytowane przez bercus