Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.
Może jest na rynku coś o czym nie wiem, albo występuje w różnych wersjach.
Pytanie jak w tytule- co jest na rynku przeznaczone do palenia drewnem i pelletem z głównym warunkiem- czopuch do góry (ewentualnie wentylator wyciągowy który na krótkiej odległości zkręca o 90 stopni) ze względu na ograniczone miejsce w kotłowni, chyba że są takie z czopuchem w bok, ale nie widziałem ani jednego. No i żeby komplet ze wszystkimi potrzebnymi elektronikami kosztował max 20k PLN (np. do Metalfacha poza regularną ceną trzeba doliczyć jakiś specjalny moduł do obsługi bufora pomimo, że jest to kocioł zgazowujący drewno i musi być wyposażony w bufor.)

Opublikowano

Czy kocioł ma samoczynnie się przełączać po wypaleniu drewna na pellet?

Co będzie podstawowym paliwem?

Jaka moc kotła?

Jak ma być kocioł zgazowujący drewno, a nie kocioł spalający drewno, to budżet za mały.

Opublikowano
Godzinę temu, kreciq21 napisał(a):

Jak ma być kocioł zgazowujący drewno, a nie kocioł spalający drewno, to budżet za mały.

właściwie to jeśli tak piszesz to już znaczy, że wiesz mniej niż ja...
no ale spróbujmy. Nie musi sam się przełączać, głównie zgazowywanie drewna, 15-17kW

Opublikowano

2025-02-09_200119.png.3e38a4ab58d40fda425bfcd3ff109930.png

I to jest wg ciebie kocioł zgazowujacy drewno... No cóż, najwidoczniej wiesz więcej ode mnie.

• Zgadzam się 2
Opublikowano

W założonym budżecie to dobrej hybrydy się nie znajdzie. To w zasadzie konstrukcyjnie są/były kotły węglowe gdzie dołożono szamotu, dodano las zawirowaczy, aby przeszło Eco badania i na koniec wsadzono lufę na pellet. Ani to dobrze nie zgazuje drewna, co najwyżej jako tako spali z dobrą sprawnością pellet.

Zresztą jak drewno się gazuje to powstaje dużo substancji smolistych więc ten palnik będzie ciągle smołą zaklejony. To za każdym razem trzeba go wymontowywać i zaślepiać otwór po lufie, albo rozwiązanie z podwójnymi drzwiami.

Jest dobra konstrukcja do takiego palenia i to nawet w pelnym automacie ale kosztuje ok 80 k.🫣

Opublikowano

Tu masz przykładowy kocioł zgazowujący:

2025-02-09_200119.thumb.png.d68054c0012960a5dbd5c346586f3b37.png

... i jego wersję duo, czyli z palnikiem pelletowym:

2025-02-09_202836.png.8a65328ced07e8deadac757e80a2cfe9.png

Cena na chwilę obecną to 22880zł, bez podajnika pelletu i zasobnika pelletu. Kocioł to Attack SLX Combi Pellet 20kW.

I ma obrotowy czopuch.

Opublikowano

A to jeszcze jest atmos kombi.

Tylko że kolega założył za niski budżet no i chce czopuch do góry.😉

Opublikowano

Nie bardzo mnie interesuje co się z tym drewnem tam dzieje- ważne żeby dawał ciepło i formalnie w papierach tak się nazywał. Ma być ekoNOMICZNY- ekoLOGIA to sprawa dalekoplanowa