Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam na początek zaznacze, że jestem nowicjuszem i sie totalnie nie znam na tym wszystkim.
Czym mogą byc spowodowane spieki, które kumulują się po lewej stronie paleniska. Spieki bardzo łatwo kruszą się w ręku. Wstępnie przeczysciłem wloty powietrza (te dziurki) w palenisku. Raz na kilka dni palenisko potrafi sie wygasic a bardziej chyba zasypac ekogroszkiem (takie mam podejrzenie). Ustawionych parametrów nie znam, modelu pieca nic. Dzisiaj wieczorem może podjade i podrzuce troche zdjęc. Oczywiście komin, komory i wylot pomiedzy kominem a górną komorą przeczyszczony.

Opublikowano

To strzal zdejcje palnika w pracy przy paleniu i nie grzebaj poprzed tym w palniku,niech jest widac stan realny.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, bercus napisał(a):

To strzal zdejcje palnika w pracy przy paleniu i nie grzebaj poprzed tym w palniku,niech jest widac stan realny.

image.png.480966b20db5e03fc11234ff5cf8a017.png

Aktualnie mam tylko takie coś za godzinke pewnie tam będę i moge strzelić następną fote.
Jak widać dookoła popiół a tam sie zaczyna już zbierac.
Po około 3 dniach mamy teraz takiego syfu cały piec a kiedyś w tydzień było mniej.
Aktualnie załadowany jest ekogroszek J-30 kupiony na stronie grzejemnieto.

No tam głównie ten lewy tył zasypuje.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Tak w ogóle to mi wychodzi że po pierwsze za mała dawka i za duży nadmuch. Efekt jest taki że widać zapadnięte palenisko a kolejne dawki nie wypychają spalonego popiołu  który z kolei jest topiony pod wpływem temperatury i robi się szlaka. Nie znasz palnika nie znasz pieca nie znasz sterownika , więc przynajmniej ,zrób czytelne zdjęcia , nie takie jak wcześniej. Ma być widać podajnik nie płomień.

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, 1mps napisał(a):

Tak w ogóle to mi wychodzi że po pierwsze za mała dawka i za duży nadmuch. Efekt jest taki że widać zapadnięte palenisko a kolejne dawki nie wypychają spalonego popiołu  który z kolei jest topiony pod wpływem temperatury i robi się szlaka. Nie znasz palnika nie znasz pieca nie znasz sterownika , więc przynajmniej ,zrób czytelne zdjęcia , nie takie jak wcześniej. Ma być widać podajnik nie płomień.

Jutro z rana podjade. Porobie fotki, rozumiem że ma piec ma by w stanie podtrzymania tak?
Budowa z tego co sie orientuje to podajnik ślimakowy.
Dodatkowo dziabne fotki wszystkich parametrów i spróbuje zlokalizowa co to za piec

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Tutaj widać, kształty i to jest akurat ekoenergia.IMG-20250106-WA0023.thumb.jpg.a8fb16acdd3114392fa67e23b03c3528.jpg

Opublikowano (edytowane)

To mi wygląda na palnik Batory 

https://youtu.be/MGN4Ce_s4oM?si=Z4Zlni4r7_RVxdRE

Czyszczenie palnika wskazane tak jak na filmiku.

Iryd z PiD i teraz pytanie czy pracuje w dwustanie czy w PiD.

Edytowane przez 1mps
Opublikowano

Z tych zdjęć rzuca mi się w oczy czas podawania 5 s i ograniczenie mocy do 50%. Jeżeli tak jest to faktycznie brakuje mu ewidentnie paliwa i jest jak pisałem wcześniej.

Być może to się przyda .

https://youtu.be/nL7MKs_mUrU?si=2foZN3zg8oakNwrN

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, 1mps napisał(a):

Z tych zdjęć rzuca mi się w oczy czas podawania 5 s i ograniczenie mocy do 50%. Jeżeli tak jest to faktycznie brakuje mu ewidentnie paliwa i jest jak pisałem wcześniej.

Być może to się przyda .

Wstępnie może czas podawania zwiększyc do 5.5s?

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Wystarczy jak zmienisz*ograniczenie mocy max z 50% na 80 czy 100%. Obejrzyj ten filmiki to ci sporo wyjaśni.

Opublikowano

Witam ponownie. Aktualnie troche mniej tych spieków lecz dalej się robi bardziej krater niż pełne palenisko. Czy jest sens wyciągac ślimak i sprawdzic czy wszystko z nim w porządku? Wydaje mi się, że problem może leżec po jego stronie?

Opublikowano (edytowane)

Slimak batorego bedzie 100% okej.Liepiej potestowac przescelnic retorte,bedzie možliwo wypalony usczelniac na dolnej krawedzi wewnetrznej przy stronie podajnika,zawsze w tym miejscu pierwszy mi sie tam wykrusza.Ten slimak zawsze wypycha wiecej i drobniejszego opalu w tej lawej tylnej czesci palnika,bo jego przeczywgwint na koncu jest maly.

Edytowane przez bercus
Opublikowano
19 godzin temu, Marcin2137 napisał(a):

Czy jest sens wyciągac ślimak i sprawdzic czy wszystko z nim w porządku?

Wyciągać może nie od razu ale sprawdzić od góry jak najbardziej czy ma dobre jeszcze te łopatki wypiętrzające opal do góry ,czy czasem nie są już upalone.