Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, pierwszy dom, pierwsza podłogówka i pierwsze problemy.

Mam taki oto przepływomierz (a dokładniej 9) firmy Capricorn (rozdzielaczCapricorn Premium11), którego nie da się kompletnie odczytać. Ponadto przy obracaniu nim nie ma żadnego dźwięku wskazującego na działanie grawitacji.

"Obudowa" zdaję się być w jednym kawałku, a polimerowe "szkiełko" slnie kręci się więc wątpię by można je wykręcić. Pytanie: jak go wyczyścić i jak sprawić by zaczął na powrót działać?

Z góry dziękuję za pomoc 🫡🙇‍♂️

17380655045153460564263656943931.jpg

Opublikowano

kup nowy albo uzyj jakiegos domestosa kamień i rdza.

On jest cały plastikowy i pewnie składany na zatrzaski i zapewne nierozbieralny.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Gonzo19 napisał(a):

kup nowy albo uzyj jakiegos domestosa kamień i rdza.

On jest cały plastikowy i pewnie składany na zatrzaski i zapewne nierozbieralny.

Nowych niestety nie ma - pisałem do producenta. Niestety tak ja napisałeś, przepływomierz jest nierozbieralny. Musiałbym więc wymienić na inne, ale czy to przypadkiem nie będzie wiązało się z odpowietrzaniem przy pomocy pompy? =(

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Jak nie ma jak są. Zanim napisałem posta to najpierw sprawdziłem. Koszt od 25 zł do 35zł

Zarówno podróbki jak i oryginały.

Wspólne jest to, że opinie są tragiczne o nich.

Opublikowano

Co do opini wcale mnie to nie dziwi. Mogę spytać jak je znalazłeś? Mi udało się znaleźć jedynie taki - https://allegro.pl/oferta/rotametr-przeplywomierz-do-rozdzielaczy-capricorn-17018614687. Jest bardzo zbliżony lecz osłona jest inna i mam obawy czy będzie pasował. Mimo wszystko zamówiłem "na próbę" i zobaczymy co z tego wyjdzie.

17381304808218188403311415437063.jpg

Opublikowano

no cóż, wczoraj znalazłem a dzisiaj nie mogę, ale tak już jest, co urządzenie to inne wyniki wyszukiwania.

Ja bym tego plastiku nie kupował, tylko jeśli już chciałbym wymieniać to kupiłbym metalowe.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Też wolałbym metalowe, ale na tą chwilę szukam takich, które będą pasowały do zamontowanych nypli. Dopiero co odpowietrzyłem układ i wolałbym nie robić tego ponownie. Obsługa klienta Capricorn twierdzi, że to stary model i nie jest już produkowany, a ich nowsze rotametry nie są kompatybilne.

Gdy już przyjdą pomierzę je i porównam. Najwyżej je zwrócę, zamówię metalowe tak jak sugerujesz (patrzyłem też na magnetyczne, ale taki wydatek wydaje mi się przesadą) i wymienię całość.

Opublikowano

Hej , jeśli potrzebujecie mogę Wam dorobić mosiężne rotametry pod wymiar belki , potrzebuję tylko znać rozmiar gwintu (typowy to 1/2" ale bywają też inne wtedy najlepiej posłać do mnie stary) , drugi wymiar to wysokość profilu belki może być belka stalowa , kwadratowa ,lub okrągła (na rysunku poniżej jest to wymiar 41) Niestety warunkiem żeby to dobrze pokazywało jest wymiana także dolnego nypla , który tworzy kpl. Ze skalą 2,5 lub 3,5 l/min. Można przysłać też cały stary do regeneracji . Jeśli ktoś będzie zainteresowany to zapraszam na priv. lub kontakt mail: [email protected] 

profilmosiny.jpg.37642a7085db3f7259efc853e9b85c93.jpgrot5.thumb.jpg.47988df165e20a1f062dccf5235908b2.jpgrot7.thumb.jpg.710c9a7cd0a3869c846d39c89a3222a6.jpgrot4.thumb.jpg.5eef27b2ffb9c0c1f332e299b468d8fe.jpgrot1.1_www.thumb.jpg.5b57e8419dc169576dcd08bc79706ae5.jpgrotametr.thumb.jpg.e30984ffd6a24d83ad48be122ed1611c.jpgDSCF4574.thumb.jpg.1dd60a7bc35a68b8789e2c131ab7a9de.jpg

Opublikowano

Jak zaczął się ,,bum" na pompy ciepła tak ok 3 lata temu. To zaobserwowaliśmy dużo przypadków podłączania dużej ilości obiegów np. 10 obwodów podłogówki na parterze i drugie tyle samo na piętrze i to wszystko  zasilane odpowiednikiem rury 26 pex połączone na trójniku. Pompa obiegowa znajdująca się w pompie ciepła nie potrafiła pokonać dodatkowego oporu jaki powstaje na sprężynkach ,które znajdują się wewnątrz przepływomierza. Jest różnica w porównaniu do kotłów gazowych czy dodatkowych mieszaczy. Pomimo tego że te pompy w PC naprawdę mają dużą wydajność . Wiadomo że takie rury zasilające już wykluczają poprawne działanie . Ale opracowaliśmy nowy rotametr, który jest bardziej delikatniejszy  stawia mniejszy opór i dodatkowo zawężyliśmy skalę od zera do 2,5 co poprawia dokładniejsze ustawienia i wskazania . 

Pozdrawiam Tomekb