Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Jestem zmuszony do wymiany pieca. Chce zamontować kocioł na pellet. Dom ok 200m budowany w latach 90-tych. Czy kocioł o mocy 8-10kw wystarczy? Polecicie coś dobrego?

Messenger_creation_7165611746460207257.jpeg

Messenger_creation_7165591673811438620.jpeg

Opublikowano

Jak wszystkie dane poprawnie wypełniłeś to tak. Wystarczy 10kW.

Obecnie użytkuję podobny budynek, lata 90, docieplony ostatnio styropianem 15cm grafit, wełna w dachu 15cm. Mam ok 230m użytkowej powierzchni. Obecnie mam kociołek z palnikiem SV200 SKAMP-PV 13kW. Od początku tego sezonu mam zablokowaną maksymalną moc palnika na 8kW. Do tej pory to wystarczało. Pewnie gdyby pojawiły się większe mrozy, to do 10kW musiałbym podnieść jego moc. 

W zeszłym roku na początku było kilka dni mroźnych gdzie średnią dobową miałem -11,88 i -14,89 palnik osiągnął średnią moc dobową prawie 9kW przez te dwa dni.

Teraz zakupiłbym kociołek z palnikiem SV300 np. ten:

https://sekom-pleszew.com.pl/sv300/

Tylko wybrałbym wersję ze sterownikiem SKZP-05. Super kombajn do wszelakich ustawień. 

Na SV300 i starej SV200 bez problemu spalisz kiepskiej jakości pellet.

Awaryjnie też SV300 spali także ekogroszek.

Opublikowano

odnośnie ostatniego zdania powyzej

osobne badanie na groch i osobne na pellet ma sv200

sv300 to tylko pellet

niech "Kowalski" kupi sv300, weźmie dotację, poprzerabia coś lub pali groszkiem, wpadnie kontrol to odda kasę z odsetkami

w internecie coraz więcej osób zaczyna niepotrzebnie klepać publicznie językiem a urzędnicy też czytają fora czy social media...

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Słuszna uwaga.

SV200 (juz z nowymi badaniami)

jest osobno zbadany na pellet i osobno na ekogroszek.

SV300 jest zbadany wyłącznie na pellet i spalanie ekogroszku wcale nie jest takie oczywiste jak sobie Kowalski sam palnika nie przerobi. Palnik SV300 ma kratkę na koszu, aby nie stosować innych paliw a pellet sam w sobie nie był dłuższy jak przepisowe 35mm (max40)

Co do wyliczeń, jak poprwnie wszystko zrobione i dom ocieplony,to 10kW może starczyć, screen pokazuje obliczenia dla -6st na dworze. Myślę,że pewnie dla chaty z lat 90ych jednak 12kW byłoby lepszym wyborem. Wszystko zależy od poprawności obliczeń i strat ciepła obiektu oraz fachowości instalacji grzewczej.

Polecam taki na pellet TechnixPellLux czy 10 czy 12kW na sterowniku Timel Skzp-05 (z obsługa bufora). Zapraszam do kontaktu

Edytowane przez Pieklorz