Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, niedawno zauważyłem że coś dziwnego stało się z zaworem trojdrożnym z siłownikiem Honeywell, który do niedawna pracował idealnie tzn sterował grzaniem wody CWU. Zasada była prosta kiedy sterowniku mojej Kostrzewy włączałem program czasowy lub pojedyncze grzanie siłownik otwierał mały obieg i grzała się woda w bojlerze po uzyskaniu zadanej temperatury zawór zamyka grzanie CWU... Niestety ostatnio coś się stało że siłownik cały czas otwiera obieg CWU przez co stałe grzeje wodę i nie starcza sił na podłogówkę... Czy ten zawór można jakoś zrestartować??? Nie wiem zewrzeć albo rozewrzeć żeby powrócił do prawidłowego położenia???

IMG_20250115_183305.jpg

Opublikowano

Z tego co widać zawór otwiera się kiedy dostaje napięcie a zamyka sprężyna. Ten wystający element to dźwignia sprężyny. Zdejmij obudowę i zobacz czy przy załączonym chodzi silniczek który utrzymuje napięcie sprężyny. Bo sprężyna raczej nie spadła. Takie silniczki widziałem na allegro jakiś czas temu. Miałem podobny przypadek- padł silniczek.

https://allegro.pl/oferta/silniczek-zaworu-trojdroznego-15834068446

Opublikowano

Witam i dziękuję za odpowiedź

A gdybym kupił cały siłownik oczywiście bez zaworu trojdrożnego to nie łatwiej byłoby mi to ogarnąć??? Szczerze to w środku sezonu grzewczego z małym dzieckiem w domu wolałabym po prostu wymienić ten siłownik w całości, z drugiej strony zrobić to muszę szybko bo tracę niepotrzebnie opał na bezsensowne grzanie wody a chata niedogrzana...

Opublikowano

Może ci to pomóc.

IMG_20250116_080628.jpg

Opublikowano

Znajdziesz jeszcze więcej takich filmików.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi, a może być taka sytuacja że ten zawór trójdrożny zaciął się w dolnym położeniu??? I jak w ogóle działa ten siłownik - jeżeli otwiera mi się mały obieg czyli kierunek A na zaworze to siłownik pcha sprężynę do dołu??? A jeżeli woda się zagrzeje i dostanie sygnał z pieca to siłownik ciągnie sprężynę do góry??? Czy ona sama odbija???

Opublikowano

Nie wiem nie znam się zarobiony jestem🤣. A tak na poważnie proponuje odszukać instrukcje będzie wiarygodnie albo telefon do producenta. Niestety aż tak akurat tego ustrojstwa nie znam.