Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nagrzewnica olejowa na podczerwień urządzenie mało znane w naszym regionie , czy taka nagrzewnica będzie bezpieczna w użytkowaniu w kościele ,dotychczas grzejemy kotłem gazowym nadmuchowym z mało zadawalającym efektem ,pojawił się pomysł zastosowania takich nagrzewnic ,mamy jednak obawy jak to działa w rzeczywistości gdyż nie ma odprowadzenia spalin na zewnątrz chodzi o przebywanie ludzi i oddziaływanie na polichromie ,proszę o komentarz i poradę w tej sprawie.

Opublikowano (edytowane)

Jakiś czas temu były popularne nagrzewnice / piecyki katalityczne (np Zibro) na naftę oczyszczoną - specjalne paliwo którego można było używać w pomieszczeniach bez odprowadzenia spalin. Ale zrobiło się to bardzo drogie w pewnym momencie.
Natomiast po paru godzinach używania takiego piecyka pomieszczenie trzeba było mocno przewietrzyć bo robił się straszny zaduch.
Taka nagrzewnica zapewne też wymaga specjalnie oczyszczonego paliwa i powinna mieć katalizator. Wg mnie to niezbyt dobre rozwiązanie, to już lepiej promienniki podczerwieni elektryczne. Tyle że to kosztuje pewnie więcej niż ten gaz.

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano

Ależ olej opałowy jest droższy od gazu; mimo wszelakich katalizatorów ilość CO2 w spalinach przewyższa tą podczas spalania gazu. Nic nie zdziałacie ciepło wędruje do sufitu a na poziomie zgromadzonych jest zawsze najzimniejsze powietrze. Inna sprawa spaliny mają większą gęstość od powietrza i będą się raczej układać przy podłodze co może skutkować brakiem tlenu do spalania i oddychania biorąc pod uwagę że ludzie też spalają tlen i wydychają CO2. Sumując jest to gorszy sposób ogrzewania od gazowego. Starożytni już dawno wymyślili ogrzewanie pod podłogowe w łaźniach i obiektach gdzie pomieszczenia miały dużą kubaturę . Pozdrawiam Hermogenes 

Nie na darmo piekło jest na dole a niebo na górze. Całe dobro wędruje ku górze.

• Lubię to 1
Opublikowano

Obawiamy się dużego stężenia CO2 dlatego pytam na forum o wszelkie za i przeciw .Przedstawiciel handlowy zademonstrował nam urządzenie na samochodzie rzeczywiście po uzyskaniu pełnej mocy pięknie grzało ,takie nagrzewnice były by najskuteczniejsze gdyż obiekt z metalowymi oknami o pojedynczej szybie typu witraż potrzeba jest mocnego doraźnego grzania w określonych godzinach , w Polsce są kościoły ogrzewane takimi nagrzewnicami najbliższy to około 200 km od nas okolice Kielc  najlepiej będzie odwiedzić taką parafię i zapytać u źródła .Ostatecznie pozostaje doinwestować ogrzewanie te które jest na gaz .

Opublikowano

Tylko szum wentylatora może przeszkadzać w kościele .

Opublikowano
3 godziny temu, Kordjano napisał(a):

Tylko szum wentylatora może przeszkadzać w kościele .

Na poprzedniej parafii jeden z kościołów zabytkowy drewniany jest ogrzewany dwoma kotłami gazowymi nadmuchowymi rzeczywiście wentylatory słychać ale tragedii nie ma gorzej jest jak moc kotła spadnie i dmucha chłodnym powietrzem .

@sambor Spotkałeś się z nagrzewnicą wodną w takich obiektach ? Jak przybyłem na nową parafie to skuteczniejsze i tańsze  ogrzewanie było moim dużym rozmyślaniem ,nie znam przepisów i wytycznych związanych z ogrzewaniem obiektów sakralnych ale oczami wyobraźni widziałem instalację grzejnikową z kotłem zgazowującym drewno z racji że parafia posiada las w którym zawsze będzie coś do posprzątania typu posusz .wiatrołom ,do tego mieszkańcy po części też posiadają las lub zadrzewienia na około 300 domostw jak by połowa zorganizowała po jednym metrze drewna daje 150 metrów na kościół kubatury około 1000 m3 powinno wystarczyć ,problemem jest umiejscowienie kotła gromadzenie takiej ilości opału ostatecznie obsługa którą  nie może być z przypadku tylko z doświadczeniem a może też z uprawnieniem .

Dałem upust mojej bujnej wyobraźni jednak w dobie wprowadzania kolejnych podatków od paliw kopalnianych to moja wizja nabiera sensu .