Zientas Opublikowano 21 Stycznia 2010 #1 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Witam wszystkich! Od czerwca `09 mieszkam wreszcie w wymarzonym domu jednorodzinnym... ale do rzeczy: Ogrzewanie: Viessmann vitodens 100 Kaloryfery: Purmo Głowice termostatyczne: Altech Problem jest następujący: Niedawno dołożyłem (no nie ja ale "fachowcy") dwie brakujące drabinki w łazience na parterze i na piętrze. Podejścia były już od początku gotowe. Dodatkowo zleciłem uszczelnienie (skończyło się wymianą) cieknącego łącza/podejścia (nie wiem jak się to fachowo nazywa - "fałka"?) jednego z kaloryferów. Prawdopodobnie od tego czasu (minął tydzień) nie grzeje żaden kaloryfer na parterze. Na piętrze wszystko działa. Oczywiście wszystko jest odpowietrzone. Zauważyłem, że na parterze rurka od zasilania pod każdym kaloryferem jest letnia, ale kaloryfer zimny. Głowice rozkręcone na max. Podłogówka na parterze działa. Część kaloryferów jest poza zasięgiem podłogówki i to by wykluczało ew. zamknięcie się głowic spowodowane przez ciepło z podłogi. W czasie instalacji drabinek i naprawy wycieku woda została częściowo spuszczona z instalacji. Czy to możliwe, że "fachowcy" coś źle zrobili? Może zatkały się zaworki w głowicach termostatycznych na skutek spuszczania/napełniania układu (woda w układzie od maja `09). Niecierpliwie czekam na Waszą pomoc! Pozdrawiam, Szymon Cytuj
automatyk Opublikowano 21 Stycznia 2010 #2 Opublikowano 21 Stycznia 2010 a jakie zawory sa na drabinkach ? termostatyczne czy zwykłe pokręcidełka? Cytuj
monument22 Opublikowano 21 Stycznia 2010 #3 Opublikowano 21 Stycznia 2010 a dolana została brakująca woda? nie jestem fachowcem, u mnie był podobny problem,grzejniki były odpowietrzone lecz nie grzały, okazało się że w rurkach było powietrze (na jakimś zalamaniu) i nie mogło tego przepchnąć. Cytuj
Zientas Opublikowano 21 Stycznia 2010 Autor #4 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Na drabinkach są zwykłe zawory, nie głowice. Górna drabinka i pozostałe kaloryfery grzeją. Dolna i reszta - nie :o Układ został zalany ponownie do ciśnienia ok. 1,5 bar. Cytuj
kpaluch Opublikowano 21 Stycznia 2010 #5 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Witam wszystkich Może ktoś się orientuje czy mając zwykłe zawory przy grzejnikach można założyć głowice termostatyczne, czy wykręca się z tych starych regulację przepływu wody i w to miejsce wkręca się głowice samoregulujące jeżeli tak to jakie, mam zawory 1/2 cala przy grzejnikach Pozdrawiam i dzięki za odpowiedż Cytuj
automatyk Opublikowano 21 Stycznia 2010 #6 Opublikowano 21 Stycznia 2010 no widac że montazy nie mieli nic wspolnego z wiedza instalacyjną ,doleej wody aż sie przeleje ,odpowietrz wszytkie grzjniki ,pompe przełacz na 3 bieg i zwykłe zawory przy drabinkach prawie pozamykaj i powinno sie ustabilizowac Cytuj
Zientas Opublikowano 21 Stycznia 2010 Autor #7 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Gdzie się ma woda przelać? To jest zamknięty układ. Dodałem ciśnienia do 2 bar i nic. Pompy nie można ręcznie ustawić na szybszy bieg. Wszystko jest odpowietrzone. Zrobiłem tak: pozamykałem wszystkie kaloryfery na piętrze i dół zaczął grzać. Pootwierałem górę i dół znów zimny :huh: Cytuj
automatyk Opublikowano 21 Stycznia 2010 #8 Opublikowano 21 Stycznia 2010 a zamknąłeś prawie drabinki? może jeszcze gdzieś masz zawory zwykłe przy grzejnikach ? moze grzejniki do góry masz nie pokryzowane ,zeby sie o tym przekonać zrób nastepujące rzeczy głowice na górnej kondygnacji zrób na 3,drabinki prawie zamknij (tylko tyle zeby zaczeły sie robic ciepłe) i wtedy dół powinien grzać jesli topomoże to bedzie trzeba sie zając kryzowaniem układu Cytuj
sawo Opublikowano 21 Stycznia 2010 #9 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Witam wszystkichMoże ktoś się orientuje czy mając zwykłe zawory przy grzejnikach można założyć głowice termostatyczne, czy wykręca się z tych starych regulację przepływu wody i w to miejsce wkręca się głowice samoregulujące jeżeli tak to jakie, mam zawory 1/2 cala przy grzejnikach Pozdrawiam i dzięki za odpowiedż Na zawór ręczny (zwykły ) nie można założyć głowic termostatycznych ,glowice termostatyczne montuje się tylko na zawory termostatyczne i w dodatku najlepiej jak zawór i głowica jest tego samego producenta. Cytuj
sawo Opublikowano 21 Stycznia 2010 #10 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Na drabinkach są zwykłe zawory, nie głowice. Górna drabinka i pozostałe kaloryfery grzeją. Dolna i reszta - nie :huh: Układ został zalany ponownie do ciśnienia ok. 1,5 bar. A czy przed zamontowaniem drabinek wszystkie grzejniki grzały prawidłowo?jeżeli tak to po spuszczeniu wody układ został zapowietrzony Cytuj
Zientas Opublikowano 21 Stycznia 2010 Autor #11 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Drabinki pozamykałem. Nadal to samo. Na górze kaloryfery gorące, na dole zimne. Przed montażem drabinek było wszystko OK!!! Czyli faktycznie pewnie ciepłej wodzie "łatwiej" poruszać się na górnej kondygnacji, bo na dole albo ma za duże opory (skąd?), albo jest coś zapowietrzone w innym miejscu niż w grzejniku i taki "bąbel" zatrzymuje wodę. Więc jak je odpowietrzyć? Pozdrawiam! Cytuj
dwarf Opublikowano 22 Stycznia 2010 #12 Opublikowano 22 Stycznia 2010 Sprawdź ręcznie zawory termostatyczne: zdejmij pokrętła (odkręć mosiężną nakrętkę z zaworu i zdejmij pokrętło) i poruszaj szpilką, jaka wystaje z zaworu. Szpilki raczej nie wyciągaj - możesz zostać zalany brudną wodą, lepiej spróbuj kilkakrotnie dopchnąć szpilkę w głąb zaworu. Bywa, że zawór "stanie" i trzeba mu pomóc... Cytuj
tarafal1 Opublikowano 22 Stycznia 2010 #13 Opublikowano 22 Stycznia 2010 przypuszczam ze masz podział instalacji parter góra i któreś zawór na parter masz zamknięty no i wszystko sobie idzie na góre Cytuj
Zientas Opublikowano 23 Stycznia 2010 Autor #14 Opublikowano 23 Stycznia 2010 Nie ma takiego zaworu. Zauważyłem, że jeśli przymknę podłogówkę zaworem, albo przymknę na piętrze kaloryfery (ale nie d końca) to dół grzeje normalnie. Cytuj
Maciekk Opublikowano 23 Stycznia 2010 #15 Opublikowano 23 Stycznia 2010 Witam, czy normalne grzejniki sa powieszone pod lekkim spadkiem?spotkałem sie z sytuacja, ze monterzy zapomnieli albo nie wiedzieli zeby grzejnik troche pod spatkiem powiesic i była podobna sytuacja nie grzały ostatnie. Najlepszym rozwiazaniem wziasc poziomice i sprawdzic po stronie odpowietrznika powinnien byc ciutke wyzszy.Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi