Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pytanie o sytuacje kryzysową z awarią pompki co.

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Matejko1,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich, mam piec zgazowujacy 5 klasy na drewno z buforem 1000 litrów. Jestem młodym człowiekiem, ale pora na mnie bym sam wiedział co i jak. W miarę rozwoju sytuacji poznałem zasady działania wszystkiego co mi potrzebne do obsługi i utrzymania takiej instalacji poza jednym. Ostatnio miałem awarię pompki cwu, wymieniłem ją i nie ma problemu. Ale co w przypadku gdy awarii dozna pompa z pieca do bufora? Dajmy na to sytuację że pompa przestała działać i piec osiągnął temperaturę 80 stopniu gdzie u mnie uruchamia się pompa na bufor, no ale ona nie działa. Co wtedy? Plus takiej instalacji to to że sobie napalę i mogę iść bo wszystko działa bez mojej ingerencji, ale co jeśli mnie nie będzie w pobliżu, piec zacznie się grzać ,a nie będzie miał jak puścić wody? Jak się zabezpieczyć przed taką sytuacją? Może zawór różnicowy z ominięciem pompki? Bardzo proszę o rady 🙂

Edytowane przez k3nshi0nline
  • Rozwiązanie
Opublikowano
50 minut temu, k3nshi0nline napisał(a):

zawór różnicowy z ominięciem pompki

@k3nshi0nline Zawór różnicowy/klapowy na grawitacyjnym obejściu pompki mają np. @carinus i @zaciapa więc możesz do nich zwrócić się z prośbą o pomoc. Schematy systemów z obejściem pompki na zaworze różnicowym/klapowym (oraz takie w ogóle bez pompki) są omawiane m.in. w tych wątkach:

oraz

• Przydało się 1
Opublikowano

Dzięki wielkie, przepraszam że zmusiłem Cię do wysiłku , ale właśnie ogarnąłem że mam coś takiego na piecu jak Regulus i on przy 97*C wywali zaworem wodę także jednak jestem zabezpieczony.  W załączniku co dokładnie mam zamontowane.

1.PNG

Opublikowano

Masz układ zamknięty ,więc musisz mieć takie zabezpieczenie.

Opublikowano

Czy mi się wydaje że wczoraj było tu foto które wstawiłeś ,były tam dwa naczynia przeponowe .

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, rambo5 napisał(a):

Czy mi się wydaje że wczoraj było tu foto które wstawiłeś ,były tam dwa naczynia przeponowe .

Nie, ja wstawiałem tylko ten post, ostatnio nic innego, pewnie chodzi o kogoś innego 🙂

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu