Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skąd wiesz, że inne pętle są dłuższe?

Jak ciepła nie ma to coś je zabiera na gorsza izolacja podłogi, grubsza wylewka, ucieczki nie ma, gdyż woda jest w obiegu.

Ale masz termometr  to zmierz temp wody zasilającej i  powrotnej w tych zimnych pętlach - to pozwoli określić zapotrzebowanie na ciepło, ponadto jak będziesz mierzył temp powrotu wody co jakiś czas to będziesz widział czy się posadzka nagrzewa- jak się posadzka nagrzewa , to temp powrotu wody  rośnie.

Opublikowano

Obiegi muszą być dłuższe ze względu na położenie salon jest najbardziej oddalonym miejscem od kotłowni i to sporo więc samo przez sie zrozumiałe. Co ciekawe jeszcze dodam ,że właśnie oba pokoje z którymi walczę mają najbliżej i jaj spojrzę na skrzynkę gdzie są rozprowadzone rurki to widać jak wchodzą w podłogę w kierunku tych pokoi.Jesli chodzi o temp.na powrocie to felerne rurki są zimne. Posadzka i izolacja jest wykonana wszędzie tak samo przed montażem rurek podłogówki byłem akurat na placu budowy widziałem folię na podłodze tą z liniami przygotowaną do montażu mam nawet gdzieś zdjęcia. Te zabiegi z pomiarem to już w zeszłym roku robiłem.

To jeden z pokoi widać i kawałek przedpokoju one mają po 25 M2 nie 35 walnąłem się.

532c3acc-f16a-47fd-a684-4c3ffcb39c0b-1_all_364.jpg

Opublikowano

Dzisiaj akurat nie mam ,bo to pożyczony był ale tak jak napisałem robiłem to już i pamiętam ,że powrót to był tak samo zimny podczas pracy kotła jak i bez.Jak się dotknie ręką to odczucie jest takie samo. Wiem ,że to nie jest precyzyjne ale na innych rurkach zmiana temperatury jest bardzo wyczuwalna.

Po całej nocy kocioł pracował ,pompa pracowała a pokoje zimne,reszta domu to jak w ulu.Dzisiaj w nocy u mnie -9 stp. na zewnątrz. Temp.zaworu tylko 35 st. w chałupie 25 st.W tych dwóch pokojach po21,5 i to tylko dla tego ,że drzwi do pokoi są pootwierane i ciepło z innych pomieszczeń wchodzi do tych pokoi,bo grzania od podłogi brak. Kontakt z tym co to wszystko zakładał żaden brak schematów, opisów niczego.

Czy można te rurki powrotu poluzować na tych srubunkach co do listwy są przykręcone tam powinno być spore ciśnienie więc będę wiedział czy ta woda fizycznie płynie. Boję się tylko czy tam się coś nie rozszczelni i po tym już będzie ciekło.

Opublikowano
12 minut temu, sambor napisał(a):

Chyba na czwartej stronie wątku jest zdjęcie i to nawet w odpowiedzi do Ciebie ale zrobię jeszcze raz i potem wrzucę. Pierwsze dwie rurki od prawej to są te.

Opublikowano

To zaraz zobaczę - jest na stronie 2, ale mniejsza o to- z tym rozdzielaczem jest ewidentnie coś nie halo - kto jest jego producentem?

Jak są na nim odpowietrzniki aut, to je zakręć. 

Przy takich warunkach zasilania (33C) i rozstawie 150 ( z  pokazanego fot) masz niedobór około 140-150W przy teoretycznym zapotrzebowaniu ok 900W, ale jest wymagana temp powietrza.

Przy przepływie ok 2l/min w tej pętli są bardzo duże straty ciśnienia hydraulicznego.- ponad 2,2m sł w , czyli pompa pewnie też nie wyrabia - jakimś ratunkiem może być zmniejszenie przepływów w pozostałych pętlach, nawet o 50% i obserwacja co dalej z przepływani i temp powrotu tych chłodnych pętli.

Opublikowano

Cała instalacja jest firmy Diamont,odpowietrznik jest automatyczny zakręciłem ten koteczek na górze, te dane , które mi podajesz to dla mnie czarna magia nie będę nawet Cię pytał jak to wyłączyłeś. Pytanie mam takie jak te przepływy regulowalem to kręciłem tymi zaworami na dolnej listwie,bo te rotametry są wykręcone po 4 obroty każdy jak mam to zrobić prawidłowo,czy rotametrami zmniejszać a zowory odkręcić na max czy odwrotnie.

Opublikowano

Reguluje się tylko rotametrami, zawory na dolnej belce zostaw otwarte na max.

Dane, które podawałem są policzone - tak jakby to była prawidłowa podłogówka, takie rzeczy robię na co dzień i mniej więcej wiem jak to powinno wyglądać.

Jak się te 2 pętle nie ruszą, to trzeba będzie pewnie zmienić belkę z rotametrami lub przynajmniej same rotametry w tych najdłuższych pętlach.

Diamond to produkcja skośnooka , pokazuje co chce, a nie to co jest naprawdę,

Jaka pompa jest napędza tą podłogówkę?   

Opublikowano

Też Diamond elektroniczna z funkcją auto 

17361101003168322596843254873197.jpg

Opublikowano

Nie wiem z kad.mam wziąć takie dane nie mam żadnej dokumentacji 

Opublikowano

Ok zdjęcie 

1736114447381388095932413496481.jpg

Opublikowano (edytowane)

To pompa 25/6 - 6m podnoszenia jest na III biegu i takie ustawienie tej pompy musi być.

Jednocześnie, jeśli tego jeszcze nie zrobiłeś,  skręć rotametrami pozostałe przepływy o połowę

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Ale na tym biegu kocioł nie wyrabia a pompa powrotu nawet jak jest na 2 biegu też nie daje rady temp.kotla spada do 45 st.

Opublikowano (edytowane)

Jak skręcisz wszystkie rotametry, oprócz tych dwóch, gdzie nie masz grzania, to kocioł wyrobi!

Przecież o tym od 3 dni piszę - skręcić rotametry tam gdzie jest za ciepło, a pompę na max.

Kocioł nas nie obchodzi, da sobie radę, nawet jak mu coś spadnie.

Tylko skręcaj rotametrami, a nie białymi zaworami na dolnej belce - te mają być otwarte na max, najlepiej zdjęte.

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Zrobiłem tak jak napisałeś, rzeczywiście ruszyło to ,pompa strasznie hałasuje słychać ja w całym domu a jest dzień co będzie w nocy. Te rotametry to rzeczywiście straszne gówno,bo wystarczy tylko go dotknąć a już wartość się zmienia. Przez trzy obroty nic a tu nagle  z "0" do "1" to na dotknięcie działa. Już wiem, która pętla od jakiego pokoju ,bo nierówno się nagrzewały i czułem na przewodach i po podłodze.

Opublikowano (edytowane)

To ta górna belka do wymiany w całości lub jak czujesz się na siłach do wymiany same rotametry.

W sprawie rotametrów lub całej belki pisz np do kolegi z forum @tomekb, który takie rzeczy zawodowo robi.

Instalacja jest głośna, gdyż są w niej za duże przepływy - to okiełzasz prawidłowymi rotametrami i stosowną regulacją.

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Ok kiedyś wyciągałem już jeden z tej belki,bo się zacioł ,dowiem się jakie są najlepsze i takie kupię.

Opublikowano

Miedziana 1 cal 

Opublikowano

Kocioł tylko nie wyrabia przy tej nastawie pompy,bo musiałem ruszyć i inne pętle -zimno w chaupie 

Opublikowano (edytowane)

Jak ustawisz przepływy w dwóch najdłuższych, tych zimnych na 2l lub ciut więcej, a pozostałych na 1l to wyrobi.

Temp powrotu ustawiasz ręcznie , czy siłownikiem wg czujnika  ?

Edytowane przez sambor