Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam potrzebuje pomocy w projekcie prostej instalacji. Dom ma powierzchnię ok 85m2. Jest to budynek parterowy z lat 60 drewniany ocieplony. Na obecną chwilę nie ma centralnego. 

1. Kocioł kopciuch 20kw no name

2. 7 grzejników 

3. Jedna podłogowa

4. Zbiornik c.w.u 140l dwu płaszczowy. Plus bojler elektryczny do wpięcia w to wszystko

Wstępnie projekt przedstawiam na załączonym obrazku. 

Jeśli ktoś nie chcę pomóc to proszę nie utrudniać oczekuje zrozumienia, bo tłumaczyć się to mam komu.

IMG_20241121_201628.jpg

Edytowane przez Majsterkanaliza
Opublikowano (edytowane)

@Majsterkanaliza Nie jestem ekspertem, ale ja byłbym za dodaniem bufora bo chyba masz przewymiarowany kocioł do palenia drewnem o mocy 20 kw na 85m2 ocieplonego domu. Może też sprawdź sobie to przewymiarowanie kotła i zapotrzebowanie domu na ciepło na stronie ciepło właściwie https://cieplo.app/ . Poza tym moim zdaniem dobrze przeczytać sobie instrukcje kotła bo tam czasem są zalecenia. Przykładowo przynajmniej część producentów kotłów zasypowych na węgiel i drewno (np. kotła Ogniowo) zaleca w instrukcjach obejścia grawitacyjne na wypadek awarii pompki, sterownika, prądu itd. - dyskusja nad takimi prostymi schematami jest w temacie tutaj - link:

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano

z tego co kojarzę to instalacja zamknięta jest dozwolona z kotłem na paliwo stałe tylko wtedy gdy ten kocioł jest wyposażony w instalację schładzającą. Jest?

Opublikowano

Tak jest dużo za duży ale docelowo będzie wszędzie podłogówka garaż w przyszłym roku i inne pomieszczenia gospodarcze w sumie ok 200m2, poddasze użytkowe też jest w planach ale nie o tym tutaj teraz pisać. Nie ma instrukcji do tego pieca ale jak będzie potrzeba to dołożenia zbiornika wydaje mi się, że nie jest problemem, aczkolwiek z instalacjami mam mało wspólnego i mogę się mylić.

Co to jest ta instalacja schładzająca?

Opublikowano
Godzinę temu, Majsterkanaliza napisał(a):

Co to jest ta instalacja schładzająca?

Na oczy to nie widziałem, tylko wyczytałem sprawdzając przepisy. Podobno jakaś wężownica zasilana zimną wodą z wodociągu.

Opublikowano
2 minuty temu, nightwatch napisał(a):

Na oczy to nie widziałem

Ja też nie widziałem ani nie słyszałem o czymś takim myślałem, że chodzi Ci zawór mieszający albo dbv. Ale czy przy sterowniku i dmuchawiec jest w stanie się taki kopciuch rozdmuchać powyżej zadanej mu temperatury na sterowniku?

Opublikowano (edytowane)

To raczej chodzi o przepisy, np gdybyś w ubezpieczonym domu miał jakąś awarię to żeby firma nie odmówiła Ci wypłaty odszkodowania gdy się okaże że masz niezgodną z przepisami instalację. 
No a poza tym to kocioł zasypowy to się może zagotować, jak najbardziej. Wystarczy awaria pompy.

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano
6 minut temu, nightwatch napisał(a):

Wystarczy awaria pompy.

Edytowane 5 minut temu przez nightwatch

Myślałem, że w gdyby doszło do takiej sytuacji to zamontuje na wyjściu czujnik temperatury z alarmem lub coś w tym stylu.  A czy coś zmieni jeśli zastosuje się otwarte naczynie wzbiorcze zamiast przeponowego?

Co do przepisów to rozumiem ale państwo nasze kochane i ich przepisy to nie jest temat tego postu. 

Opublikowano

Nie znam przypadku ze komuś coś wybuchło, choć znam taki że się zagotowało i wyleciało właśnie przez zbiornik przelewowy, przysparzając właścicielowi mnóswo stresu przy okazji. Więc na pewno naczynie wzbiorcze jest skuteczne. Na temat skuteczności innych rozwiązań się nie wypowiadam.

Opublikowano (edytowane)

26 minut temu, nightwatch napisał(a):

Więc na pewno naczynie wzbiorcze jest skuteczne. Na temat skuteczności innych rozwiązań się nie wypowiadam.

Znalazłem taką instalację gdzieś na Internecie moje pytania brzmi następująco. Na ile poprawnie jest zrobiona ta instalacja czy jest sens się nią sugerować i gdzie ewentualnie wpiąć podłogówkę do tego?

IMG_20231224_155639.jpg

IMG_20231224_155700.jpg

IMG_20231224_155631.jpg

IMG_20231224_155712.jpg

Edytowane przez Majsterkanaliza
Opublikowano (edytowane)

@Majsterkanaliza Masz przewymiarowany kocioł i lepiej abyś miał bufor, którego na tych zdjęciach nie ma. Zweryfikuj z instalatorami, czy pomiędzy naczyniem wzbiorczym a kotłem może być zawór zwrotny (bo chyba tak jest na tych zdjęciach), a być może pomiędzy naczyniem a kotłem nie powinno być zaworów ani pomp. Przejrzyj sobie schematy z buforami z linku z poprzedniego postu oraz zweryfikuj czy naczynie przelewowe nie jest zbyt nisko bo wtedy może przyda się dyskusja ze schematem stąd:

Edytowane przez Matejko1