Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dodatkowa pompa na piętro

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez sambor,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wedlug tych informacji tutaj tak wystaczy.

Pytanie czy kociol (pompa) poda wystarczajaca ilosc wody do sprzegla (powinien).

• Przydało się 1
Opublikowano (edytowane)

To jeszcze może inne pytanie. Bo patrząc po cenach tej dokładnie pompy ceny są trochę dla mnie "duże" 😅 chodzą od 800 do 1000 zł na allegro. Czy jakaś inna ewentualnie alternatywa markowa?

Edytowane przez WizardPL
Opublikowano

Wiem, że są drogie, ale to mercedes wśród pomp, a może nawet i więcej.

Dlatego na piętro i poddasze daj tą co masz na poddaszu , a na parter kup 1 porządną lub nawet jakąś skośnooką  np IBO, lub troszkę lepszą włoską  DAB albo polską LFP- też będzie droga. 

Opublikowano

A te pompy mają mieć jakieś konkretne ustawienie na korpusie czy tryb "auto"?

Czy ta na dół to coś takiego?

https://sklep-hydros.pl/pompy-obiegowe-co-i-cyrkulacyjne-cwu/4797-pompa-obiegowa-evosta-2-25-40-70180-dab.html

Ciężko znaleźć "25-40"

Takie cos mi proponuje allegro

https://allegro.pl/oferta/pompa-c-o-dab-evosta-2-40-70-180-energooszczedna-15031263475

A teoretycznie jakbym zostawił te pompę co mam teraz na parterze. Ma to sens czy lepiej wymienić?

Opublikowano

Super, dzięki panowie. Będziemy walczyć 😁

48 minut temu, sambor napisał(a):

Można brać, ale pompę to można zmienić w każdej chwili, pod warunkiem , że będą zawory odcinające pompę.

Więc na początek uporządkuj tą instalację  i zobaczysz co dalej.

Pytanie jeszcze, czy one mają pracować w trybie auto? Czy to nie będzie też trochę tak, że jak one będą podłączone jedna obok drugiej to jedna będzie znowu obniżać drugiej ciśnienie?

• Rozwiązanie
Opublikowano

Ze względu na przepływy one powinny pracować ze stałym ciśnieniem - wtedy będą stałe przepływy niezależnie od wydatku pompy ( niezależnie od tego ile pętli będzie otwartych)

• Zgadzam się 1
  • Przydało się 1
Opublikowano
W dniu 10.11.2024 o 15:59, sambor napisał(a):

Ze względu na przepływy one powinny pracować ze stałym ciśnieniem - wtedy będą stałe przepływy niezależnie od wydatku pompy ( niezależnie od tego ile pętli będzie otwartych)

Jeszcze jedna zagwozdka zanim przegadam i zacznę robić z teściem. Bo chyba czegoś nie rozumiem. Czy ty gdzieś nie powinno być powrotu bezpośrednio do pieca? Jest rura zasilająca, do której leci pompa, powrót jest na trojniku, bo zbiera powrót z parteru i pierwszego piętra. Po czym cały powrót jest podłączony mieszaczem znowu do zasilania. Czy nie powinno być gdzieś drugiej rury? Do czego w takim razie bym musiał wpiąć to sprzęgło. Wejście które jest przed pompą, a powrót tam gdzie jest mieszacz?

20241113_003231.jpg

Czy sprzęgło powinno być między tymi strzałkami?

20241113_003755.jpg

Update. Z tego co widzę to strzałka na 1 zdjęciu pokazuje powrót do kotła C.O. jednak dalej mnie zastanawia w takim razie gdzie się schodzi powrót z rozdzielacza z 1 piętra...

Opublikowano

Oj będzie katastrofa!🤔

Masz pompę z mieszaczem, więc musi być tam zasilanie z i powrót do kotła.

Do póki nie wyczaisz na 100% gdzie która rura idzie, to wstrzymaj się z przeróbkami.

Opublikowano

Czy nie wydaje ci się że powrót z pierwszego piętra może być gdzieś wpięty po drodze? A to jest po prostu powrót do kotła?

Bo teoretycznie mógłbym te sprzęgło podłączyć pomiędzy tym no nie?

20241113_010607.jpg

I wtedy jakbym upchnął to sprzęgło tam w schowku gdzie jest kocioł. To pompy dałbym po jednej na piętro. Tak jak na zdjęciach. 

20241113_012041.jpg

20241109_195818.jpg

Opublikowano (edytowane)

No właśnie - sprzęgło tylko przy kotle.

Jaka jest odległość od kotła do rozdzielacza z mieszaczem?

Z resztą po grzyba ten mieszacz?

Jeszcze jedno te odpowietrzniki aut muszą być zakręcone na wszystkich belkach

Edytowane przez sambor
Opublikowano
9 godzin temu, sambor napisał(a):

Odpowietrzniki zakręcić, zaw 3-D wyrzucić.

Grzejniki jakieś są w tej instalacji?

Czy jak wstawię z kotła do sprzęgła oraz ze sprzęgła do podlogowki (z redukcją 1 cal na 3/4) takie węże elastyczne jak mam teraz to będzie to sprawiało jakiś większy problem?

Chciałbym je poprowadzić z tego względu że łatwiej będzie mi nimi manewrować tam przy kotle niż z PP.

20241113_184758.jpg

Opublikowano

Filtr trzeba czyścić, ale w twoim przypadku jest chyba trochę utrudnione, gdyż powinno się mieć możliwość odcięcia wody z instalacji, nie widzę takiego zaworu w tej instalacji, może dołóż go

Opublikowano

Tak to na pewno zrobimy, ostatnie chyba dwa pytania, które mi przychodzą na myśl. Pierwsze dot. Zaworów zwrotnych. Zamontować je w liczbie sztuk dwa przed każdą pompą? Tyle wystarczy ?

Drugie, czy w takim razie wywalając mieszacz (zakładam że trójnik gdzieś łączy się z rurą powrotną do pieca w podłodze, to chyba te rurę mógłbym wywalić i zrobić po prostu kolanko w dół? Bo nie widzę innego wyjścia jak usunięcie tego odcinka:

17315269001148563541498749618270.jpg

Jest szansa że to jest po to, że powrót z pierwszego piętra wędruje tylko ponownie do rury zasilania? Mimo to by mi się to nie sklejalo, bo w takim razie gdzie by był powrót z podlogowki parterowej?

Opublikowano (edytowane)

Tam gdzie na zdjęciu trzymasz rękę trzeba dać zaślepkę ( korek), zaw 3-D wywalić, zawory zwrotne nie są konieczne, gdyż tu pompy będą w szeregu, a nie równolegle.

Edytowane przez sambor
Opublikowano (edytowane)

Myślę nad jedną rzeczą, całkowicie wywalić ten mieszacz bez zaslepki i zrobić tak?

20241113_012041.jpg

Na zdjęciu tam gdzie jest POMPA byłaby ta z parteru a tam gdzie jest strzałka "1 piętro" dałbym pompę zasilająca piętro i strych, ale musiałbym ja dać do góry nogami, bo w szafce na górze się nie zmieści na żaden ze sposobów. Będzie to problematyczne? Czy rzeźbić tak żeby pompa była w pionie do góry, albo w poprzek?

Edytowane przez WizardPL