Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z podłogówką

pawelsko1

Rekomendowane odpowiedzi

bio compact . zawór 3-drogowy z siłownikiem na pobiegu podłogówki. Dziś po raz pierwszy po dłuższej przewie pusćiłem obieg podłogowy i dziwne rzeczy. Siłownik otwiera zawór skok ustawiony na 5%, temp zad 28 st, pompa pracuje , dopiero przy ponad 80% otwarcia temp na czujniku za pompą zaczyna rosnąć, ale rośnie tak szybko że zawór nie jest w stanie tak szybko się zamknąć aby powstrzymac wzrot temp. W skutek czego max tem podłogi ustawiona na 40 st zadziała i zaczna zamykac zawór do zera aby zbić temp . Zawór zamyka się do 0% i znów zaczyna się otwierać puszczając wodę . Znów po otwarciu się do ponad 80% temperatura skacze i znów go zamyka i .... tak w kółko. Co z tym fantem zrobić?

5% to bardzo duży skok. Zakładam że kontrola to jest sprawdzenie temperatury i co 20s aktualizuje pozycję siłownika. Bardzo szybka zmiana jak dla mnie.

A co do poziomu otwarcia siłownika - do każdego jest dołączony wykres. Zobacz kartę techniczną (do pobrania) np. to tego https://esbe.eu/pl/produkty/zawory-obrotowe/vrg130. Jeżeli zmienisz bieg pracy pompy/przepływ to zawór ustawi się na innej pozycji, przy założeniu że na jego wyjściu ma być ta sama temperatura. Jeżeli zaczyna mieszać dopiero przy tak dużym otwarciu to znaczy że mały przepływ jest. Tylko jak ma być, skoro na belce masz pewnie wszystko pozamykane?

A skoro wcześniej działało dobrze, to po co była ta zmiana w instalacji?

2 godziny temu, sambor napisał(a):

I to jest problem z słownikami, którego nie widzicie podczas zakupu i instalacji tego szajsu.

Trzeba było dobrze policzyć podłogówkę i byłoby git , a tak, to się bujaj z tą instalacją.

Pitolisz @sambor z tymi silownikami. 
Grzeje dwie lazienki latem na silownikach. 2 petle. Zawor 3d z silownikiem trzyma temperature idealnie. 
Czepiasz sie - nie to jest problemem, lub jesli jest to z powodu zlych ustawien / konfiguracji

Edytowane przez PioBin

Pitolę czy nie pitolę, ale np ja jak robiłem to zawsze połowa pętli musiała być otwarta.

Zaw 3-D mieszające nie są idealnie szczelne, przepuszczalność w stanie zamkniętym mają na poziomie min 0,05 - 1% zależnie od firmy.

Więc u kolegi ta 1 otwarta pętla może pracować przy całkowitym zamknięciu 3-D, a jak jeszcze jest pompa w wysokim podnoszeniu, źle ustawiona  to te wszystkie efekty będą się kumulować i mamy to co jest omawiane.

Dodatkowe pytanie , które jeszcze nie padło - jaki jest czas otwarcia tego siłownika?

Sorki pisałem o siłowniku przy podłogówce, Siłownik mieszacza to 120 s

5 godzin temu, PioBin napisał(a):

Czepiasz sie - nie to jest problemem, lub jesli jest to z powodu zlych ustawien / konfiguracji

Od czego by zaczął jesli chodzi o ustawianie w moim przypadku. Co radzisz- bo nie wiem od czego sie zabrać