Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki sterownik zaworu 3-D wybrać? Widziałem, że wiele osób wybiera sterownik z czujnikiem pogodowym. Jakie są plusy tego sterownika względem takiego bez czujnika?

Sterownik obiegu kocioł bufor już mam (został po starej instalacji), c.w.u. też nie musi być wbudowane. Jaki sterownik możecie polecić?

Opublikowano
10 godzin temu, zuh napisał(a):

Jakie są plusy tego sterownika względem takiego bez czujnika?

Na początku co chwila zerka się w ustawienia, kombinuje, reguluje, coś przestawia, ustawia, robi się testy.

W drugim sezonie grzewczym włącza się ogrzewanie i zapomina że coś trzeba robić. 🙂 

Wszystko robi się w "tle". Temperatura sama się dostosuje do pogody.

Bez czujnika pogodowego, trzeba coś tam czuwać, ale nie zawsze. Jak cała instalacja jest prawidłowo ustawiona i wyregulowana, to nie powinno być znacznej różnicy. Jedynie rachunek za ciepło może być delikatnie wyższy. 

Opublikowano

No właśnie, które rozwiązanie będzie bardziej ekonomiczne jeżeli chodzi o spalanie opału?

A jeszcze pytanie. Jaka jest przewaga zaworu z siłownikiem ze sterownikiem bez czujnika pogodowego nad zaworem mieszającym termostatycznym (z możliwością regulacji temp pokrętłem) ? Czy w ogóle jest taka przewaga? Zakładając że kocioł nie ma sterownika, jest tylko bimetaliczny regulator ciągu. Instalacja z buforami.

Opublikowano
20 godzin temu, zuh napisał(a):

Jaka jest przewaga zaworu z siłownikiem ze sterownikiem bez czujnika pogodowego nad zaworem mieszającym termostatycznym

Są to dwie różne technologie. Jedna jest oparta na elektronice, a druga na mechanice.

Lodówki masz sterowane zwykłym bimetalem i elektronicznie

Regulator pokojowy masz sterowany bimetalem i elektronicznie.

22 godziny temu, sambor napisał(a):

Raczej odwrotnie

Wszystko zależy od konfiguracji i źródła zasilania. U mnie po zamontowaniu pogodówki rachunki spadły, ale ja mam pokombinowaną tą instalację.

Opublikowano

Rozumiem, że są to dwie różne technologie. Ale co zyskuje montując sterownik z czujnikiem pogodowym? Jakie opcje których nie ma w sterowniku bez czujnika pogodowego?

Ja mam zwykłego starego kopciucha na drewno i do tego bufory i grzejniki.

Teraz po prostu jak jest ciepło w domu to wyłączam ręcznie pompę a jak zimno to włączam.

Szukam jakiegoś sterownika aby to jakoś mądrze wysterować.