Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, mam piec na pellet kostrzewa twin bio luxury i raz dziennie załącza się alarm (nieudana próba rozpalenia). Aktualnie mam takie ustawienia. Czy są jakieś sposoby aby alarm tak często się nie włączał? Może z ustawieniami jest coś nie tak. Z góry dziękuję za odpowiedź 

IMG_3932.jpeg

Edytowane przez Ryszard
Proszę o nadawanie tytułów opisujących temat
Opublikowano (edytowane)

Dałbym dawkę startową 120, rozgrzewania 80s, i wydaje mi się że nadmuch masz za mocny, przynajmniej o połowę mniej spróbuj. 

Edytowane przez Jareknb
Opublikowano
58 minut temu, Jareknb napisał(a):

Dałbym dawkę startową 120, rozgrzewania 80s, i wydaje mi się że nadmuch masz za mocny, przynajmniej o połowę mniej spróbuj. 

Dodam ze dom ok.120m2

Opublikowano

To akurat nie ma nic do rzeczy 

Opublikowano
2 godziny temu, Jareknb napisał(a):

Żeby coś dać to trzeba wiedzieć co z czym się je .

Kolega powinien co nie co instrukcję poczytać .

Jeśli to rozgrzewanie to czas w którym zapalarka się grzeje a nadmuch nie chodzi to zwiększanie tego czasu wydłuża tylko czas rozpalania , na dodatek zapalarka w końcu się przepali , to tak jak świeca żarowa w samochodzie , czy ktoś 80 s podgrzewa by zapalić ? 

Czas rozgrzewania zapalarki u mnie jest ustawiony na 12 s ,to jest czas po którym załącza się nadmuch ,dawka startowa w tym czasie jest już w palniku więc trzeba dmuchać bo na co czekać minutę bez czynnie , ZAPALARKA potrzebuje kilku sekund by była rozgrzana do czerwoności .

Nadmuch rozpalania kolega faktycznie może mieć za duży , powinien być około nadmuchu dla mocy minimalnej .

Dawka startowa może być ciut większa , jak będzie za duża może dochodzić do wybuchu podczas odpalenia ,pierdnie dymkiem i tyle .

Opublikowano

Tak, oczywiście masz rację, miało być dalej 60 tak jak miał, źle napisałem, sorki. 

Opublikowano

Nie wiem jak jest w tym przypadku, ale wydaje mi się ze podczas rozpalania nadmuch cały czas chodzi, tak samo zresztą jak podczas normalnego palenia - dmuchawa cały czas włączona, natomiast podajnik tylko na czas podawania.
PS niechcący przetestowałem zapalarkę przy eksperymentach ze sterownikiem, została włączona bez nadmuchu na około pół godziny zanim się zorientowałem - przetrwała bez szwanku.

Opublikowano

To po cóż jest taki parametr czas rozgrzewania  ,ustawialny ,niby  czego?

Wentylator i zapalarka chodzi do póki foto nie zobaczy detekcji ,jak zobaczy to zapalarka gaśnie ,jak się nie wyrobi w czasie rozpalania ,ustawionym przez autora 6minut to powinna być kolejna próba , potem kolejna, a potem alarm ,nieudane rozpalenie . 

W sterownikach pluma tak to się ma , jaki ma kolega autor to nie wiem .

Ale żeby nam się nie wydawało to w instrukcjach każdy parametr jest opisany od rozpalania ,pracę wygaszania i czyszczenie , jak się z tym zapoznasz ze zrozumieniem to właściwe wnioski można wyciągnąć .

• Ryszard zmienił(a) tytuł na Ustawienia kotła Kostrzewa Twin Bio Luxury