Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Instalacja co w domku jednorodzinnym parterowym. Teraz już wiem że kiedyś została niefachowo wykonana ale do tej pory działała.
Niedawno spuściłem całą wodę z układu z uwagi na potrzebę wymiany 2 zaworow.
Na pełniłem układ, odpowietrzylem - w grzejnikach i rurach nie słychać charakterystycznego bulgotu.
Po rozpaleniu w kotle grzejniki robią się ciepłe w całym domu, powrót z nich jest także ciepły.
Po jakimś czasie przyjmijmy ok 30min bo ma to już miejsce drugi raz, temperatura na grzejnikach spada, rury doprowadzające są ciepłe ale nie gorące, powroty z grzejników zimne, powrót przy pompie zimy - pompa na powrocie.
Na piecu 70stopni, na powrocie z cieczą 60.
Pytanie - zasyfil się zawór 4d czy jakiś inny problem? Pompa pracuje, woda dopuszczona do układu tak że nadmiar poszedł przelewem na zynia wyrównawczego.
Załączam zdjęcie zaworu 4d i rur przy piecu
Wiem że nie jest to dobrze- na przyszły sezon będzie robiona nowa instalacja. Piec grzeje tylko kaloryfery - nie ma bufora tylko zbiornik przelewowy na zasileniu
Proszę Szanownych Kolegów o radę bo walczę z tym już 3ci dzień o mi ręce opadają.
Opublikowano (edytowane)

IMG20241016142524.thumb.jpg.eaf54d77993adee639ed134c7de62da8.jpgFiltra brak, strona nie przyjęła załącznika próbuje drugi raz dodac

Edytowane przez Tomek8518
Opublikowano

Bardzo ciekawe podłączenie zaworu 4d. 🙆 Ta pompa w którym kierunku pcha? I co to za dodatkową nitka.

Opublikowano

Nitka na dole z prawej to zawór do dopuszczania wody z sieci. Ma górze na lewo to ślepa odnoga zakręcona zaworami na drugie mieszkanie.

To że instalacja jest zrobiona nie zgodnie ze sztuką to już wiem bo pomijając to co widać l, dodatkowo jest za mało odpowietrznikow a w jednym miejscu zrobiony syfon .

Pompa pcha w dół w stronę zaworu 4d. Pytanie czy może być tak że nie słyszę bomblowania a gdzieś jeszcze siedzi powietrze, czy raczej jakiś syf z grzejników coś przypchal?

Woda spuszczona drugi raz od 2011.

Próbowałem odpowietrzenia pompa i odpowietrznikami na grzejnikach. Na początku jak wyłączałem pompe o dopuszczelem wody to powietrze wychodziło z odpoqietrznika na rurze w najwyższym miejscu. Teraz już nic nie wychodzi a rura powrotna zimna jak lód. Zasilająca ciepła prawie w całym domu

Opublikowano

Przyczyn może być kilka ale może być zapowietrzona pompa. Gorąca grawitacyjnie dochodzi ale nie jest ściągana przez tą pompę. Więc albo pompa zablokowana, albo dokonała żywotu tym bardziej że nie posiada żadnego zabezpieczenia filtrem albo siedzi w niej bąbel i blokuje. Odpowietrzaj na wyłączonej pompie, poluzować śrubunek a potem kaloryfery aż do skutku.

Opublikowano

To wydaje mi się sensowne, może być tak że siedzi bąbel i blokuje. W sumie jak wyłączam pompę.tp rura nad nią robi się momentalnie ciepła. Podpytam jescze na jaką wartość ustawić 4d? Wcześnie była na 5

Pompa kręci bez problemów - tzn silnik, wcześniej słychać było jak pchała bomble kiedy odpowietrzylalem grzejniki

Opublikowano

Całkiem w prawo to jest pełny przepływ z jednej na grzejniki z drugiej na powrót do kotła. Na wszystkie odnogi otwarte, ale to później jak to działać możesz ustawić jak było.

Całkowite otwarcie w prawo rozdzieli te obiegi. Pompa będzie pchała tylko do pieca i o to chodzi. W takim ustawieniu odpowietrzaj pompę oczywiście po wyłączeniu.

Opublikowano
2 godziny temu, Tomek8518 napisał(a):

To że instalacja jest zrobiona nie zgodnie ze sztuką to już wiem bo pomijając to co widać l, dodatkowo jest za mało odpowietrznikow a w jednym miejscu zrobiony syfon .

A w którym miejscu ten syfon ?  bo takie coś ciężko odpowietrzyć .

Opublikowano

Po drodze na przedpokój za którym są 3 grzejniki. Właśnie mam wrażenie że tam może być problem, ale w momencie gdy grzejniki były ciepłe to normalnie dawały się odpowietrzyć. Jeden z Forumowiczów zasugerował zapowietrzenie przed pompa i proponował odpowietrzenie śrubunkiem - coś w tym może być bo rura powrotna w trakcie pracy pompy jest cała zimna a jak wyłączę pompę to robi się ciepła od strony kotłowni. Myślę że popełniłem błąd i niedokładnie tam odpoqietrzylem bo nie wykonywałem żadnych prac które mógłyby coś uszkodzić - no poza ewentualnym zamuleniem czegos osadem. Jutro spróbuję odpowietrzyć śrubunkiem przy pompie. Jak nie pomoze to zrobię dziurę w zabudowie gk i dołożę odpowietrznik na syfonem

Opublikowano

Na śrubunkach najlepiej odpowietrzyć , samą śrubą przy pompce nie zawsze wystarcza .

Co by nie było na na bank jest gdzieś powietrze i tak się dzieje .

Opublikowano

A tylko pytanie czy w tym układzie co jest pompa- jeżeli powietrze jest nad nią to ucieknie na zewnątrz a nie będzie tak że pójdzie dalej i dossie jeszcze z zewnątrz?

Wybaczcie że tak pytam o wszytsko-ogarniam sprawy techniczne przy autach, czy też pospawanie rurek, ale tutaj jest odwalona dobra maniana a zima za pasem. Podejrzewam że gdyby nie błędy montażowe to bym już to dawno odpowetrzyl i by dzialalo

Opublikowano

Szkoda że nie ma tam zaworów odcinających pompkę , bo byś sobie zakręcił jeden i woda by napływała z jednej strony do pompki np od góry .

Opublikowano

Tez nad tym ubolewam...jak i nad innymi fuckupami, ale ten sezon musi jeszcze pohulac z ewentualnie z jakimiś małymi modami