Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam pięć na ekogroszek Defro eko mini 11 ,  problem jest taki że próbując go rozpalić zorientowałem się że mam awarie sterownika k1pv4 , sterownik naprawiony lecz piec nie grzeje mi wody..  po przełączeniu na pompy równolegle   pompa się włącza , rura górna bojlera za pompa robi się gorąca lecz temperatura nie rośnie , próbowałem odpowietrzacz  zaworem nad bojlerem ale wypuszczałem wodę ponad godzinę z marnym skutkiem... Ktoś podpowie? 

Opublikowano

Pompa chodzi, rura zasilająca gorąca a powrót z bojlera jaki ? 

Opublikowano

Może być. Tylko nie wiadomo jaki bojler, jaka temperatura na piecu i jaka aktualnie bojlera i zadana na bojler.

Jeżeli piec działa pompy chodzą to tu sterownik nie ma nic do rzeczy.

Czyli rozumiem że wcześniej wszystko działało prawidłowo.?

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, 1mps napisał(a):

Może być. Tylko nie wiadomo jaki bojler, jaka temperatura na piecu i jaka aktualnie bojlera i zadana na bojler.

Jeżeli piec działa pompy chodzą to tu sterownik nie ma nic do rzeczy.

Czyli rozumiem że wcześniej wszystko działało prawidłowo.?

Bojler 80l , temperatura na piecu 60 60zadana. Temp bojlera 23 zadana 55.  W tamtym sezonie wszystko było ok , w tym sezonie przerabialiśmy grzejnik i spuszczalismy wode z pieca. 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Skoro spuszczana była woda z pieca to faktycznie układ może być zapowietrzony. Należało by sprawdzić po kolei

czy wszystkie zawory są otwarte na obwodzie bojlera,

wyczyścić zawór z sitkiem (sitko) który powinien być przed pompą ,

odpowietrzyć pompę cwu (może być konieczność kilkakrotnie),

odpowietrzyć bojler- jak jest odpowietrznik przed bojlerem to odkręcić plastikowa nakrętkę - odpowietrzy się automatycznie, jeśli nie ma odkręcić śrubunek na rurze do bojlera w najwyższym punkcie aż do wycieku wody.

Po tych zabiegach powinno działać bez problemu.

Żeby woda w bojlerze nagrzewała się szybciej różnica temperatur powinna być większa jest 60/55, można zwiększyć (piec) 65/55.