Metka00 Opublikowano 9 Października 2024 #1 Opublikowano 9 Października 2024 Witam posiadam pięć na ekogroszek Defro eko mini 11 , problem jest taki że próbując go rozpalić zorientowałem się że mam awarie sterownika k1pv4 , sterownik naprawiony lecz piec nie grzeje mi wody.. po przełączeniu na pompy równolegle pompa się włącza , rura górna bojlera za pompa robi się gorąca lecz temperatura nie rośnie , próbowałem odpowietrzacz zaworem nad bojlerem ale wypuszczałem wodę ponad godzinę z marnym skutkiem... Ktoś podpowie? Cytuj
1mps Opublikowano 9 Października 2024 #2 Opublikowano 9 Października 2024 Pompa chodzi, rura zasilająca gorąca a powrót z bojlera jaki ? Cytuj
Metka00 Opublikowano 9 Października 2024 Autor #3 Opublikowano 9 Października 2024 (edytowane) Powrót czyli ta rura poniżej? Letnia , nie zimna nie gorąca.. Edytowane 9 Października 2024 przez Metka00 Cytuj
1mps Opublikowano 9 Października 2024 #4 Opublikowano 9 Października 2024 Może być. Tylko nie wiadomo jaki bojler, jaka temperatura na piecu i jaka aktualnie bojlera i zadana na bojler. Jeżeli piec działa pompy chodzą to tu sterownik nie ma nic do rzeczy. Czyli rozumiem że wcześniej wszystko działało prawidłowo.? Cytuj
Metka00 Opublikowano 9 Października 2024 Autor #5 Opublikowano 9 Października 2024 (edytowane) 19 godzin temu, 1mps napisał(a): Może być. Tylko nie wiadomo jaki bojler, jaka temperatura na piecu i jaka aktualnie bojlera i zadana na bojler. Jeżeli piec działa pompy chodzą to tu sterownik nie ma nic do rzeczy. Czyli rozumiem że wcześniej wszystko działało prawidłowo.? Bojler 80l , temperatura na piecu 60 60zadana. Temp bojlera 23 zadana 55. W tamtym sezonie wszystko było ok , w tym sezonie przerabialiśmy grzejnik i spuszczalismy wode z pieca. Edytowane 10 Października 2024 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
1mps Opublikowano 10 Października 2024 #6 Opublikowano 10 Października 2024 Skoro spuszczana była woda z pieca to faktycznie układ może być zapowietrzony. Należało by sprawdzić po kolei czy wszystkie zawory są otwarte na obwodzie bojlera, wyczyścić zawór z sitkiem (sitko) który powinien być przed pompą , odpowietrzyć pompę cwu (może być konieczność kilkakrotnie), odpowietrzyć bojler- jak jest odpowietrznik przed bojlerem to odkręcić plastikowa nakrętkę - odpowietrzy się automatycznie, jeśli nie ma odkręcić śrubunek na rurze do bojlera w najwyższym punkcie aż do wycieku wody. Po tych zabiegach powinno działać bez problemu. Żeby woda w bojlerze nagrzewała się szybciej różnica temperatur powinna być większa jest 60/55, można zwiększyć (piec) 65/55. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi