Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Bufor straty ciepła - ucieczka grawitacyjnie?

pawelsko1

Rekomendowane odpowiedzi

Po załadowaniu bufora góra 70 st dół 63 st. Po 6 godzinach na górze 69 st natomiast na dole 48 st. Bufor dodatkowo zaizolowany. Czy przycvzyną tego może być ucieczka grawitacyjna ciepłem wody z dołu bufora przez zasilanie na powrocie do kotła. Na zasilaniu przed buforem mam zawór zwrotny natomiast na rurze powrotnej do kotła nie mam żadnego zaworu zawrotnego. 

Załóżmy że to jest przyczyną to,  podczas ładowania bufora zawory zwrotne są otwarte przez ciśnienie wody i bufor nie jest odcięty do naczynia a po założeniu tego zaworu na powrocie do kotła odetnę go od naczynia które wpięte jest zaraz na powrocie przed kotłem. Czy w tym przypadku nalezy dać np zawór bezpieczeństwa z wbudowanym zaworem zwrotnym np taki https://allegro.pl/oferta/afriso-zawor-bezpieczenstwa-af8-13613198598

Czy to rozwiąże problem ucieczki ciepła i czy taki układ będzie prawidłowo działać?

Na powrocie do kotła winien być zawór zwrotny. Ten co pokazałeś ma za mały przekrój.
Przez jeden sezon miałem podłączony kocioł bez zaworu zwrotnego na powrocie. Niestety woda krążyła grawitacyjne pomimo zaworu temperaturowego atv.

Jaki ew. zawór bezpieczeństwa trzeba zamonować na powrocie z bufora do kotła oprócz zaworu zwrotnego ? Oraz czy rzeczywiście jest on konieczny  Kiedyś pomogłeś mi i podpowiedziałeś , naczynie przeponowe mam podbięte zaraz przed kotłem, na kotle tez mam zawór bezpieczeństwa 2.5 bar.

Dzięki

1 godzinę temu, Przemyslaw85 napisał(a):

Na powrocie do kotła winien być zawór zwrotny.

Przemysław widzę że tez użytkujesz Sas z buforem , prosze pomóż mi w jednej kwestii

Dlaczego mimo ustawienia temp bufora góra na 41 st kocioł odpala się i zaczyna dogrzewać bufor wcześniej bo już przy 52 st .?

Jak to wysterować ?

Taki będzie ok? 

https://allegro.pl/oferta/zawor-zwrotny-mosiezny-trzpien-1-cal-dn25-15565118870?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=freelisting&utm_content=supercena&utm_term=branding&srsltid=AfmBOoqqnh5AYUluNxGdYVVINVycZz292R86Ok4QIGg4I0o5wmswmYkVtdw

U siebie bufor mam ustawiony na 60 góra i 64 dół. Mam ustawioną histerezę na górę 5 stopni. I kocioł włącza się jak temp spadnie do 55.

Poniżej nie sprawdzałem gdyż w okresie największych mrozów zanim kocioł wystartował i gorąca woda popłynęła do bufora to temp na górze bufora potrafiła spaść do ok 30. 

Ta "odetnij zaworami zwrotnymi naczynie przeponowe od bufora i instalacji bo po to się dobiera naczynie do całego zładu"było dać dwa naczynia,jedno mniejsze zabezpieczające kocioł a drugie większe zabezpieczające instalację .Sam ZB ci "na pewno" skompensuje ciśnienie w instalacji.

Edytowane przez Uzytkownik2

Użytkownik.... Sam to wymyśliłeś?
Od kotła odchodzi jeszcze druga rura zasilająca do bufora i nie jest blokowany żadnym zaworem. W czym masz tu problem?

7 godzin temu, Przemyslaw85 napisał(a):

Od kotła odchodzi jeszcze druga rura zasilająca do bufora i nie jest blokowany żadnym zaworem. W czym masz tu problem?

Nie mówię o twojej instalacji bo nawet nie wiem jak wygląda ale o instalacji Pawelsko ale być on też ma odmienne podłączenie kocioł bufor niż standardowe.On ma już ZZ na zasilaniu bufora a chce dołożyć jeszcze kolejny ZZ na powrocie=kocioł z naczyniem odcięty od reszty instalacji.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu

12 minut temu, Przemyslaw85 napisał(a):

Na wejściu do bufora na rurze od kotła też mam zawór zwrotny.... Na powrocie do kotła planuje dać też Zz. Stąd moje wątpliwości 

4 minuty temu, Uzytkownik2 napisał(a):

Nie mówię o twojej instalacji bo nawet nie wiem jak wygląda ale o instalacji Pawelsko ale być on też ma odmienne podłączenie kocioł bufor niż standardowe

Myślę że raczej standardowe połączenie kocioł rura zasilająca do bufora i powrót z bufora do kotła po drodze ATV przed wejściem do kotła 

2 godziny temu, Przemyslaw85 napisał(a):

Mam ustawioną histerezę na górę 5 stopni. I kocioł włącza się jak temp spadnie do 55.

A tenp załączania pomp masz na ile?

1 godzinę temu, Uzytkownik2 napisał(a):

.On ma już ZZ na zasilaniu bufora a chce dołożyć jeszcze kolejny ZZ na powrocie=kocioł z naczyniem odcięty od reszty instalacji.

Otóż to ja się słabo znam ale tak na chłopski rozum to tak jak pisałeś. Przy kotle zostawię naczynie 35 litrów a do bufora przenióse naczynie 80 l które teraz jest przy kotle. Czy jak je wepne na powrocie z bufora między bufor a Zza będzie to już wszystko ładnie i bezpiecznie działać?

5 godzin temu, pawelsko1 napisał(a):

Otóż to ja się słabo znam ale tak na chłopski rozum to tak jak pisałeś. Przy kotle zostawię naczynie 35 litrów a do bufora przenióse naczynie 80 l które teraz jest przy kotle. Czy jak je wepne na powrocie z bufora między bufor a Zza będzie to już wszystko ładnie i bezpiecznie działać?

Tak+dodatkowy ZB w obwodzie bufora,taki sam jak przy kotle czyli 2,5bar Należy ustawić ciśnienie wstępne w obu naczyniach na poziomie 1bar i dopełnić instalacje na zimno do 1,3ba( to tak na marginesie bo  być może o tym wiesz)

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu

Jeszce takie szybkie pytanie z hydrauliki / fizyki . Wracając do mojej instalacji nie mam ZZ na rurze powrotnej z bufora do kotła której króciec jest na dole bufora. Czy efekt grawitacujnego uciekania ciepła z bufora występuje tylko wtedy gdy ciepła woda jest poniżej tego króćca czy też będzie uciekać ciepło które warstwowo znajduje się znacznie powyżej  czyli np na środu czy w górnej częsci bufora?

24 minuty temu, pawelsko1 napisał(a):

Czy efekt grawitacujnego uciekania ciepła z bufora występuje tylko wtedy gdy ciepła woda jest poniżej tego króćca czy też będzie uciekać ciepło które warstwowo znajduje się znacznie powyżej  czyli np na środu czy w górnej częsci bufora?

A może ucieka w drugą stronę?

Np w instalację, gdzie masz pewnie słabo zaizolowane rury.

Instalacje mam od bufora o odległość ok 2m. Rury zaizolowane są kauczukiem 13 mm. Ale zawory zawrotne bufor - instalacja są dopiero przy pompach i na powrotach, więc woda na odcinku tym może swobodnie cyrkulowac . Stoi w rurach i traci ciepło ( Czy to jest przyczyną też? ) Czy dobrym pomysłem jest dołożenie zaworów zwrotnych na króćcach przy buforze , bez demontażu tych na instalacji (trudny dostęp) ? 

20 godzin temu, Uzytkownik2 napisał(a):

Tak+dodatkowy ZB w obwodzie bufora,taki sam jak przy kotle czyli 2,5bar

Instalacje mam od bufora o odległość ok 2m. Rury zaizolowane są kauczukiem 13 mm. Ale zawory zawrotne bufor - instalacja są dopiero przy pompach i na powrotach, więc woda na odcinku tym może swobodnie cyrkulowac . Stoi w rurach i traci ciepło ( Czy to jest przyczyną też? ) Czy dobrym pomysłem jest dołożenie zaworów zwrotnych na króćcach przy buforze , bez demontażu tych na instalacji (trudny dostęp) ?

Czy te ZZ są konieczne przy pompach czy wystarczy dać ZZ na wyjściu z bufora na instalację?

Czy jednak nie jest wskazane na jednym odcinku 2 ZZ.?