Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

W przyszłym roku będę modernizował ogrzewanie w moim domu i mam zamiar kupić  kocioł Ogniwo Eko Pellet Kompakt 14KW

z palnikiem Kipi BASIC PLUS (samoczyszczący) .Czy to dobry wybór ?

Na forum nie ma za dużo o tym kotle. Jak ktoś z forumowiczów używa to prosił bym o opinie.

Opublikowano

Brak postów na forum to może być akurat dobra informacja.

Ja posiadam Eko Pellet 18. Konstrukcja kotła taka sama, palnik inny - VIP od Skiepko. Co do samego kotła to używam już 4 sezon i zero problemów, ważne aby zrobić ochronę powrotu. Czyszczenie jest trochę upierdliwe, ale można się przyzwyczaić. Nie znam palnika kipi Basic. Swój mogę z czystym sumieniem polecić, żadnych problemów. Testowałem różne pellety i wszystko spalał. Bardzo prosta konstrukcja, łatwe czyszczenie. 

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za odpowiedź.

Też bym chciał z tym palnikiem, ale do 14 go nie montują.

Jak często trzeba czyścić wymiennik i ile metrów nim ogrzewasz.

Na ile zimą starcza ci cały zasyp zbiornika ,tam jest chyba pojemność 170 litrów,

to chyba wchodzi max 5 worków?

Mi w ciepłowłaściwe wychodzi zapotrzebowanie na max 14KW ,ciekawe jak by się spisywał u mnie 18KW

Edytowane przez rambo5
Opublikowano

Ogrzewam około 200m, ale jest to tylko część domu. Trochę ciepła ucieka też przez ściany do drugiej, nieocieplonej części, dlatego moje zużycie pelletu za dużo Ci nie powie. Ja mam zbiornik 300l, zasypuje do niego 150kg pelletu. W największe mrozy, a mieszkam w górach, spalam 30-35kg/dobę. W zwykłe zimowe dni 20-25kg. 

Ja wymiennik czyszczę co 2tyg i uwierz mi, za bardzo nie ma tam co czyścić. 

Posiadam wersję 18kW, do pracy ciągłej jest do zdecydowanie za dużo, ale jak trzeba szybko podgrzać całą wodę w instalacji (grzejniki) to przydaje się mały zapas.