Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wybór modelu kotła na pellet do domu z lat 70tych

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez sambor,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, to mój pierwszy temat na tym forum, szukam porady co do modelu i producenta kotła pelletowego do domu który przygotowuje dla siebie do mieszkania z pomocą programu czyste powietrze - musi być z Lista ZUM (ios.edu.pl), musi być o podwyższonym standardzie. Wypełniłem ankietę: Ciepło Właściwie - jak i za ile ogrzewać (cieplo.app). Rozumiem że przy takim szacunkowym zapotrzebowaniu dobrym wyborem będzie moc 15 kW? czy może wystarczy 10kW? Piec będzie pracował w połączeniu z buforem (jak dużym?) i kolektorem. Ogrzewanie będzie w 90% podłogowe / ścienne. Zależy mi na bezawaryjności, stosunku jakość / cena, ale nie musi być najtańszy.

Z góry dziękuję za wszystkie rekomendacje i pomoc. 

• Rozwiązanie
Opublikowano (edytowane)

Jak jesteś z Podlasia to masz po nosem dobrego producenta - Biawar, a kocioł 12kW tego producenta ci w zupełności wystarczy

Edytowane przez sambor
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, sambor napisał(a):

Jak jesteś z Podlasia to masz po nosem dobrego producenta - Biawar, a kocioł 12kW tego producenta ci w zupełności wystarczy

Wybacz, ale jestem kompletnym laikiem i muszę Cię dopytać. Z tego co widzę to Biawar 12kw oferuje tylko w wersji slim, i czytam na forum że są problemy z czyszczeniem. Ja mam bardzo dużo przestrzeni w domu i nie muszę się gnieździć. Wolałbym piec normalnych rozmiarów. Czy są jakieś zalety tego że producent jest w moim regionie dla mnie jako użytkownika? A co uważasz o kotle PEREKO QmPell 12 kw? z tego co widzę ma bardzo prostą konstrukcję i łatwe czyszczenie. Czy jest gorszy od droższych piecy pod jakimś względem? 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Nikogo nie chwalę lecz spójrz na serce kotła Pereko a Biawar.  A serce w kotłach pelletowych to ....  wymiennik.  

Poczytaj o tym, zajmie Ci to jakiś  1 tydz po godzinach.  Notuj, wyciągaj wnioski.  A potem zadawaj konkretne pytania. 

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, Sandek napisał(a):

Nikogo nie chwalę lecz spójrz na serce kotła Pereko a Biawar.  A serce w kotłach pelletowych to ....  wymiennik.  

Poczytaj o tym, zajmie Ci to jakiś  1 tydz po godzinach.  Notuj, wyciągaj wnioski.  A potem zadawaj konkretne pytania. 

ale gatekeeping, żałosne XD

dobra, zapłacę komuś za tą wiedzę bo patrzę panowie z takich rodem z elektrody, pozdro bez odbioru

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, pudzian3000 napisał(a):

ale gatekeeping, żałosne XD

dobra, zapłacę komuś za tą wiedzę bo patrzę panowie z takich rodem z elektrody, pozdro bez odbioru

Spokojnie, nie unoś się. 90% wiedzy już Ci przekazałem mówiąc o wymienniku.  I na tym powinieneś skupić swoją uwagę.

Ponadto, ceramika, wermikulit, szamot ..  Podczas czyszczenia nie zawsze chodzi o to, by było wygodnie lecz by było skutecznie.  Czyścić można nie tylko łopatką, kompresorem również :-). Uwierz mi, że można.. 

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Sandek napisał(a):

Spokojnie, nie unoś się. 90% wiedzy już Ci przekazałem mówiąc o wymienniku.  I na tym powinieneś skupić swoją uwagę.

Ponadto, ceramika, wermikulit, szamot ..  Podczas czyszczenia nie zawsze chodzi o to, by było wygodnie lecz by było skutecznie.  Czyścić można nie tylko łopatką, kompresorem również :-). Uwierz mi, że można.. 

masz racje, poprawiam się i przepraszam to było niepotrzebne. Zaczynam czytanie skoro tak, może znajdę tam odpowiedź przede wszystkim czy warto, jakie są różnice w wydajności. Za moim myśleniem stoi to, że podejrzewam że nasi właściciele w warszawie mogą za kilka / naście lat stwierdzić że pellet też nie jest ok. Zastanawiam się po prostu czy inwestycja w lepszy piec ma sens. W każdym razie dziękuję za pokierowanie, doedukuję się i zapostuje tu co odkryłem, może mnie ktoś wtedy poprawi.

a co do czyszczenia kompresorem - kompresor mam, ale czy to nie oznacza wszechobecnego pyłu w kotłowni / piwnicy?

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Albo zakup sobie piec który sam czyści kompresorem który ma wbudowany w zestawie ale to inne widełki cenowe (ok.20 tysi)sam mam taki duński Rtb Feniks 16 kw i oprócz tego jest totalnie bezobsługowy (raz na rok czyści go serwis) to ma dużo bardzo nowoczesnych rozwiązań(sonda lambda w zestawie,fotodioda,kompresor popiołu,pełne sterowanie w chmurze Stokercloud,kilka zasobników do wyboru ,i wiele więcej)Mam go od roku z zasobnikiem 230kg i oprócz wyniesienia skrzynki z popiołem raz na 3 tony i wrzucenia pelletu co 2 tygodnie nie robię przy nim faktycznie nic a tak jak pisałem czyści się co 20kg kilkoma strzałami powietrza z wbudowanej sprężarki 

Opublikowano
W dniu 3.10.2024 o 11:20, pudzian3000 napisał(a):

a co do czyszczenia kompresorem - kompresor mam, ale czy to nie oznacza wszechobecnego pyłu w kotłowni / piwnicy?

Niestety tak