Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z grzejnikiem żeliwnym - zerwany gwint

Endriu1987

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, informuję jak to obecnie wygląda.
Otóż widzieliście ostatnie zdjęcie, na którym grzejnik oblepiłem jakimś uszczelniaczem do pieców, który znalazłem pod ręką.
Zarówno korek jak i ten wbity element z odpowietrznikiem puszczały wodę.
Kupiłem nowe uszczelki i miałem odciąć to jedno żeberko z felernym gwintem i wkręcić korki w kolejne z dobrym.
Jednocześnie trafiłem jakiś klej epoksydowy i również go wziąłem.
Zdjąłem wczoraj grzejnik, zeskrobałem ten uszczelniacz czarny i chciałem sprawdzić czy ten króciec wbity siedzi w korku mocno czy nie i okazało się, że ciągnąc za niego po podłodze byłem w stanie przesunąć grzejnik.
W związku z tym postanowiłem przed odcięciem tego żeberka najpierw to skleić i tak też zrobiłem.
Klej naniosłem od czerwonej linii w prawo, co widać na zdjęciu.
Pokrył on zarówno styczność tego wbitego elementu w korek jak i samą uszczelkę korka.
Wczoraj zalałem instalację i do dziś nie ma kropelki, wszystko szczelne.
Dodam również, że klej wytrzymuje do 80 stopni, a jak ostatnio ostatnio ojciec rozpalił do 80 stopni na piecu, to woda zasilająca miała 65 stopni (taką temperaturę zmierzyłem termometrem bezprzewodowym tuż przy tym grzejniku, ponieważ nie chciałem go rozgrzewać na tym czarnym uszczelniaczu i był zakręcony, natomiast pracował drugi, taki sam), także większej temperatury niż tego 65 stopni ten klej nie dostanie, gdyż rzadko pali się u mnie do 80 stopni na piecu (przeważnie do 70), a dodatkowo jak włączę ten sklejony grzejnik, to on dodatkowo odbierze trochę temperatury i obydwa będą pracowały z niższa temperaturą, niż jeden.
Mam do Was takie pytanie, bo będę robił test.
Jeśli zalałem instalację do przelania i odpaliłbym pompę już na starcie palenia (termometr bez palenia pokazuje 22 stopnie), to podczas wzrostu temperatury do np. 60 woda będzie wyrzucana z naczynia pod wpływem zwiększenia objętości czy naczynie wyrzuca wyłącznie na wyłączonej pompie, tj. zaczekać do np. 50 i dopiero odpalić pompę, jak piec rozgrzewając ją z 22 do 50 wyrzuci ją z naczynia?
Bez pompy wyrzuca, wiadomo, natomiast nie jestem pewien czy wyrzuca ją na włączonej pompie i jak podczas ostatniego palenia obserwowałem, to chyba nie wyrzucał wody z naczynia przelewowego.

123123123.thumb.png.6eaa4bd42db4b77533d0513761ca7f62.png

Edytowane przez Endriu1987