gonzo2 Opublikowano 15 Listopada 2011 #101 Opublikowano 15 Listopada 2011 Jak nie masz zaworów termostatycznych to nie ma na co czekać. U mnie praca na 1 biegu Przez 2 miesiące pompa pracowała na 1 lub 2 biegu ponieważ kilkudniowa praca na auto przy [ierwszym uruchomieniu nic nie dawało.Wczoraj po ustawieniu na auto pobór mocy wyniósł 22Watty. Myslałem,że jak zwykle przy uruchomieniu sartuje z niższej mocy.A tu niespodzianka. Po 24 godzinach dalej 20-22 Watty na liczniku. Czyżby rzeczywiście Alpha potrzebowała kilka dobrych dni na naukę,czy też znowu jakiś myk ze strony pompy,No bo chyba licznik dobrze pokazuje.
marcin Opublikowano 15 Listopada 2011 #102 Opublikowano 15 Listopada 2011 U mnie pompa zwykle pracuje na 15-25W - zdarzają się jednak dni, że pracuje na mocy maksymalnej 43-45W. Zasada taka, że im zimniej na dworze (przez co wyższa temperatura za zaworem 4d pobór mocy jest niższy. Tak to u mnie działa.
kaczy Opublikowano 15 Listopada 2011 #103 Opublikowano 15 Listopada 2011 Witam Panowie ;) ...jeżeli ktoś ma Alphę i zawór różnicowy to zwróćcie na to uwagę.... przy przełączaniu alphy - czasami zwalnia do zera - w tym momencie piłka opada - i wtedy są klocki - że nie grzeje lub idzie na maksa ;) Alpha to naprawdę minimalne przepływy - a piłeczka nie zawsze pływa :P , u mnie zasuwa na minimum 7w - AutoAdapt, w chacie ukrop, też wojowałem i cudowałem bo w chacie było zimno, a to różnicówka rozłączyła - jeżeli jest wszystko ok to nawet na 7W powinno być wyczuwalne wibracje i przepływ pozdro ;)
marcin09 Opublikowano 20 Listopada 2011 #104 Opublikowano 20 Listopada 2011 Witam.Jestem nowy na forum więc proszę o wyrozumialość.Mam parę pytań dotyczących montażu tej pompy w moim ukladzie grzewczym. 1.Czy pompa może być zainstalowana w układzie otwartym? 2.Jaki wpływ na regulacje i prace tej pompy miałby czynnik taki jak okresowe wyłaczanie jej[w piecu palę w godzinach przebywania w domu,piec z jakiego korzystam to sas z sterownikiem elektronicznym] Z góry dziękuje za wszelkie wypowiedzi na ten temat.
kaczy Opublikowano 21 Listopada 2011 #105 Opublikowano 21 Listopada 2011 ...pompa może pracować w układzie otwartym ... zaleca się montaż bezpośrednio do gniazdka poprzez wtyczkę z uziemnieniem (wg.instrukcji) chociaż co niektórzy zapinają pompę z pozytywnym skutkiem poprzez sterowniki, itd
marcin Opublikowano 21 Listopada 2011 #106 Opublikowano 21 Listopada 2011 ...chociaż co niektórzy zapinają pompę z pozytywnym skutkiem poprzez sterowniki, itd Ja tak mam i nic negatywnego nie zaobserwowałem. Pompa tuż po włączeniu pracuje na takiej samej mocy jak się wyłączyła. Pewnie w takim przypadku dłużej trwa dostosowanie się pompy do instalacji.
marcin09 Opublikowano 21 Listopada 2011 #107 Opublikowano 21 Listopada 2011 A co powiecie o podobnej pompie z leszna ,miał ktoś znia styczność lub korzysta z niej.Nazywa się chyba "efekta"
gonzo2 Opublikowano 2 Stycznia 2012 #108 Opublikowano 2 Stycznia 2012 Jak czytać charakterystyki wydajności Alphy 25/60? Zapotrzebowanie np. 1,5m3/h W pdf str 35. plugin-ALPHA2.pdf
AdamGuitar Opublikowano 2 Stycznia 2012 #109 Opublikowano 2 Stycznia 2012 Patrz ostatni rysunek - tak mniej więcej
gonzo2 Opublikowano 2 Stycznia 2012 #110 Opublikowano 2 Stycznia 2012 Dzięki Guitar,ale wlaśnie tego nie potrafie ziinterpretować:),tych wszystkich linii :wacko: 1czy 2 bieg? Ja sie to czyta?
AdamGuitar Opublikowano 2 Stycznia 2012 #111 Opublikowano 2 Stycznia 2012 To jest trzeci bieg dla drugiego bedzie prZy tej samej wydajności 2,5 m wysokości podnoszenia (tam gdzie linia oznaczona rzymską II)
delk Opublikowano 8 Stycznia 2012 #112 Opublikowano 8 Stycznia 2012 witam mam pytanie posiadam tą pompe chciałbym sie dowiedziec funkcja AutoAdapt na początku odczytuje parametry instalacji i zapisuje żeby później optymalnie pracować . I teraz moje pytanie czy można jakoś wrócić do ustawień fabrycznych .
kaczy Opublikowano 9 Stycznia 2012 #113 Opublikowano 9 Stycznia 2012 ....wg mnie pompa na bieżąco odczytuje parametry, przyjmując jako główne zmiane ciśnień i różnicę temperatur, po przełożeniu jej do innej instalacji dostosuje się do niej ;) ...nie ma chyba takiej opcji - jak zerowanie funkcji. Dostosowuje się na bieżąco, na miom przykładzie aktualnie idzie na 7-8W, ale jak np. wygaszę kocioł i wszystkie grzejniki wystygną a w związku z czym się otworzą to jest to nawet 20-22W ....masz jakiś problem z nią?
delk Opublikowano 9 Stycznia 2012 #114 Opublikowano 9 Stycznia 2012 nie wiem poniewaz kupiłem ją używaną do nowej instalacji co i na funkcji autoadapt odrazu spada do 7-10w może potrzebuje czasu?
kaczy Opublikowano 10 Stycznia 2012 #115 Opublikowano 10 Stycznia 2012 a może po prostu tylko tyle potrzebuje instalacja? ;) ...u mnie poprzednio stara pompa zasuwała na 100W, czyli trzeci bieg, więc maks i wydawało mi się, że to jest jeszcze mało, alpha zasuwa tak jak u ciebie , dzisiaj rano miała 8W w funcji AutoAdapt przy temperaturze zewnętrznej -4C i chałupie 580m2 i w chałupie jest ciepło 23-34C. ...jeżeli masz ciepło czyli dom jest dogrzewany to tak zostaw, jeżeli nie to spróbuj na maksymalne ciśnienie zmienne przestawić - jest to średnio 6-8 W więcej, druga kontolka po AutoAdapt pozdro :)
sambor Opublikowano 10 Stycznia 2012 #116 Opublikowano 10 Stycznia 2012 nie wiem poniewaz kupiłem ją używaną do nowej instalacji co i na funkcji autoadapt odrazu spada do 7-10w może potrzebuje czasu? Witam Jeżeli masz wątpliwości to ustaw pompę na daną charakterystykę ręcznie i zobaczysz co ci pasuje. Głównym wykładnikiem prawidłowej pracy ma być prawidłowa praca instalacji grzewczej, np grzejników a nie moc pobierana przez pompę. pozdrawiam
arthi Opublikowano 27 Września 2012 #117 Opublikowano 27 Września 2012 Panowie potrzebuję pilnie porady. Zainstalowali mi właśnie piec z pompą alpha 2 i wszystko super, działa... pompa na powrocie i tak sobie przeglądam instrukcję, a tak jak byk, że pompa nie może być zainstalowana do góry nogami, kto miał pompę ten wie oczym mówie, wtyczka u góry zamiast na dole, przez co wyświetlacz jest odwrotnie. Czy to rzeczywiście ma takie znaczenie? Pompa jest zainstalowana dokładnie odwrotnie niż na zalączonym zdjęciu. W tej instrukcji obrazkowej jest jakby sugestia, że pompe można rozkręcić i obrócić tak by była prawidłowo, rozumiem, że wówczas nie zmienia się kierunek przepływu i szczelność... Czy ktoś może potwierdzić, że tak jest?
vernal Opublikowano 27 Września 2012 #118 Opublikowano 27 Września 2012 To jak to dałeś sobie zainstalować napisami do góry? Nie ma to żadnego znaczenia, działać będzie normalnie. Jednak wartało by nie wieszać się na suficie, żeby coś przeczytać... Trzeba odkręcić 4 śrubki i obrócić o 180 stopni, ale do tego celu pompę trzeba na chwilę ściągnąć jeśli od tyłu podejścia do tych śrubek nie ma. Pozdrawiam.
arthi Opublikowano 27 Września 2012 #119 Opublikowano 27 Września 2012 NIe ja sobie, ale instalator, a że instalator uczciwie przyznał, że jeszcze nie miał takiej to nie mam do niego pretensji. W każdym razie jest dokładnie jak napisałeś, napisy odwrotnie, podejście jest z przodu, od tyłu... czyli wystarczy to zmienić... dzięki za szybką odpowiedź. Co do samej pompy świetna sprawa, zaczynała od 22W teraz w zależności kiedy przyjdę jest 9, 12...16... teraz wiadomo ciepło na dworze, to termostaty praktrycznie pozamykane, nie ma szumu w instalacji jak w poprzedniej. Dla mnie bomba!
vernal Opublikowano 27 Września 2012 #120 Opublikowano 27 Września 2012 Pracuje na autoadapt czy innym ustawieniu?
smok Opublikowano 27 Września 2012 #121 Opublikowano 27 Września 2012 Tak mi się wydaje że wystarczy pomiar temperatury na powrocie i na tym polega cała magia alfy 2.
arthi Opublikowano 27 Września 2012 #122 Opublikowano 27 Września 2012 Tak aktualnie jest ustawiona na autoadapt, podłączona pod sterownik i tak sobie zmienia jak jej pasuje. Mam termostaty na grzejnikach, więc sprawdza się to idealnie. smok nie wydaje mi się, żeby to była wyłacznie kwestia pomiaru termeratury, zresztą nawet w samej instrukcji jest wzmianka o ciśnieniu...
Vlad24 Opublikowano 27 Września 2012 #123 Opublikowano 27 Września 2012 przede wszystkim mierzy ciśnienie, a temperatura jest wykorzystywana jak aktywujesz przycisk z księżycem wykrywa wtedy obniżenia nocne temperatury wody i dodatkowo redukuje przepływ ograniczając moc pompy
mig12345 Opublikowano 2 Listopada 2012 #124 Opublikowano 2 Listopada 2012 jeżeli w instalacji chodzi mi pompa 30/50/80W zwykle na 1-2 biegu, (trzeci tylko okazyjnie, przy próbach) to kupić alphe 25/40 czy 25/60? ;)
AdamGuitar Opublikowano 5 Listopada 2012 #125 Opublikowano 5 Listopada 2012 należy kupić 25/40 pod warunkiem,ze instalacja pracowała poprawnie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.