jacorek Opublikowano 13 Stycznia 2010 #1 Opublikowano 13 Stycznia 2010 witam.prosił bym o ocene instalacij Co w załączniku.jakieś wskazówki, ewentualne poprawki.pozdrawiam Cytuj
jacorek Opublikowano 13 Stycznia 2010 Autor #2 Opublikowano 13 Stycznia 2010 czy zawór trójdrożny wystarczy do prawidłowego funkcjonowania podłogowki? Cytuj
jacorek Opublikowano 13 Stycznia 2010 Autor #3 Opublikowano 13 Stycznia 2010 czy ktos pomoze??? Cytuj
marekd Opublikowano 13 Stycznia 2010 #4 Opublikowano 13 Stycznia 2010 ciezki temat z fachowcami ja tez zamiescilem pare schematow i bardzo lakoniczne odpowiedzi. :) Cytuj
Maciekk Opublikowano 13 Stycznia 2010 #5 Opublikowano 13 Stycznia 2010 Witam, powinien Pan podac ilosc grzejników, metry podłogówki.Uwazam ze troche za duzo tych pompek jak do domku jednorodzinnego.Jak zbiornik na CWU wisi wyzej od pieca mozna to zrobic w crkulacji pozniej dac zawor trójdrozy a nastepnie pompe obiegowa.Oczywiscie nalezy przed to wszystko wpiac rure do zbiornika wyrównawczego.Pozdrawiam Cytuj
jacorek Opublikowano 14 Stycznia 2010 Autor #6 Opublikowano 14 Stycznia 2010 witam.wiec mozna zrezygnowac z tej pompy na CWU.bo i tak bez pompy sie nagrzeje.a z pomp na grzejniki i podłogówke raczej chyba sie nieda.pomieszczenia mieszkalne są na tej samej wysokosci co piec.wiec mam obawy ze grawitacyjnie nie pujdzie.a chce zasilanie i powrut poprowadzic dołem w posadzce na parterze.czy tak bedzie dobrze????pozdrawiam Cytuj
Maciekk Opublikowano 14 Stycznia 2010 #7 Opublikowano 14 Stycznia 2010 Witam, zawór trój/cztero-drozny słuzy do prawidłowego funkcjonowania kotła w celu zapewnienia mu wysokiej temperatury.Moim zdaniem podłogówke jezeli nie przekracza 30m.kw. wpiął bym w rurke zasilajaca grzejnik zakładajac na odejsciu do niej zawór do 40st.i powrót tez wpiął w powrót od grzejnika, mysle ze pompka da sobie rade pociagnac wszystko oczywiscie rozumiem ze grzejniki beda podłanczane metoda trojnikowa.To jest moje zdanie. Pozdrawiam Cytuj
jacorek Opublikowano 15 Stycznia 2010 Autor #8 Opublikowano 15 Stycznia 2010 witam.wydaje mi sie ze troche ryzykowne.podłogowka bedzie w salonie kuchni i przedpokoju jakies 40.mk.wiec zawor trujdrozny w tym miejscu jest niepotrzebny?moze wystarczy zawor termostatyczny na powrocie rozdzielacza!?podłaczajac do grzejnika podłogowke to bedzie chodziło wszystko na raz(grzejnik i podłogowka) a tak mozna z tego albo z tego.wiec mozna tez w sumie zrezygnowac z zaworu trujdroznego .jezeli chodzi o to zeby na powrocie nie była z byt niska temperatura wody wracajacej do pieca to mozna zrobic takie rozwiazanie -podłaczajc bojler bezposrednio z pieca.woda wracajaca na powrut nie straci duzo temperatury.czy mam racje????? Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 15 Stycznia 2010 #9 Opublikowano 15 Stycznia 2010 Załączam rozwiązanie układu podłogówki. Jeszcze jedna uwaga przy pompie obiegowej c.o. (przy kotle) musi być zawór różnicowy (grawitacyjny)nie zwykły zwrotny. należy rozdzielić powrót z grzejników i podłogówki jak na rysunku. Cytuj
jacorek Opublikowano 15 Stycznia 2010 Autor #10 Opublikowano 15 Stycznia 2010 dzieki wielki.mam rozumiec ze reszta moze byc?ale nadal niemoge sie dowiedziec odnosnie zasilania na parterze jak dam zasilanie w posadzce na parterze(kotłownia na tej samej wysokosci co pomieszczenia mieszkalne)czy bedzie chodziło grawitacyjnie????pozdrawiam Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 15 Stycznia 2010 #11 Opublikowano 15 Stycznia 2010 W zasadzie kocioł powinien być obniżony w stosunku do instalacji o ok.60 - 80 cm. Dlatego założyć należy,ze instalacja powinna chodzić głównie w układzie pompowym. Grawitacja częściowa być będzie. Cytuj
jacorek Opublikowano 15 Stycznia 2010 Autor #12 Opublikowano 15 Stycznia 2010 dzieki quitar!projekty domow teraz sa takie ze wszystko jest w tym samym poziomie.a zasilanie gorne troche niefajnie wyglada.(pokuj z rurami pod sufitem)czy do tego projektu jeszcze bys cos dodał? Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 15 Stycznia 2010 #13 Opublikowano 15 Stycznia 2010 Tu nie chodzi tyle o rury co o poziom kotła i grzejników. Rury mogłyby iść dołem. Cytuj
jacorek Opublikowano 15 Stycznia 2010 Autor #14 Opublikowano 15 Stycznia 2010 jeszcze jedno pytanko.jakie pompy dac na zasilanie grzejnikow a jaa na zasilanie podłogowki?czy moga byc tej samej mocy? Cytuj
jacorek Opublikowano 15 Stycznia 2010 Autor #15 Opublikowano 15 Stycznia 2010 i czy mozna obliczyc wielkosc kotła(kw) co do wielkosci domu? Cytuj
jacorek Opublikowano 16 Stycznia 2010 Autor #16 Opublikowano 16 Stycznia 2010 witam.ktos odpowie mi na pytania????pzdrawiam :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi