Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podłączenie naczynia przelewowego w układzie otwartym - sposob podłączenia

zuh

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, potrzebuje prawidłowo podłączyć naczynie wzbiorcze do otwartego układu c.o. z buforem i z pompą na powrocie. Rura w pierwszej części stalowa 1 cal, w drugiej części miedziana 28. Od kotła do naczynia bez zaworów. Pytanie czy może być tak jak na schemacie nr 1 czy musi być tak jak schemacie nr 2 ?

naczynie schemat 1.jpg

naczynie schemat 2.jpg

Naczynie wzbiorcze winno być podłączone na dole instalacji (na powrocie).

W obu przypadkach słabo.Rura do naczynia powinna iść prosto od kotła w górę.Jezeli już musi iść załamaniami to należy zadbać aby odcinki "poziome" lekko wznosiły się ku naczyniu

W dniu 15.09.2024 o 09:21, Przemyslaw85 napisał(a):

Naczynie wzbiorcze winno być podłączone na dole instalacji (na powrocie).

No bez przesady)

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu

Jedyna możliwość poprowadzenia  rury ponad poddasze (do naczynia) właśnie musi zawierać załamania (przeszkody na parterze i poddaszu). Odcinki poziome będą tylko w kotłowni. Myślę, że nie będzie problemu aby rury poziome szły lekko do góry.

Z tego co czytałem i widziałem schematy kotłowni to naczynie w układzie otwartym jest podłączane do zasilania. W układach zamkniętych to sporo ludzi ma podłączone do powrotu.

Kolego  @zuh weź jeszcze pod uwagę, że wszelakie załamania rur na drodze od źródła ciepła  do naczynia wzbiorczego, powinny być wykonane łagodnie (coś na wzór kolanka hamburskiego).

Szczególnie, że u Ciebie w kotle może dochodzić do miejscowego podgotowywania wody na ściankach wymiennika ciepła.

ps.
Parę postów wcześnie narysowałem koledze @Endriu1987 moją propozycje podłączenia naczynia wzbiorczego.
Moim zdaniem takie podłączenie rury wzbiorczej i zarazem bezpieczeństwa do naczynia wzbiorczego otwartego w razie podgotowania wody w kotle, spowoduje wstępne rozdzielenia wody od powietrza,  przed naczyniem wzbiorczym.

źródło:

Edytowane przez Andrzej_M_

Zajrzyj do mojego tematu.
Ja mam instalację z pieca kaflowego (wężownica), ale też obecnie analizuję najlepszy sposób podłączenia, bo nie jestem pewien, czy nie może być lepszy niż ten, który jest obecnie, tj. wykonany przez majstra.
W moim przypadku chodzi o zapowietrzony bojler, natomiast analizę samego naczynia robię przy okazji, ponieważ i tak musiałem odkryć naczynie, aby móc tam wrzucić odpowietrznik na dłuższej rurze z bojlera, gdyż jest szansa, że to właśnie ta zbyt krótka rurka nie pozwala się bojlerowi odpowietrzyć w pełni.
Pisali w moim temacie, że moja instalacja jest kiepsko zrobiona, ale przez wiele lat tak działała i oprócz przelewania się wody z powietrzem w bojlerze, całość działała poprawnie 😉

Cenne wskazówki dotyczące podłączenia naczynia są w tym temacie użytkownika Endriu1987 i na pewno wrócę do tego.

Na razie chciałbym się skupić na kotłowni. A konkretnie na pytaniu o schematy z pierwszego posta. W jaki sposób wyprowadzić rury? Tak jak w schemacie pierwszym czy jak w schemacie drugim? Czy nie ma to większego znaczenia? A może powinno być jeszcze inaczej?

@Andrzej_M_ Mógłbym zastosować kolanka 45 stopni lub długie kolanka/ łuki 90stopni. Oczywiście 1 calowe

kolanka 45.jpg

łuk.jpg

Edytowane przez zuh

2 godziny temu, zuh napisał(a):

A może lepiej zrobić jak na schemacie poniżej? Wtedy powietrze z kotła łatwiej powinno się wydostawać rurą do naczynia i z naczynia do atmosfery.

W tym sezonie działał u mnie układ otwarty ze zbiornikiem 1000l, i 40 litrowym naczyniem podłączonym do zimnej wody, instalacja stara lata 80-te ...

aby poprawić działanie układu zastosowałem na każdym pionie zasilania odpowietrzniki, w oryginale rurki szły na strych

co niejednokrotnie powodowało zalewanie domu przy zbyt mocnym odkręceniu dolewki do układu

Na dniach  zamykam układ i dodaję naczynie przeponowe.

@Uzytkownik2 na pewno miedzią wygodniej się robi, muszę przeliczyć jak to kosztowo wyjdzie. Te stalowe łuki 90st. nie do końca do mnie przemawiają (kształt)

@Norton w moim piecu wymagana jest instalacja otwarta i to mnie ogranicza.

A tak ogólnie się zastanawiam, przy tym schemacie powyżej to  pompa nie będzie pchała wody w naczynie?

Edytowane przez zuh

W dniu 16.09.2024 o 13:24, zuh napisał(a):

@Uzytkownik2 na pewno miedzią wygodniej się robi, muszę przeliczyć jak to kosztowo wyjdzie. Te stalowe łuki 90st. nie do końca do mnie przemawiają (kształt)

@Norton w moim piecu wymagana jest instalacja otwarta i to mnie ogranicza.

A tak ogólnie się zastanawiam, przy tym schemacie powyżej to  pompa nie będzie pchała wody w naczynie?

Nie czytasz swoich wątków dokładnie)W poście o doborze zaworów 3D do obiegu grzejnikowego i zaw.ochrony kotła-post #16

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu