Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli to kocioł dolnego spalania to przy rozpalaniu może w początkowej fazie występować małe dymienie które po paru minutach powinno całkowicie zniknąć . 

Opublikowano

Jaki piec? Faktycznie ma pięć dolnego spalania i trzeba dobra warstwę żaru zrobić zanim się załaduje go do pełna żeby nie kopcił. 

Opublikowano

Taki chyba urok retorty. Polecam rozpalanie jak na grillu - zakręć podajnikiem żeby trochę węgla do retorty weszło, ale nie za dużo (równo z retortą), na to połóż węgiel drzewny i podpałkę do grilla. Podpal, załącz nadmuch, i niech się tak rozpala przez 10-15 minut. Potem można włączyć podawanie.

  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Zamiast wegla drzewnego możesz dać po prostu zwykłe drewno i na górę posypać troszkę węgla. I tak jak mówią, dać nawiew i zostawić na chwilę. Jeżeli to pierwsze odpalenie w sezonie to możliwe, że masz zimny wilgotny komin i stąd ciąg jeszcze jest słaby. Ewentualnie masz w ogóle za słaby ciąg i wtedy trzeba by już myśleć co robić czy wydłużyć komin czy coś innego

Opublikowano

Weglem drzewnym jest rozpalanie niemal bezdymne,nie užywam rozpalki,ale wegiel drewniany napale gazowym palniczkom i potym wlacze nadmuch.Slimakom napelniam retorte tylko do polowy i potym kopczyk drewnianego.Drewno zawsze na palniku zadymi.Tato jest najlepsza metoda,palnik szybko pelny žaru.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.