Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Poszukujemy kotła na pellet, dom parterowy nowo wybudowany, 140m2, docieplony styropianem 20cm na posadce 15 cm, ogrzewanie podłogowe. Nie mamy pojęcia jaki piec wybrać. Bardzo proszę o poradę w tej kwestii. 

Z góry dzięki 

Opublikowano

Na początek zróbcie kalkulacje jakie macie zapotrzebowanie na energię 😉 
https://cieplo.app/start

Opublikowano

Jak nowy docieplony dom to ja bym nie szedł w nic do ogrzewania przy czym bym musiał spędzać 15 minut na tydzień w kotłowni.

Albo gaz lub PC.

Ale najpierw zrób zapotrzebowanie na ciepło.

Qrde, ale momencik. Czy przypadkiem takie dane zapotrzebowania energetycznego nie są już wymagane od niedawna w fazie projektu/budowy? 🤔

Opublikowano
19 minut temu, Tuptus napisał(a):

Jak nowy docieplony dom to ja bym nie szedł w nic do ogrzewania przy czym bym musiał spędzać 15 minut na tydzień w kotłowni.

Albo gaz lub PC.

Ale najpierw zrób zapotrzebowanie na ciepło.

Qrde, ale momencik. Czy przypadkiem takie dane zapotrzebowania energetycznego nie są już wymagane od niedawna w fazie projektu/budowy? 🤔

W projekcie mamy 17kw ale ekogroszek, z budową wystartowaliśmy w 2021 roku na ten moment chcielibyśmy postawić na pellet 

4 godziny temu, Pjottter napisał(a):

Na początek zróbcie kalkulacje jakie macie zapotrzebowanie na energię 😉 
https://cieplo.app/start

https://cieplo.app/wynik/29cgv

Opublikowano

Jak pellet to najmniejszy z najmniejszych i żeby to jakoś sensownie działało to z buforem lub ewentualnie sprzęgłem.

Ale przy takim zapotrzebowaniu to szedł bym w gaz, a jeśli nie ma przyłącza to w PC.

Opublikowano
Godzinę temu, Tuptus napisał(a):

Jak pellet to najmniejszy z najmniejszych i żeby to jakoś sensownie działało to z buforem lub ewentualnie sprzęgłem.

Ale przy takim zapotrzebowaniu to szedł bym w gaz, a jeśli nie ma przyłącza to w PC.

Co do gazu to nie ma opcji bo nie ma sieci, jeśli chodzi o PC to zwyczajnie nie chcemy.

Opublikowano (edytowane)

Tak jak kolega powiedział dobry kociołek z buforem lub sprzęgłem najlepiej z pełną automatyką (automatyczne czyszczenie, odpopielanie)powiększonym zasobnikiem i do kotłowni wchodzisz raz na dwa tygodnie żeby dosypać pelletu a czyscisz raz na sezon grzewczy (ja tak mam u siebie).Fakt jedynym mankamentem jest zakup dobrego pelletu

Edytowane przez wonski