Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Bystry-Piotr napisał(a):

Serwisant przez 40 minut nagrywał logi ale po wymianie płyty pierwsze odpalenie to ona szła jak dzik w pyrki. Prawdopodobnie każdy parametr był w normie. Zobaczymy co dalej. Na pewno będę Was informował jak rozwija się sytuacja. Na tą chwilę chciałbym Wam wszystkim podziękować za zaangażowanie i pomoc.

Jak chcesz sobie jeszcze poszperać, to ściągnij instrukcję (instrukcję nie skrypt) montażu do Therma V R290 i na stronie 192 masz co nieco o wartościach czujników.

U mnie po grzaniu wody wartości czujników są takie. Woda nagrzana do 44 stopni. Powodzenia.

LGczujniki1z2.jpg

LGczujniki2z2.jpg

Opublikowano

sprawdź, czy wtedy pracuje sprężarka, jak pracuje pobiera mało prądu i nie grzeje, tzn zawór 4d stoi w półotwartym położeniu. Po pewnym czasie, gdy sprężarka się przegrzewa pewnie próbuje przerzuć ten zawór w drugą stronę, na tzw rozmrażanie. Sajsung choruje na niewiedzę, kiedy należy przełączać zawór 4d w grzaniu i od czasu do czasu popełnia seppuku. Sprawdź, w którym momencie od startu sprężarki u ciebie pojawia się zasilanie cewki 4d. Jan nie chcesz nie umiesz, czy nie potrafisz, to trza było nie kupować wynalazka, bo teraz raczej nikt z pojęciem do niego nie będzie chciał przyjechać

Opublikowano

Vlad24- proszę napisz mi o którym zaworze mówisz, gdzie on się znajduję... Pompę mam na gwarancji więc za dużo nie chciałbym grzebać, ale serwisant, który przyjeżdża na tyle mi ufa, że nie będzie miał nic przeciwko jak wykonam jakieś pomiary. Ostatnio mierzyłem miernikiem czujniki temperatury, które znajdują się w jednostce zewnętrznej. Jestem w stanie sprawdzić czy pojawia się napięcie,  jestem po technikum elektronicznym tylko mam prośbę by nakierować mnie, który to zawór i gdzie on się znajduje.

Opublikowano

jak zawór zablokowany, to będzie gorąca sprężarka, cienka wlotowa i gruba rura ssąca sprężarki (środkowa)

Podobne objawy też będą przy zablokowanym zaworze rozprężnym. Zobacz czy któraś rurka przy jakimkolwiek zaworze nie jest oszroniona. Chyba, że będzie całkowicie zamknięty. Wtedy opukaj go delikatnie czymś i zrób reset zasilania. Jak pomoże to masz problem z zaworem i, lub czystością instalacji chłodniczej. 

131.jpg

Opublikowano

Witam. 

Rozkręciłem obudowy i dostałem się do zaworu 4 drożnego i zaworów rozprężnych. 

Jak na złość pompa zagrzała wodę w 50 minut. Zaczęła od poboru prądu 700w i stopniowo pobór prądu wzrastał do około 1300w wraz z temperaturą wylotu. 

Na cewce zaworu 4d nie występowało napięcie a ciepłe były 2 rurki. Jedna cienka srodkowa i pierwsza gruba z prawej strony. Środkowa i lewa gruba były zimne.

Wieczorem, będę specjalnie wydłużał grzanie, tak by minęła godzina i zobaczę co będzie się działo.

Obserwacje opiszę.

Po porannym teście zauważyłem że sama pompka do obiegu wody pobierała 140w. 

Wskazania prądowe podaje na podstawie aplikacji supla.

Opublikowano
8 godzin temu, Bystry-Piotr napisał(a):

Na cewce zaworu 4d nie występowało napięcie a ciepłe były 2 rurki. Jedna cienka srodkowa i pierwsza gruba z prawej strony. Środkowa i lewa gruba były zimne.

Jak ci grzeje bez zasilania cewki, z podejrzanych na pierwsze miejsce wysuwają się zawory

ale trzeba przyłapać ten moment i jak najlepiej opisać to co dzieje się wewnątrz

Opublikowano

Kolejną próbę jaką przeprowadziłem to praca pompy dłużej jak godzina. Na początku przez godzinę szła tak jak opisywałem wyżej ale na bieżąco korzystaliśmy z wody i nie zdążyła zagrzać się do rządnej temperatury.

Poza tym, że podwyższyła moc, wentylator po czasie zaczął kręcić się szybciej to nie zauważyłem żadnych anomali. Zawór 4 drożny nie przestawil się, zawory rozprężne nie pokryły się szronem.

Na sterowniku komunikaty jak w poprzednich opisach. Grzała do 50 stopni i ja wyłączyłem bo by grzała dalej.

Na tą chwilę uważam, że problemem  jest to, że pierwszą godzinę pobiera 700-800 wat a nie np 2kw co by spowodowało szybkie zagrzanie, co później skutkuje, że nie jest w stanie podczas użytkowania wody ją zagrzać do wymaganej wartości.