Pjottter Opublikowano 6 Sierpnia 2024 #1 Opublikowano 6 Sierpnia 2024 Hej Muszę wymienić pokrywę komina z powodu dużej korozji i teraz mam dylemat. Jest to stary budowany z cegieł ~12m komin 4 komorowy, 2 wentylacja od góry ślepa i 2 spalinowe z czego uzywany jest jeden. Nigdy nie było nad nimi daszku, a widzę że praktycznie każdy ma. Jest sens kupowanie daszku czy nawet zrobienie samemu? Czy on nie wpływa na przepływ? Czy stalowy (blacha 0.8mm) długo wytrzyma przy ekogroszku? Cytuj
miklo Opublikowano 7 Sierpnia 2024 #2 Opublikowano 7 Sierpnia 2024 Ja nie mam daszku. Miałem (jak kupiłem dom, to już był), ale kominiarz mi go zdjął i powiedział, żeby nie zakładać. I nie zakładam. Mam dwa kanały spalinowe - pelleciak i piec na drewno. Obydwa bez niczego. Chyba kominiarz wie, co mówi. Cytuj
Tuptus Opublikowano 7 Sierpnia 2024 #3 Opublikowano 7 Sierpnia 2024 Ja planuję zamontować smartflow. http://www.polmar.net.pl/ Cytuj
Pjottter Opublikowano 7 Sierpnia 2024 Autor #4 Opublikowano 7 Sierpnia 2024 Jeszcze z dachu na głowę nie spadłem by wydać na to 1000zl :D Cytuj
Tuptus Opublikowano 7 Sierpnia 2024 #5 Opublikowano 7 Sierpnia 2024 Nie musisz bo nikt Ci nie każe. Ja mam problem podczas ulewnych ostatnio opadach deszczu, że woda mi się wylewa z wyczystki do kotłowni. Ten gadżet wyeliminuje mi podtapianie i załatwi temat RCK. Akurat mam smartflow mieć w niższej cenie. Cytuj
Pjottter Opublikowano 7 Sierpnia 2024 Autor #6 Opublikowano 7 Sierpnia 2024 U mnie wyszło coś ponad 900zł co dla mnie jest ceną zaporową. Problemu z ciągiem nie mam, co do zalewania, trochę jest problem. Dlatego też myślę nad daszkiem, piwnica też wilgotna i się to tak zazebia niestety. Na pewno cena dużo zależy od materiałów z jakich to robią bo budową nie jest skomplikowana Tak sobie patrzę na tamten daszek i może coś podobnego sam wystrugam 1 Cytuj
Tuptus Opublikowano 7 Sierpnia 2024 #7 Opublikowano 7 Sierpnia 2024 Daszek wykończyłem w 1 sezon, tzw, kogut pierwszy wiatr zerwał po miesiącu że nie było co zbierać, wtedy i inne szkody wiatr narobił, drugi po trzech przestał się kręcić bo się jednak przepalił, a następny padł też po sezonie, też się przepalił. Może były z gównolitu. Teraz założę smartflow. Cytuj
Pjottter Opublikowano 8 Sierpnia 2024 Autor #8 Opublikowano 8 Sierpnia 2024 Zrobiłem research i podobno ten co podesłałeś coś pomaga. Jednak ja nie wydam tyle bo nie mam i nie chce ale z nudów zrobiłem sobie własny projekt. Troszkę sugerując się tym co podesłałeś i wyszło mi takie coś. Z materiałami zamknę się w okolicach 350zł czyli mniej więcej tyle za ile mogę kupić zwykły daszek z nierdzewki. Jedynie nie wiem jaka oryginalnie jest tam odległość między tym górnym daszkiem, a tą "blokadą" poniżej oraz "blokadą" a daszkiem niżej. Na pewno trochę bez tych danych mi zejdzie ustawienie by to dobrze śmigało, więc jak ktoś ma to byłbym wdzięczny jeżeli by ktoś to pomierzył 🙂 Cytuj
Tuptus Opublikowano 8 Sierpnia 2024 #9 Opublikowano 8 Sierpnia 2024 1 minutę temu, Pjottter napisał(a): Zrobiłem research i podobno ten co podesłałeś coś pomaga. Jednak ja nie wydam tyle bo nie mam i nie chce ale z nudów zrobiłem sobie własny projekt. Troszkę sugerując się tym co podesłałeś i wyszło mi takie coś. Z materiałami zamknę się w okolicach 350zł czyli mniej więcej tyle za ile mogę kupić zwykły daszek z nierdzewki. Jedynie nie wiem jaka oryginalnie jest tam odległość między tym górnym daszkiem, a tą "blokadą" poniżej oraz "blokadą" a daszkiem niżej. Na pewno trochę bez tych danych mi zejdzie ustawienie by to dobrze śmigało, więc jak ktoś ma to byłbym wdzięczny jeżeli by ktoś to pomierzył 🙂 No i piękny projekt. Wydaje mi się że z tymi odległościami to może być różnie w zależności do jakiej średnicy komina ma pasować. Ale tu bardziej chodzi o to aby tak wiatr nie szalał i nie podrywał ciągu w kominie, no i też ochrona przed deszczem. Na pewno to będzie sprawniejsze w działaniu niż zwykły daszek. Na tą chwilę to nic nie podpowiem co i jak, bo czekam do września na montaż. Chyba że się wytrzymasz z tematem to jak będę już miał smartflow zakupiony to mogę podesłać wymiary. Cytuj
Pjottter Opublikowano 8 Sierpnia 2024 Autor #10 Opublikowano 8 Sierpnia 2024 U mnie wszystko będzie ruchome poza najniższym daszkiem, więc w każdej chwili mogę zmienić ustawienia. W oryginale już masz tuleje o odpowiedniej odległości między więc jedynie sterujesz odległością jakby całością względem najniższego. Materiały może przyjdą w tym tygodniu więc jak dobrze pójdzie w następnym będzie gotowe. Będę czekał z finałowym ustawieniem na twoje dane i w sumie sezon grzewczy, w lato nie pale w piecu 🙂 Cytuj
marcus312 Opublikowano 10 Sierpnia 2024 #11 Opublikowano 10 Sierpnia 2024 Jak będzie z dojściem do czyszczenia komina po zamontowaniu takiego daszka , będzie to wyjmowane ? Cytuj
Tuptus Opublikowano 10 Sierpnia 2024 #12 Opublikowano 10 Sierpnia 2024 W smartflow nie ma pełnego daszka więc jest normalny dostęp od góry do czyszczenia. A to co proponuje Pjottter to pewnie jakoś przewidział aby można było zdjąć daszek i przeczyścić przewód kominowy. Cytuj
Pjottter Opublikowano 10 Sierpnia 2024 Autor #13 Opublikowano 10 Sierpnia 2024 3 godziny temu, marcus312 napisał(a): Jak będzie z dojściem do czyszczenia komina po zamontowaniu takiego daszka , będzie to wyjmowane ? U mnie będzie to jako nasada na kołnierz 5cm (ten ciemny kolor na zdjęciu) i do tego przykręcane od boku. Ewentualnie cała górę będzie można odkręcić (bez tego dolnego daszka). Ja i tak czyszczę teraz komin od dołu, wiertarka, szczotka na elastycznej przedłużce i sama robota idzie, nie trzeba się zbytnio męczyć. Więc nawet to może być u mnie na stałe ale jednak wolę sobie zostawić możliwość zdjęcia wrazie W :) Cytuj
marcus312 Opublikowano 10 Sierpnia 2024 #14 Opublikowano 10 Sierpnia 2024 Czyszczenie do dołu nie wiem jak u innych ale u mnie jak próbowałem to z wyczystki poleciało tak że już więcej się na to nie skuszę. 1 Cytuj
Piecuch19 Opublikowano 10 Sierpnia 2024 #15 Opublikowano 10 Sierpnia 2024 W dniu 7.08.2024 o 14:11, miklo napisał(a): kominiarz mi go zdjął i powiedział, żeby nie zakładać. I nie zakładam. I dobrze powiedział, bo te daszki to taka chłodnica do wykraplania spalin, ale każdy musi sam do tego dojść metodą prób i błędów. 2 Cytuj
Tuptus Opublikowano 11 Sierpnia 2024 #16 Opublikowano 11 Sierpnia 2024 8 godzin temu, Piecuch19 napisał(a): I dobrze powiedział, bo te daszki to taka chłodnica do wykraplania spalin, ale każdy musi sam do tego dojść metodą prób i błędów. Masz rację, ale trzeba spełnić określone warunki do wykraplania spalin, czyli stalowa rura min. 0.5 m nad murowanym kominem i kiszenie opału w kotle lub palenie śmieciami i pampersami ewentualnie jakieś szmaty, stare kalosze i opony (mam sąsiada obok co tak pali i walka z nim nic nie daje). U mnie będzie wpuszczone max w komin, tylko same te obręcze będą nad i nic się nie będzie wykraplać. Cytuj
Pjottter Opublikowano 11 Sierpnia 2024 Autor #17 Opublikowano 11 Sierpnia 2024 14 godzin temu, marcus312 napisał(a): Czyszczenie do dołu nie wiem jak u innych ale u mnie jak próbowałem to z wyczystki poleciało tak że już więcej się na to nie skuszę. Ja zawsze na początku wybieram z wyczystki co tam zleciało, a później okrywam otwór workiem z węgla i na piwnice się nie kurzy, najlepiej robić to nie gdy jest upał przez parę dni tylko trochę wilgotno to tak nie pyli :) Cytuj
marcus312 Opublikowano 11 Sierpnia 2024 #18 Opublikowano 11 Sierpnia 2024 No to oczywiste że najpierw trzeba wybrać z wyczystki ale mimo tego jak już w kominie zalega trochę suchej sadzy jak to poleci to jedynie jakaś szczelna osłona z worka może uratować sytuację inaczej ratuj się kto może . Cytuj
Pjottter Opublikowano 29 Sierpnia 2024 Autor #19 Opublikowano 29 Sierpnia 2024 (edytowane) Dobra skończyłem po mękach to gówno rzeźbić. Nie pamiętam bym tak męczył się z budowanie czegokolwiek kiedykolwiek. Poszła szlifierka, potem druga szlifierka, dwa wiertła (bo już się wkurwiłem i stwierdziłem że to wywiercę nawet gdybym rozjebał te wiertła xD. Na początku oczywiście poszła spawarka i jako, że to mma to średnio się nadaje do takiej ciękiej blachy (1.5) ale dawała rade i dało się pospawać. Kupiłem druga najtańszą tez mma (bo tanie) i okazała się totalna porażką, tak męczyć się z spawaniem to dawno się nie męczyłem. W międzyczasie dopadł mnie covid. A jeszcze wcześniej robiłem tą pokrywe i sie okazało, że źle pomierzyłem, tzn dobrze ale nie pomyślałem że ci co robili dach zrabali i górny wymiar był inny niż dolny bo cienka miękka blacha to się wkrętem dogodnie. Moja to chyba 1mm i ciężko to giąć i musiałem koniec końców cały bok wycinać i przespawać bo o wiele za szerokie, a juz raz było gięte. Wygląda jak wygląda (jak gówno), bo już straciłem chęci roboty tego ale jakoś dotarłem do końca. Jeszcze nie odpalałem i regulowałem ale czuć, że ciąg jakiś jest na skręconym na maxa. Edytowane 29 Sierpnia 2024 przez Ryszard Proszę nie używać wulgaryzmów Cytuj
Tuptus Opublikowano 29 Sierpnia 2024 #20 Opublikowano 29 Sierpnia 2024 No i spoko robota. Teraz to pewnie nie sprawdzisz jak działa, dopiero jak się chłodniej i wietrzniej zrobi. Na plus deszcz nie będzie rypał na palenisko. 😉 Cytuj
PioBin Opublikowano 29 Sierpnia 2024 #21 Opublikowano 29 Sierpnia 2024 (edytowane) W stylu japońskim 😉 Edytowane 29 Sierpnia 2024 przez PioBin 3 Cytuj
Piecuch19 Opublikowano 29 Sierpnia 2024 #22 Opublikowano 29 Sierpnia 2024 20 minut temu, Pjottter napisał(a): Poszła szlifierka, potem druga szlifierka, dwa wiertła (bo już się wkurwiłem i stwierdziłem że to wywiercę nawet gdybym rozjebał te wiertła xD. Na początku oczywiście poszła spawarka Wszystkie znaki mówiły Ci nie rób tego, ale dałeś radę i czekamy na relację z efektów zmian. 4 minuty temu, Tuptus napisał(a): Na plus deszcz nie będzie rypał na palenisko A co tam w kominie jest palenisko? Nie ma wyczystki? Cytuj
Pjottter Opublikowano 29 Sierpnia 2024 Autor #24 Opublikowano 29 Sierpnia 2024 5 minut temu, PioBin napisał(a): W stylu japońskim 😉 Miał być prosty ale przez tą gównianą spawarkę się nie dało. Przy normalnej spawarce przy 2 elektrodzie 40-60A zależnie też od materiału. Na mojej leciałem chyba na 33A i piękny spaw wychodził. Na tej miałem problem żeby na 110A spawać tą samą elektrodą i tylko przegrzewałem material stąd, ten dół i góra są tak mocno pogięte. I przy okazji przy wierceniu otworów na śrubę gdzieś sobie źle zaznaczyłem i w złym miejscu wywierciłem przez co są tak pod skosem i też w sumie środek lekko odkształcają. Gdyby ktoś myślał nad zakupem tego szmelca to nie polecam Ps. Sprzedam taka, prawie nie używana xD 7 minut temu, Piecuch19 napisał(a): Wszystkie znaki mówiły Ci nie rób tego, ale dałeś radę i czekamy na relację z efektów zmian. A co tam w kominie jest palenisko? Nie ma wyczystki? Niestety ale tak :D Mam nadzieję, że nie będę żałował. Jednak nie płacze za tą jedną szlifierka (bo druga nie moja xD ale ja naprawiłem) strasznie mnie wnerwiała i w sumie przez nią kiedyś sobie palca "pękłem" przy odkręcaniu jak blokada się omskła i całym impetem walnąłem palcem w obudowę, wtedy aż mi się słabo zrobiło z bólu. Na szczęście padło łożysko i przekładnia, a że boleć odkręcając jest do dupy to nie da się jej za bardzo rozkręcić więc nawet nie będę się męczył. Cytuj
Piecuch19 Opublikowano 29 Sierpnia 2024 #25 Opublikowano 29 Sierpnia 2024 Ułatwi pracę: https://allegro.pl/oferta/nakretka-szybkozaciskowa-do-szlifierka-katowa-m14-samozaciskowa-szlifierki-11260840276?reco_id=de6c55f1-6616-11ef-b7bf-06278929e980&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017 Palce będą całe. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi