Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

Muszę wymienić pokrywę komina z powodu dużej korozji i teraz mam dylemat. Jest to stary budowany z cegieł ~12m komin 4 komorowy, 2 wentylacja od góry ślepa i 2 spalinowe z czego uzywany jest jeden. Nigdy nie było nad nimi daszku, a widzę że praktycznie każdy ma. Jest sens kupowanie daszku czy nawet zrobienie samemu? Czy on nie wpływa na przepływ? Czy stalowy (blacha 0.8mm) długo wytrzyma przy ekogroszku?

Opublikowano

Ja nie mam daszku. Miałem (jak kupiłem dom, to już był), ale kominiarz mi go zdjął i powiedział, żeby nie zakładać. I nie zakładam. Mam dwa kanały spalinowe - pelleciak i piec na drewno. Obydwa bez niczego. Chyba kominiarz wie, co mówi.

Opublikowano

Jeszcze z dachu na głowę nie spadłem by wydać na to 1000zl :D

Opublikowano

Nie musisz bo nikt Ci nie każe.

Ja mam problem podczas ulewnych ostatnio opadach deszczu, że woda mi się wylewa z wyczystki do kotłowni.

Ten gadżet wyeliminuje mi podtapianie i załatwi temat RCK.

Akurat mam smartflow mieć w niższej cenie.

Opublikowano

U mnie wyszło coś ponad 900zł co dla mnie jest ceną zaporową. Problemu z ciągiem nie mam, co do zalewania, trochę jest problem. Dlatego też myślę nad daszkiem, piwnica też wilgotna i się to tak zazebia niestety.

Na pewno cena dużo zależy od materiałów z jakich to robią bo budową nie jest skomplikowana 

Tak sobie patrzę na tamten daszek i może coś podobnego sam wystrugam 

• Lubię to 1
Opublikowano

Daszek wykończyłem w 1 sezon, tzw, kogut pierwszy wiatr zerwał po miesiącu że nie było co zbierać, wtedy i inne szkody wiatr narobił, drugi po trzech przestał się kręcić bo się jednak przepalił, a następny padł też po sezonie, też się przepalił. Może były z gównolitu.

Teraz założę smartflow.

Opublikowano

Zrobiłem research i podobno ten co podesłałeś coś pomaga. Jednak ja nie wydam tyle bo nie mam i nie chce ale z nudów zrobiłem sobie własny projekt. Troszkę sugerując się tym co podesłałeś i wyszło mi takie coś. Z materiałami zamknę się w okolicach 350zł czyli mniej więcej tyle za ile mogę kupić zwykły daszek z nierdzewki.

Jedynie nie wiem jaka oryginalnie jest tam odległość między tym górnym daszkiem, a tą "blokadą" poniżej oraz "blokadą" a daszkiem niżej. Na pewno trochę bez tych danych mi zejdzie ustawienie by to dobrze śmigało, więc jak ktoś ma to byłbym wdzięczny jeżeli by ktoś to pomierzył 🙂

image.png.80489aaf9b47029cd4c0be1242e0c895.png

Opublikowano
1 minutę temu, Pjottter napisał(a):

Zrobiłem research i podobno ten co podesłałeś coś pomaga. Jednak ja nie wydam tyle bo nie mam i nie chce ale z nudów zrobiłem sobie własny projekt. Troszkę sugerując się tym co podesłałeś i wyszło mi takie coś. Z materiałami zamknę się w okolicach 350zł czyli mniej więcej tyle za ile mogę kupić zwykły daszek z nierdzewki.

Jedynie nie wiem jaka oryginalnie jest tam odległość między tym górnym daszkiem, a tą "blokadą" poniżej oraz "blokadą" a daszkiem niżej. Na pewno trochę bez tych danych mi zejdzie ustawienie by to dobrze śmigało, więc jak ktoś ma to byłbym wdzięczny jeżeli by ktoś to pomierzył 🙂

image.png.80489aaf9b47029cd4c0be1242e0c895.png

No i piękny projekt.

Wydaje mi się że z tymi odległościami to może być różnie w zależności do jakiej średnicy komina ma pasować.

Ale tu bardziej chodzi o to aby tak wiatr nie szalał i nie podrywał ciągu w kominie, no i też ochrona przed deszczem.

Na pewno to będzie sprawniejsze w działaniu niż zwykły daszek.

Na tą chwilę to nic nie podpowiem co i jak, bo czekam do września na montaż.

Chyba że się wytrzymasz z tematem to jak będę już miał smartflow zakupiony to mogę podesłać wymiary.

Opublikowano

U mnie wszystko będzie ruchome poza najniższym daszkiem, więc w każdej chwili mogę zmienić ustawienia. W oryginale już masz tuleje o odpowiedniej odległości między więc jedynie sterujesz odległością jakby całością względem najniższego. Materiały może przyjdą w tym tygodniu więc jak dobrze pójdzie w następnym będzie gotowe.

Będę czekał z finałowym ustawieniem na twoje dane i w sumie sezon grzewczy, w lato nie pale w piecu 🙂

Opublikowano

Jak będzie z dojściem do czyszczenia  komina  po zamontowaniu takiego daszka , będzie to wyjmowane ?

Opublikowano

W smartflow nie ma pełnego daszka więc jest normalny dostęp od góry do czyszczenia.

A to co proponuje Pjottter to pewnie jakoś przewidział aby można było zdjąć daszek i przeczyścić przewód kominowy.

Opublikowano
3 godziny temu, marcus312 napisał(a):

Jak będzie z dojściem do czyszczenia  komina  po zamontowaniu takiego daszka , będzie to wyjmowane ?

U mnie będzie to jako nasada na kołnierz 5cm (ten ciemny kolor na zdjęciu) i do tego przykręcane od boku. Ewentualnie cała górę będzie można odkręcić (bez tego dolnego daszka). Ja i tak czyszczę teraz komin od dołu, wiertarka, szczotka na elastycznej przedłużce i sama robota idzie, nie trzeba się zbytnio męczyć. Więc nawet to może być u mnie na stałe ale jednak wolę sobie zostawić możliwość zdjęcia wrazie W :)

Opublikowano

Czyszczenie do dołu nie wiem jak u innych ale u mnie jak próbowałem to z wyczystki poleciało tak że już więcej się na to nie skuszę.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
W dniu 7.08.2024 o 14:11, miklo napisał(a):

kominiarz mi go zdjął i powiedział, żeby nie zakładać. I nie zakładam.

I dobrze powiedział, bo te daszki to taka chłodnica do wykraplania spalin, ale każdy musi sam do tego dojść metodą prób i błędów.

• Zgadzam się 2
Opublikowano
8 godzin temu, Piecuch19 napisał(a):

I dobrze powiedział, bo te daszki to taka chłodnica do wykraplania spalin, ale każdy musi sam do tego dojść metodą prób i błędów.

Masz rację, ale trzeba spełnić określone warunki do wykraplania spalin, czyli stalowa rura min. 0.5 m nad murowanym kominem i kiszenie opału w kotle lub palenie śmieciami i pampersami ewentualnie jakieś szmaty, stare kalosze i opony (mam sąsiada obok co tak pali i walka z nim nic nie daje).

U mnie będzie wpuszczone max w komin, tylko same te obręcze będą nad i nic się nie będzie wykraplać.

Opublikowano
14 godzin temu, marcus312 napisał(a):

Czyszczenie do dołu nie wiem jak u innych ale u mnie jak próbowałem to z wyczystki poleciało tak że już więcej się na to nie skuszę.

Ja zawsze na początku wybieram z wyczystki co tam zleciało, a później okrywam otwór workiem z węgla i na piwnice się nie kurzy, najlepiej robić to nie gdy jest upał przez parę dni tylko trochę wilgotno to tak nie pyli :)

Opublikowano

No to oczywiste że najpierw trzeba wybrać z wyczystki ale mimo tego jak już w kominie zalega trochę suchej sadzy jak to poleci to jedynie jakaś szczelna osłona z worka może uratować sytuację inaczej ratuj się kto może .

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Dobra skończyłem po mękach to gówno rzeźbić. Nie pamiętam bym tak męczył się z budowanie czegokolwiek kiedykolwiek. Poszła szlifierka, potem druga szlifierka, dwa wiertła (bo już się wkurwiłem i stwierdziłem że to wywiercę nawet gdybym rozjebał te wiertła xD. Na początku oczywiście poszła spawarka i jako, że to mma to średnio się nadaje do takiej ciękiej blachy (1.5) ale dawała rade i dało się pospawać. Kupiłem druga najtańszą tez mma (bo tanie) i okazała się totalna porażką, tak męczyć się z spawaniem to dawno się nie męczyłem. W międzyczasie dopadł mnie covid. A jeszcze wcześniej robiłem tą pokrywe i sie okazało, że źle pomierzyłem, tzn dobrze ale nie pomyślałem że ci co robili dach zrabali i górny wymiar był inny niż dolny bo cienka miękka blacha to się wkrętem dogodnie. Moja to chyba 1mm i ciężko to giąć i musiałem koniec końców cały bok wycinać i przespawać bo o wiele za szerokie, a juz raz było gięte. Wygląda jak wygląda (jak gówno), bo już straciłem chęci roboty tego ale jakoś dotarłem do końca. Jeszcze nie odpalałem i regulowałem ale czuć, że ciąg jakiś jest na skręconym na maxa. 20240829_145602.thumb.jpg.e26fc9a2cbf3d17c5321aa33e8f5a2ac.jpg20240829_145537.thumb.jpg.8ef3e7e7f009426d74cb488e36e1d79a.jpg

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie używać wulgaryzmów
Opublikowano

No i spoko robota.

Teraz to pewnie nie sprawdzisz jak działa, dopiero jak się chłodniej i wietrzniej zrobi.

Na plus deszcz nie będzie rypał na palenisko. 😉

Opublikowano (edytowane)

W stylu japońskim 😉

IMG_3616.webp.50e000b2d584ca57d7aa0d452d32394f.webp

Edytowane przez PioBin
  • Haha 3
Opublikowano
20 minut temu, Pjottter napisał(a):

Poszła szlifierka, potem druga szlifierka, dwa wiertła (bo już się wkurwiłem i stwierdziłem że to wywiercę nawet gdybym rozjebał te wiertła xD. Na początku oczywiście poszła spawarka 

Wszystkie znaki mówiły Ci nie rób tego, ale dałeś radę i czekamy na relację z  efektów zmian.

4 minuty temu, Tuptus napisał(a):

Na plus deszcz nie będzie rypał na palenisko

A co tam w kominie jest palenisko? Nie ma wyczystki?

Opublikowano

Oj, taki żarcik.🤪

Opublikowano
5 minut temu, PioBin napisał(a):

W stylu japońskim 😉

Miał być prosty ale przez tą gównianą spawarkę się nie dało. Przy normalnej spawarce przy 2 elektrodzie 40-60A zależnie też od materiału. Na mojej leciałem chyba na 33A i piękny spaw wychodził. Na tej miałem problem żeby na 110A spawać tą samą elektrodą i tylko przegrzewałem material stąd, ten dół i góra są tak mocno pogięte. I przy okazji przy wierceniu otworów na śrubę gdzieś sobie źle zaznaczyłem i w złym miejscu wywierciłem przez co są tak pod skosem i też w sumie środek lekko odkształcają. 

Gdyby ktoś myślał nad zakupem tego szmelca to nie polecam

Ps. Sprzedam taka, prawie nie używana xD

Screenshot_20240829_163354_Allegro.thumb.jpg.9a23f719d4dadaf3e7923454b93b4b84.jpg

7 minut temu, Piecuch19 napisał(a):

Wszystkie znaki mówiły Ci nie rób tego, ale dałeś radę i czekamy na relację z  efektów zmian.

A co tam w kominie jest palenisko? Nie ma wyczystki?

Niestety ale tak :D

Mam nadzieję, że nie będę żałował. Jednak nie płacze za tą jedną szlifierka (bo druga nie moja xD ale ja naprawiłem) strasznie mnie wnerwiała i w sumie przez nią kiedyś sobie palca "pękłem" przy odkręcaniu jak blokada się omskła i całym impetem walnąłem palcem w obudowę, wtedy aż mi się słabo zrobiło z bólu. Na szczęście padło łożysko i przekładnia, a że boleć odkręcając jest do dupy to nie da się jej za bardzo rozkręcić więc nawet nie będę się męczył.