Adamos93 Opublikowano 2 Lipca 2024 #1 Opublikowano 2 Lipca 2024 Witam wszystkich, szukam pomocy w zaprojektowaniu instalacji c.o a mianowicie chce zrobić wymianę starej instalacji grawitacyjnej gdzie piec znajduje się w piwnicy . Chce zrobić to sam więc szukam pomocy by mi ktoś doradzi jakie przekroje rur mam zastosować by wszystko działało bez zarzutu, dodam że chce to wykonać z rur PE czy też PEX oraz grzejniki panelowe stalowe, z góry dziękuję. Cytuj
Matejko1 Opublikowano 2 Lipca 2024 #2 Opublikowano 2 Lipca 2024 (edytowane) @Adamos93 Moim zdaniem lepiej najpierw kilkukrotnie dokładnie przeczytać artykuł pod tym linkiem: https://czysteogrzewanie.pl/na-zakupach/instalacja-grawitacyjna-czy-warto-wymieniac-na-pompowa/ Generalnie zmiana raczej nie ma sensu – to raczej generuje praktycznie tylko dodatkowe koszty i lepiej pieniądze przeznaczyć na coś innego np. dodatkowe docieplenie domu itd. Edytowane 2 Lipca 2024 przez Matejko1 Cytuj
bercus Opublikowano 2 Lipca 2024 #3 Opublikowano 2 Lipca 2024 Nawet každa grawitacyjna može dzialac na pompke.Z samej zamiany starego na nowe uzyskasz zero.Podstawa jest sterowanie. Cytuj
sambor Opublikowano 2 Lipca 2024 #4 Opublikowano 2 Lipca 2024 @Matejko1 to śmieszny artykuł i śmieszne argumenty . To tak jakbyś argumentował - nie kupuj samochodu , bo paliwo kosztuje! 1 Cytuj
Matejko1 Opublikowano 2 Lipca 2024 #5 Opublikowano 2 Lipca 2024 @sambor Napisz swój komentarz pod tym artykułem – ciekaw jestem co Ci autor tego artykułu odpisze. Cytuj
Adamos93 Opublikowano 2 Lipca 2024 Autor #6 Opublikowano 2 Lipca 2024 Godzinę temu, Matejko1 napisał(a): @Adamos93 Moim zdaniem lepiej najpierw kilkukrotnie dokładnie przeczytać artykuł pod tym linkiem: https://czysteogrzewanie.pl/na-zakupach/instalacja-grawitacyjna-czy-warto-wymieniac-na-pompowa/ Generalnie zmiana raczej nie ma sensu – to raczej generuje praktycznie tylko dodatkowe koszty i lepiej pieniądze przeznaczyć na coś innego np. dodatkowe docieplenie domu itd. Też jestem tego zdania lecz tu bardziej chodzi o zużyte grzejniki stalowe, kilku krotnie w sezonie jest jakiś wyciek z nich , wymagają wymiany, ciężko będzie znaleźć odpowiednie zamienniki w dobrym stanie i przystępnej cenie Cytuj
sambor Opublikowano 2 Lipca 2024 #7 Opublikowano 2 Lipca 2024 Autor tego artykułu działa na podobnej zasadzie jak ty - "kopiuj- wklej". To jego strona, jego wybory i metody działania. Cytuj
Adamos93 Opublikowano 2 Lipca 2024 Autor #8 Opublikowano 2 Lipca 2024 32 minuty temu, bercus napisał(a): Nawet každa grawitacyjna može dzialac na pompke.Z samej zamiany starego na nowe uzyskasz zero.Podstawa jest sterowanie. Można zastosować sterowanie jeśli grzejniki są w dobrym stanie i wytrzymają dobrych kilka lat lecz nie w tym przypadku Cytuj
Matejko1 Opublikowano 2 Lipca 2024 #9 Opublikowano 2 Lipca 2024 (edytowane) @sambor Moim zdaniem warto abyś przedstawił swoje stanowisko autorowi artykułu co do artykułu i co do zasad działania autora artykułu pod jego artykułem – prawdopodobnie będzie ciekawa dla wszystkich wymiana argumentów. Edytowane 2 Lipca 2024 przez Matejko1 Cytuj
sambor Opublikowano 2 Lipca 2024 #10 Opublikowano 2 Lipca 2024 Ale po co, autor tamtej strony tu bywa , więc przeczyta. Z resztą jak mi wiadomo jest on informatykiem, a nie z tzw branży. Sama strona, oprócz programu do liczenia mocy grzejnej, który jest autorstwa Wojtka, powstała ze znalezisk i wykopalisk na forach internetowych, umiejętnie zebranych i na nowo opakowanych. Ty sam działasz podobnie, tylko bardziej chaotycznie i przypadkowo. Może jakbyś to wszystko zebrał np na jakimś blogu, to by coś z tego było. Na tym forum można chyba prowadzić bloga, więc się do tego przymierz. Może być z tego ciekawy materiał. PS A widziałeś może instalację grawitacyjną z kotłem gazowym, pracującym w zakresie temp 35-50C? Sam taką miałem w domu z 1924r na Żoliborzu - działała, nawet bez prądu. Cytuj
bercus Opublikowano 2 Lipca 2024 #11 Opublikowano 2 Lipca 2024 (edytowane) Grawitacja ma podstawowy problem-goraco,lub zimno.Nie možne uzyskac na grzejnikoch po 24 godzin 35° i tym uzyskac nie porownywalny komfort.Po zmianie na system pompki-sterowanie mam o niebo,niebo liepiej. @Matejko1 i czy pompki zužywaja 20 i 10 W ?? smieszne.Telka ma 250W Edytowane 2 Lipca 2024 przez bercus Cytuj
Adamos93 Opublikowano 2 Lipca 2024 Autor #12 Opublikowano 2 Lipca 2024 Ogólnie nastawiłem się na wymianę całej instalacji ze względu na zużycie materiału ciągle zapowietrzajace się grzejniki i nie wystarczające dogrzewanie domu więc do wymiany na pewno dojdzie i liczę na pomoc na tym forum Cytuj
Matejko1 Opublikowano 2 Lipca 2024 #13 Opublikowano 2 Lipca 2024 (edytowane) @Adamos93 Kwestie ostatnio już były dyskutowane w temacie pod tym linkiem: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/48810-przebudowa-instalacji-co-jakie-rury-zamontowa%C4%87/#comment-686340 Moim zdaniem warto się zapoznać z tamtą dyskusją. Edytowane 2 Lipca 2024 przez Matejko1 Cytuj
Adamos93 Opublikowano 2 Lipca 2024 Autor #14 Opublikowano 2 Lipca 2024 Zapoznałem się i ma się to nijak do mojego tematu no może w 10% . Cytuj
sambor Opublikowano 2 Lipca 2024 #15 Opublikowano 2 Lipca 2024 Pisałem ci na priv, może odczytaj Cytuj
Matejko1 Opublikowano 2 Lipca 2024 #16 Opublikowano 2 Lipca 2024 @sambor Może lepiej napisz w temacie w postaci komentarza - to wszyscy przeczytamy. Cytuj
sambor Opublikowano 2 Lipca 2024 #17 Opublikowano 2 Lipca 2024 To już pisałem wielokrotnie - trzeba po prostu zrobić projekt, a nie rżnąc forumowego besserwisera. Tu cytowanie linków nic nie da. Potrzeba wiedzy teoretycznej i praktycznej, a tego się nie da "zacytować". Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi