Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, szukam pomocy w zaprojektowaniu instalacji c.o a mianowicie chce zrobić wymianę starej instalacji grawitacyjnej gdzie piec znajduje się w piwnicy . Chce zrobić to sam więc szukam pomocy by mi ktoś doradzi jakie przekroje rur mam zastosować by wszystko działało bez zarzutu, dodam że chce to wykonać z rur PE czy też PEX oraz grzejniki panelowe stalowe, z góry dziękuję.

Opublikowano (edytowane)

@Adamos93 Moim zdaniem lepiej najpierw kilkukrotnie dokładnie przeczytać artykuł pod tym linkiem: https://czysteogrzewanie.pl/na-zakupach/instalacja-grawitacyjna-czy-warto-wymieniac-na-pompowa/ Generalnie zmiana raczej nie ma sensu – to raczej generuje praktycznie tylko dodatkowe koszty i lepiej pieniądze przeznaczyć na coś innego np. dodatkowe docieplenie domu itd.

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano

Nawet každa grawitacyjna može dzialac na pompke.Z samej zamiany starego na nowe uzyskasz zero.Podstawa jest sterowanie.

Opublikowano
Godzinę temu, Matejko1 napisał(a):

@Adamos93 Moim zdaniem lepiej najpierw kilkukrotnie dokładnie przeczytać artykuł pod tym linkiem: https://czysteogrzewanie.pl/na-zakupach/instalacja-grawitacyjna-czy-warto-wymieniac-na-pompowa/ Generalnie zmiana raczej nie ma sensu – to raczej generuje praktycznie tylko dodatkowe koszty i lepiej pieniądze przeznaczyć na coś innego np. dodatkowe docieplenie domu itd.

Też jestem tego zdania lecz tu bardziej chodzi o zużyte grzejniki stalowe, kilku krotnie w sezonie jest jakiś wyciek z nich , wymagają wymiany, ciężko będzie znaleźć odpowiednie zamienniki w dobrym stanie i przystępnej cenie 

Opublikowano
32 minuty temu, bercus napisał(a):

Nawet každa grawitacyjna može dzialac na pompke.Z samej zamiany starego na nowe uzyskasz zero.Podstawa jest sterowanie.

Można zastosować sterowanie jeśli grzejniki są w dobrym stanie i wytrzymają dobrych kilka lat lecz nie w tym przypadku 

Opublikowano (edytowane)

@sambor Moim zdaniem warto abyś przedstawił swoje stanowisko autorowi artykułu co do artykułu i co do zasad działania autora artykułu pod jego artykułem – prawdopodobnie będzie ciekawa dla wszystkich wymiana argumentów.

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano

Ale po co, autor tamtej strony tu bywa , więc przeczyta.

Z resztą jak mi wiadomo jest on informatykiem, a nie z tzw branży.

Sama strona, oprócz programu do liczenia mocy grzejnej, który jest autorstwa Wojtka, powstała ze znalezisk i wykopalisk na forach internetowych, umiejętnie zebranych i na nowo opakowanych.

Ty sam działasz podobnie, tylko bardziej chaotycznie i przypadkowo.

Może jakbyś to wszystko zebrał np na jakimś blogu, to by coś z tego było.

Na tym forum można chyba prowadzić bloga, więc się do tego przymierz.

Może być z tego ciekawy materiał.

PS

A widziałeś może instalację grawitacyjną z kotłem gazowym, pracującym w zakresie temp 35-50C?

Sam taką miałem w domu z 1924r na Żoliborzu - działała, nawet bez prądu.

Opublikowano (edytowane)

Grawitacja ma podstawowy problem-goraco,lub zimno.Nie možne uzyskac na grzejnikoch po 24 godzin 35° i tym uzyskac nie porownywalny komfort.Po zmianie na system pompki-sterowanie mam o niebo,niebo liepiej. @Matejko1 i czy pompki zužywaja 20 i 10 W ?? smieszne.Telka ma 250W

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Ogólnie nastawiłem się na wymianę całej instalacji  ze względu na zużycie materiału ciągle zapowietrzajace się grzejniki  i nie wystarczające dogrzewanie domu więc do wymiany na pewno dojdzie i liczę na pomoc na tym forum 

Opublikowano

To już pisałem wielokrotnie - trzeba po prostu zrobić projekt, a nie rżnąc forumowego besserwisera.

Tu cytowanie linków nic nie da.

Potrzeba wiedzy teoretycznej i praktycznej, a tego się nie da "zacytować".