Sobek1122 Opublikowano 16 Czerwca 2024 #1 Opublikowano 16 Czerwca 2024 Witam, potrzebuję porady dotyczącej kosztów materiałow kotłownii czy są one niezbędne do prawidłowego działania instlacji, cena trochę mnie zaskoczyła bo na piecu jednym z tańszych koszt z robocizną wyszedł około 32tys. Zestaw pomp za 6200 zł ? Dom jaki posiadam jest parterowy w nowym budownictwie 150m po podłodzę, wszędzie rozłożona podłogówka co 10 cm. załączam wycenę. Cytuj
coobah Opublikowano 17 Czerwca 2024 #2 Opublikowano 17 Czerwca 2024 Masz symbole sterowników, zestawu pomp, zbiornika CWU. Masz google :) Nic więcej chyba nie trzeba dodawać :D Cytuj
sambor Opublikowano 17 Czerwca 2024 #3 Opublikowano 17 Czerwca 2024 Sporo Zaczynam się zastanawiać nad powrotem do czynnego wykonawstwa inst w domkach Cytuj
Bokarito Opublikowano 17 Czerwca 2024 #4 Opublikowano 17 Czerwca 2024 Drogo. Wszystko w necie dużo taniej niż w tej wycenie. Robocizna też kosmos. Jaki region? Cytuj
Sobek1122 Opublikowano 17 Czerwca 2024 Autor #5 Opublikowano 17 Czerwca 2024 (edytowane) Dziękuję za odpowiedź, sprawdzałem ceny i też mimo braku wiedzy widzę, że jest zawyżone . Najbardziej interesuje mnie punkt grupa pomp, ktoś wie co to za grupa pomp może być i czy ona faktycznie jest tak droga? chyba, że sa dwie. Jestem okolic Mławy, Nidzicy , kod pocztowy 13-100. Złożyłem zapytanie ofertowe do innej firmy z miasta, wychodząc z założenia, że trzeba przynajmniej 2,3 żeby podjąć decyzję, ale jeśli ktoś jest z okolic lub zna zafuanego montażystę na moim terenie możemy się dogadać 🙂 Edytowane 17 Czerwca 2024 przez Sobek1122 Cytuj
Bokarito Opublikowano 17 Czerwca 2024 #6 Opublikowano 17 Czerwca 2024 Ta grupa pompowa to może wcale nie potrzebna. Mam rodzinę w tej okolicy i całą kotłownie robiła im Termika z Mławy. Byli zadowoleni, ale tani nie są. Cytuj
sambor Opublikowano 17 Czerwca 2024 #7 Opublikowano 17 Czerwca 2024 Tak szczerze mówiąc ja bym połowę z tego wywalił Na jakim etapie jest obecnie instalacja CO? Cytuj
Sobek1122 Opublikowano 17 Czerwca 2024 Autor #8 Opublikowano 17 Czerwca 2024 1 minutę temu, sambor napisał(a): Tak szczerze mówiąc ja bym połowę z tego wywalił Możesz coś więcej napisać, co masz na myśli? zastanawiałem się nad sterownikami czy faktycznie są mi potrzebne czy to nie jest zbyt duża cena za komfort ustawienia temp w każdym pomieszczeniu. Przy budowie domu sam dużo robię, ale są to prace raczej mniej wymagające fachowej wiedzy. Cytuj
sambor Opublikowano 17 Czerwca 2024 #9 Opublikowano 17 Czerwca 2024 To dość skomplikowane - można z kilku rzeczy zrezygnować, ale trzeba wiedzieć co musi zostać i jak to połączyć? Masz podłogówkę zrobioną na "pałę", czy był jakiś projekt? Jak chcesz poważną pomoc to pisz na priv. Cytuj
Sobek1122 Opublikowano 17 Czerwca 2024 Autor #10 Opublikowano 17 Czerwca 2024 (edytowane) Chciałbym napisać, ale mam problem gdy wchodzę w wiadomość mam komunikat, że "Możesz wysłać tylko 0 wiadomości dziennie. Proszę spróbować ponownie później." Instalacja CO jest na etapię uzbrojenia kotłowni, która jest już w płytkach. Mam już posadzki, rozłożoną podłogówkę, kable poprowadzone do sterowników i zrobione przyłącze gazu na ścianie zew kotłownii( dom w stanie deweloperskim). Podłogówka bez projektu, załączam zdjęcie podczas montażu. Montażyści ułożyli ją kierując wszystkie pętle a jest ich w sumie 20 do dwóch szafek w kotłownii. Zdjęcie z projektu jest tylko poglądowe, podłogówka nie jest tak rozłożona. Edytowane 17 Czerwca 2024 przez Sobek1122 Cytuj
wacio1967 Opublikowano 17 Czerwca 2024 #11 Opublikowano 17 Czerwca 2024 Chyba zmienię branżę. 🙂 Co do sterowania, to siłowniki muszą być. Nie ma znaczenia z jakiej firmy. Wszystkie działają na takiej samej zasadzie. Dostają zasilanie i grzybki pomału się dźwigają do góry. Co do sterowania każdym pomieszczeniem, to są dwa sposoby. 1. W każdym pomieszczeniu sterownik. 2. Sterowanie centralne. Przy ogrzewaniu podłogowym sterownik w każdym pomieszczeniu nie jest potrzebny. Ja u siebie zastosowałem tylko czujniki temperatury. Czujniki są tylko po to aby nie przegrzewać pomieszczenia. Włączanie ogrzewania podłogowego na noc, a w dzień wyłączać, to nieporozumienie. Na początku tak kombinowałem i się nie sprawdzało. Przychodziła noc, temperatura w pomieszczeniu spadała, a podłoga potrzebuje czasu, aby znowu się nagrzać. Lepiej ustawić temperaturę na zaworze 3D odpowiednią i przyłożyć się do regulacji rotametrów. Steruję temperaturą ze smartfona, komputera i sterownika na ścianie. Ten sterownik na ścianie też nie jest konieczny. Mam go jako "bajer" pokazujący temperatury we wszystkich pomieszczeniach. Wszystko i tak jest do ustawienia na sterowniku głównym w kotłowni. Tak wygląda panel sterowania przez stronę internetową TECH. Ja nie mam zasobnika CWU więc go tu nie widać. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi