Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry!

Planuje montaż pompy ciepła Panasonic monoblock 8 kw do domu. Dom ma 120 m2 wszędzie podłogowe ogrzewanie. Proszę o rady czy bufor ma czy nie ma sensu.

Dom ma 3 lata jest bardzo dobrze docieplony (20cm elewacja lambda 0.32, dach 30cm wełna lambda 0,32, podłoga 15 cm lambda 0,31, okna 3 szybowe). Obecnie mam piec na ekogroszek. Spalam ok 200-220 kg wegla miesięcznie zimą (grudzień, styczeń, luty). Czyli przez te 3 miesiące zimowe jakieś  600-650kg węgla spale. W domu mam 23-24 C zimą.

Proszę o rady czy w moim przypadku bufor ma sens ? Zastanawiałem się nad montażem bojlera 300l + bufor 300l z dwoma wężownicami (jedna bym podłączył pod kominek, a drugi do pompy). Nie mam zbyt dużo wiedzy na temat pomp dlatego proszę o porady.

Ile taka pompa prądu naciągnie miesięcznie ?

Edytowane przez korbielow
Opublikowano (edytowane)

Przy instalacji 100%podlogowki nie ma potrzeby instalowania bufora no chyba że będzie sterowanie strefowe to zmienia postać rzeczy.Mysle że PC 8kW jest za duża do twojego domku ale tu trzeba mieć OZC aby móc poprawnie dobrać PC

Edytowane przez Uzytkownik2
Opublikowano
3 godziny temu, Uzytkownik2 napisał(a):

Przy instalacji 100%podlogowki nie ma potrzeby instalowania bufora no chyba że będzie sterowanie strefowe to zmienia postać rzeczy

W tym konkretnym przypadku mamy zmianę źródła ciepła, więc należy spytać o samą obecną instalację np o mieszacz/ mieszacze i inne pierdułki które czasem mocno utrudniają zmianę źródła ciepła.

Więc pisanie o buforze w sensie instaluj lub nie instaluj jest bzdurą.

Opublikowano (edytowane)

@korbielow Ja tam nie jestem ekspertem, ale w tym filmie jest dyskusja czy trzeba czy nie trzeba bufora do pompy ciepła i tam przedstawiono zniuansowany pogląd w tej sprawie:

Dodatkowo w przypadku montowania buforu do pompy ciepła tu jest ciekawy artykuł:

https://czysteogrzewanie.pl/jak-to-sie-robi/bufor-do-pompy-ciepla-kiedy-potrzebny-jaka-pojemnosc/

Może powyższe linki się na coś przydadzą.

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, sambor napisał(a):

W tym konkretnym przypadku mamy zmianę źródła ciepła, więc należy spytać o samą obecną instalację np o mieszacz/ mieszacze i inne pierdułki które czasem mocno utrudniają zmianę źródła ciepła.

Więc pisanie o buforze w sensie instaluj lub nie instaluj jest bzdurą.

Mieszacz przy 100% podłogi jest zbędny(no chyba że są zawory mieszające w szafkach)wtedy można ich się pozbyć,ale znów grają rolę średnice rur do rozdzielaczy.No być może pochopnie napisałem że bufor zbedny nie biorąc pod uwagę istniejącej instalacji.

Edytowane przez Uzytkownik2
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Chciałbym dodać, że moje średnice rur w podłogowym to 16 x 2,0 /AL / PE -RT 70c/10 bar. Łączna długość rur  w podłogówce ok 800m ( mniej wiecej 400m parter, 400m piętro). Posiadam w domu jeden termostat, ktory steruje pracą pieca. Nie mam zaworów mieszących w szafkach w rozdzielnicy. Posiadam jeden zawór mieszający zaraz za piecem na ekogroszek, które pewnie będzie usunięty przy pompie. Mam jedna pompa która obsługuje cały dom w podłogówce. Posiadam dwa małe grzejniki w łazienkach do suszenia ręczników.

W najbliższym czasie będę musiał wybrać jakąś pompa ciepła (dostałem na nią grant). Zastanawiam się na Panasonic monoblock. Naprawdę ciężkie są takie decyzje gdyż jest zbyt duży wybór, a dla mnie osobie zupełnie nie w temacie  będzie to niezwykle trudne zadanie. Jedni chwalą na gaz R32 inni zaś nie. 

Podobno dobry jest Daikin, Mitshubishi, Panasonic.

rura.png

photo_1_2024-06-30_07-59-38.jpg

photo_2_2024-06-30_07-59-38.jpg

Edytowane przez korbielow