shogunzlasa Opublikowano 12 Czerwca 2024 #1 Opublikowano 12 Czerwca 2024 Widział ktoś takie cudo? https://stalmark.pl/kotly-na-pellet/hydro-vegas Kocioł kosztuje 12-13k, z dodatkiem wężownicy już o 10k więcej. Miał ktoś styczność z takimi pomysłami? Cytuj
Pieklorz Opublikowano 12 Czerwca 2024 #2 Opublikowano 12 Czerwca 2024 Bardzo stare pomysły, myślałem,że już się wszyscy z tego wyleczyli. Pewnie ze 25lat temu tak część miałówek tzw całodobowych była na życzenie robiona. W porównaniu do klasyków ich żywotność była statystycznie krótsza. Generalnie jako tako do prysznica a wanna to już inny temat. Sporo się kiedyś o tym pisało. Nieco później na początku lat 2000-ych takie pomysły trafiały się w bezklasowych lub 3ej klasy ekogroszkowcach, tu już było to dyskusyjne. Dzisiaj do pelleciaka, który się wygasza, a szczególnie przy termostacie przepływowe grzanie w spiralce miedzianej zamontowanej w wymienniku kotła uważam za temat dziwny. 1 Cytuj
sambor Opublikowano 12 Czerwca 2024 #3 Opublikowano 12 Czerwca 2024 Pomysł stary, takie coś produkował też Biawar na licencji NIBE - z 12-15 lat temu były w ich ofercie kotły pelletowe 20 i 25kW ze wbudowanym zbiornikiem CWU ok 90l i dod możliwością wstawienia grzałki el. Cena - górna półka i to nie krajowa, ale europejska. Po kilku latach zbiornik CWU wyleciał, został kształt i wielkość kotła, przez co powiększyła się objętość samego kotła. Wypadło też miejsce na grzałkę, co wg mnie było nietrafionym pomysłem - zawsze można było zabezpieczyć kocioł przed brakiem paliwa lub awarią palnika. Cytuj
Kordjano Opublikowano 12 Czerwca 2024 #4 Opublikowano 12 Czerwca 2024 5 godzin temu, Pieklorz napisał(a): 5 godzin temu, Pieklorz napisał(a): Dzisiaj do pelleciaka, który się wygasza, a szczególnie przy termostacie przepływowe grzanie w spiralce miedzianej zamontowanej w wymienniku kotła uważam za temat dziwny. Ja bym powiedział że głupi . Cytuj
shogunzlasa Opublikowano 13 Czerwca 2024 Autor #5 Opublikowano 13 Czerwca 2024 Mi to też jakoś nie pasi na chopski rozum, ale zawsze to coś "nowego" czym można ludzi zbajerować... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi