Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterowanie pompą Galmet Prima 6kw

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez lajosz,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Przyszedł czas na zmianę ogrzewania i decyzja padła na pompę ciepła Galmet Prima 6kw. Użytkuje ją dopiero od około 2 miesiecy. Ogrzewanie plus woda użytkowa.

Sterowanie cwu odbywa się poprzez ustawienie pożądanej temperatury i taką temperaturę pompa osiąga i utrzymuje. Inaczej jest jednak z ogrzewaniem. Ogrzewanie odbywa się tylko poprzez krzywą i mogę ją ustawić tylko wobec kilku cyfr od 1 do 9 bodajże. Wyłączenie krzywej i przejście na sterowanie tak jak wodą użytkową nie daje efektu. Pompa nie dobija do pożądanej temperatury ustawionej na panelu. Mimo, że termostat pokojowy pokazuje jaka jest temperatura w pomieszczeniu. Próbowałem włączyć i ustawić termostat w różne tryby i nic. Ustawienie termostatu na temperaturę przepływu też nic nie daje. Instalator powiedział, że pompa będzie działać tylko na krzywej, ale ja nie rozumiem dlaczego ?

Druga sprawa to w funkcji parametry pracy - moc pompy ciepła pokazuje mi zużycie od 6kw do 8,5kw mimo, że pompa ma 6kw. Nie mówiąc o tym, że pompa miała działać oszczędnie. Jak ma się do tego ten COP, gdzie pompa miała zużywać np. 2kw a dawać z tego np. 4kw ?

• 2 miesiące temu...
  • Rozwiązanie
Opublikowano
W dniu 5.05.2024 o 19:37, Marcin-Jacek napisał(a):

..Ogrzewanie odbywa się tylko poprzez krzywą i mogę ją ustawić tylko wobec kilku cyfr od 1 do 9 bodajże. Wyłączenie krzywej i przejście na sterowanie tak jak wodą użytkową nie daje efektu. Pompa nie dobija do pożądanej temperatury ustawionej na panelu. Mimo, że termostat pokojowy pokazuje jaka jest temperatura w pomieszczeniu. Próbowałem włączyć i ustawić termostat w różne tryby i nic. Ustawienie termostatu na temperaturę przepływu też nic nie daje. Instalator powiedział, że pompa będzie działać tylko na krzywej, ale ja nie rozumiem dlaczego 

Wezwij instalatora niech poprawi.

Lub

Dziewiątą krzywą grzewczą można ustawić samemu w "menu instalatora" . Dostosujesz do swojego budynku.

Zmiana sterowania termostatem pokojowym a temperaturą wody też w "menu instalatora"( to jeszcze zależy, sterownik dołożony innej firmy  czy w panelu)

W dniu 5.05.2024 o 19:37, Marcin-Jacek napisał(a):

...Druga sprawa to w funkcji parametry pracy - moc pompy ciepła pokazuje mi zużycie od 6kw do 8,5kw....

Ten sterownik nie pokazuje zużycia prądu lecz produkcję ciepła . "Te 6Kw czy 8Kw to ciepło oddane do wody ." 

cop.jpg