Kuba435 Opublikowano 12 Kwietnia 2024 #1 Opublikowano 12 Kwietnia 2024 Witam, mam problem z kapiąca wodą z zaworu bezpieczeństwa przy zbiorniku wyrównawczym. Zlałem ciepłą wodę, zostawiłem odkręcony kran i napompowalem zbiornik do 3,5 bara. Po odkręceniu wody wskoczyło 5,5 bara i woda dalej kapie z zaworu bezpieczeństwa. Co mam zrobić? Czy ciśnienia są w porządku? Czy może zbiornik i zawór są do wymiany? Cytuj
sambor Opublikowano 12 Kwietnia 2024 #2 Opublikowano 12 Kwietnia 2024 Raczej trzeba myśleć o reduktorze ciśnienia. Jaki bojler i jakie naczynie? Może naczynie za małe. Cytuj
Kuba435 Opublikowano 13 Kwietnia 2024 Autor #3 Opublikowano 13 Kwietnia 2024 Wcześniej długo było dobrze. Potem kapało jak się grzało wodę. Nic nie było robione z zaworem i może przez to trzeba go jakoś obsługiwać co jakiś czas? Czytałem gdzieś że jak z zaworu długo kapie to jest do wymiany. Nie jestem jeszcze pewien ale jak kiedyś dopompowywałem powietrze i potem trochę puszczałem to mi stamtąd trochę wody też leciało może ten zbiornik jest zepsuty? Zdjęcia na chwilę.pbecna mam kiepskie. Jak podjadę do dziadków to sprawdzę dokładnie zbiornik i bojler. Cytuj
sambor Opublikowano 13 Kwietnia 2024 #4 Opublikowano 13 Kwietnia 2024 To trzeba sprawdzić czy naczynie trzyma to ciśnienie co napompowałeś , jak trzyma to trzeba wymienić zawór bezpieczeństwa, on z czasem się starzeje lub jest zanieczyszczony piaskiem Cytuj
Kuba435 Opublikowano 13 Kwietnia 2024 Autor #5 Opublikowano 13 Kwietnia 2024 Sprawdziłem i chyba już wiem 2 czym problem. Czy dobrze czytam na zbiorniku wyrównawczym powinno być 1,5 bara a nie 3,5? Cytuj
sambor Opublikowano 13 Kwietnia 2024 #6 Opublikowano 13 Kwietnia 2024 W tym od CWU powinno być fabrycznie ok 4 bar. Czyli 3,5bar to dobra wartość Cytuj
Kuba435 Opublikowano 13 Kwietnia 2024 Autor #7 Opublikowano 13 Kwietnia 2024 A ten pre charge 1,5 bar na naklejce to nie oznacza ile powinno się nabić przed nalaniem wody? Jak upuściłem trochę powietrza to przestała kąpać woda z zaworu. Może na wolnej wodzie spróbować wyregulować do 4 bar? Cytuj
carinus Opublikowano 13 Kwietnia 2024 #8 Opublikowano 13 Kwietnia 2024 Jak podaje producent, wstępne ciśnienie w pustym zbiorniku ma wynosić właśnie te 1,5 bara. Cytuj
sambor Opublikowano 13 Kwietnia 2024 #9 Opublikowano 13 Kwietnia 2024 Spoko, jak to naczynie ma wstępne , fabryczne cisnienie 1,5bar, to nie nadaje się do takich ciśnień. To typowe naczynie do instalacji z PC lub podobnych np CO. Kolor nie ma znaczenia. Przedtem nie zobaczyłem dokładnie na ekranie smartfona zdjęcia tego naczynia przeponowego, dopiero teraz na większym ekranie widzę co i jak Możliwe że to naczynie przez wyższe ciśnienia zostało uszkodzone - sprawdź czy przez wentyl po naciśnięciu nie leci woda- jak leci, to naczynie do wymiany. Cytuj
Rozwiązanie Kuba435 Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Autor Rozwiązanie #10 Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Super, dziękuję za pomoc. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi