Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych forumowiczów.

Jestem nowym użytkownikiem kotła Hev Eco Plus 18 KW ze sterownikiem R520.

Mam problem polegający na tym, że piec słabo grzeje a potrafi także zgasnąć.

Moje ustawienia sterownika to:

F5 (prędkość wentylatora) - 45%

F7 (czas pracy podajnika w trybie PRACA) - 25 sekund

F8 (czas przerwy pomiędzy podaniami w trybie PRACA) - 70 sekund

F11 (czas pracy wentylatora po zakończeniu podawania węgla w trybie PRACA) - 50 sekund.

Mieszkanie ok. 120 m2. Ekogroszek Retor

Jeśli ktoś z państwa mógłby zasugerować jakieś zmiany w ustawieniach byłbym bardzo wdzięczny.

Opublikowano

Na początek zmniejsz F7 z 70 na 50s i zobacz czy zostaja Ci kawałki niespalonego węgla, jak nie to jeszcze zmniejsz do 45s a jeśli tak to zwiększ do 55s. Temperatura na pewno wzrośnie a w piecu niewygasnie.

Opublikowano

Tak, dzięki, jest dużo lepiej.

Do ideału jednak jeszcze brakuje, głównie rozpalanie kotła.

Myślę, że to wina mokrego ekogroszku. Jak otwierałem worek to z niego ciekło.

Na szczęście na razie dużo nie kupiłem.

W każdym razie wielkie dzięki za szybką pomoc, na razie jestem zielony w tym temacie ale uczę się pilnie :)

Opublikowano

Hef eko plus 20 kw,compit r520

F3 45 st

F5 60%(przesłona otwarta na 1,5 cm)

F7 17

F8 43

F11 40

Groszek warto wysypać z worka na parę dni przed wrzuceniem do zasobnika.Z reguly jest mokry i musi odparować.Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam

Ja także posiadam piec Hef Eko Plus 18 kW (ze sterownikiem Compit R10). Wiele eksperymentowałem z ustawieniami i do tej pory najlepszy wynik uzyskałem przy następujących ustawieniach:

F 5 - 60

F 7 - 25"

F 8 - 35"

F 9 - 9"

F 10 - 7 min

Zawór trójdrożny ustawiony w granicach 2,3 - 3,5 (w zależności od temperatury na dworze). Zauważyłem, że mniejsze zużycie jest gdy nagrzanie następuje szybko (stąd F8 jest niewiele większe od F7) i na podtrzymaniu częściej włącza się piec (im chłodniej tym ustawiam niższe F 10). Ale pewnie zależy to od rodzaju instalacji (ja mam starego typu tj. grube rury i żeliwne kaloryfery, duża pojemność). Naprawdę polecam wypróbować te ustawienia.

Z chęcią sprawdzę jeszcze inne ustawienia jeśli ktoś ma dobre i chciałby się podzielić.

Pozdrawiam :huh:

Paweł

Opublikowano

Witam. Mam piec Hefa już drugi rok i chciałem przekazać Wam moje spostrzeżenia jak i porady kilku serwisantów tegoż pieca. Widzę że koledzy tutaj stosuja zasadę że parametry F7 i F8 powinny mieć razem wartość 60. Niestety sami serwisanci odeszli już od tej zasady. Piec ma być tak ustawiony aby był odpowiedni płomień, nie było zgrzewów (za mało węgla) i nie było kawałków niedopalonego węgla w popielniku (za dużo węgla). Wartości F7 i F8 zależą również od jakości węgla, jego wilgotności, rodzaju instalacji, ciągu kominowego, wentylacji w piwnicy. Podsumowując to wszystko, nie ma uniwrsalnych ich wartości. Każdy musi metodą prób i błędów znaleźć najlepsze dla siebie ustawienia. I żeby nie było za łatwo to za rok możecie trafić na węgiel innej jakości i te wartości na pewno będą na tym samym piecu inne.

U mnie

F7 25s

F8 55s

A tak jeszcze spytam: slaw2010 co ile rozpalasz w piecu i czemu tak często że sprawia Ci to jakąś trudność ? Ja rozpaliłem w piecu jesienią i palę do tej pory.