Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wybór kotła gazowego do domu.

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez pawellll,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie.

Jestem w trakcie załatwiania przyłącza gazowego do budynku mieszkalnego jednorodzinnego, wolnostojącego. W budynku jest parter i 1 piętro. Nie ma i nie jest planowany montaż ogrzewania podłogowego. Powierzchnia grzewcza to 180m2. Za pomocą pieca będzie też ogrzewana CWU w bojlerze. Według kalkulatora dostawcy gazu ziemnego jakim będzie ogrzewany budynek moc pieca winna oscylować w przedziale 18-20 KW. I tutaj pytanie. Jaki najlepszy piec wybrać? Bardzo ważne jest aby można było w pełni sterować piecem poprzez aplikację, lub coś w tym stylu, ponieważ w domu mieszka osoba niepełnosprawna która nie będzie w stanie dostać się do pieca, i tylko w taki sposób będzie mogła nim sterować. Czy wybrać piec z buforem, czy bez? 

Bardzo proszę o wskazówki i polecenie najlepszego pieca. 

Opublikowano (edytowane)

Dla tak "niewymagającej"instalacji wystarczy polski kocioł np Termat Ecocondes Gold.Nie ma co przepłacać za kotły z rozbudowaną automatyką której nie wykorzystasz Ważne jest też jaki by kocioł nie był aby w miarę blisko był serwis do niego

Edytowane przez Uzytkownik2
Opublikowano (edytowane)

Tylko, czy tym kotłem da się sterować " na odległość ( w tym włączać i wyłączać ) ? To jest niezwykle ważne kryterium dla mnie. Czy klasa efektywności energetycznej " A " jest ok ?

Edytowane przez pablos83
Opublikowano (edytowane)

W dzisiejszych czas prawie każdy kocioł posiada możliwość obsługi mobilnej.Mozna wejść na stronę Termata i w zakładce zdalne sterowanie będzie  moduł Komfort

Opublikowano

Dziękuję za propozycję. Oczywiście jeśli ktoś z Was uważa, że jest jakaś inna, lepsza alternatywa niż wspomniany wyżej kocioł to jestem otwarty na wszelkie inne propozycje. 

Opublikowano

No nie, kolega nie chce wydawać kasy niepotrzebnie 🙂 A czy instalować bufor, czy dać sobie spokój ?

Opublikowano

Jako magazyn ciepłej wody do C.O. co powinno pomóc zaoszczędzić na rachunkach za ogrzewanie domu. Chociaż nie wiem, czy ogrzewanie bufora nie będzie gorszym ekonomicznie rezultatem niż jego brak w moim przypadku?

Opublikowano (edytowane)

Tak też mi się wydawało. Przejdźmy więc do finalizacji naszej rozmowy. W co wyposażyć ten piec ( jakieś moduły dostawki itp ), aby maksymalnie prosta była jego obsługa " na odległość " ? I czy przy tym piecu należy wyposażać instalację C.O w dodatkową pompkę? Jeśli tak, proszę o polecenie najodpowiedniejszej.

Edytowane przez pablos83
Opublikowano (edytowane)

Nie piecu tylko kotle!)Sor ale jestem uczulony na słowo piec i zawsze reaguje choć pomału zaczynają mi ręce opadać w tej walce z wiatrakami;)Nie potrzeba żadnej dodatkowej pompy,całość ogarnie pompa w kotle.Moze autor mówiąc bufor miał na myśli zasobnik ciepłej wody użytkowej?Wtedy musi kupić kocioł jednofunkcyjny.Wskazane zaopatrzyć się w czujnik pogodowy i zamontować go na północnej ścianie budynku co by móc sterować wg krzywej grzewczej.No i chcąc sterować przez internet zakupić tzw zestaw komfort w skład którego wchodzi moduł do internetu i dedykowany do niego regulator który montujesz w reprezentatywnym pomieszczeniu,zazwyczaj jest to salon.W pomieszczeniu gdzie będzie regulator nie montujemy głowicy termostatycznej na grzejniku!Też trzeba pomyśleć o instalacji powietrzno spalinowej.Czyli można np odprowadzić spaliny przez ścianę zewnętrzną dla kotłów o mocy poniżej 21kW albo przez istniejący komin(musi być rura w rurze czyli zewnetrzną rurą jest doprowadzone powietrze do spalania a wewnętrzną odprowadzane są spaliny)

Opublikowano

Napiszę inaczej. Obecnie jest zainstalowany kocioł na eko-groszek, na północnej ścianie budynku jest właśnie czujnik pogodowy, a w salonie regulator temperatury którym ustawia się zadaną temperaturę, godziny w jakich ma być określona temperatura itp. Na zasilaniu jest pompka. 

I teraz jak rozumiem. Po montażu wspomnianego wyżej kotła nie będę musiał instalować wspomnianego wyżej czujnika pogodowego na zewnątrz, ani pompki na zasilaniu ?  

Opublikowano (edytowane)

Jeśli serwis Termeta działa tak samo sprawnie, jak odpisują na emaile to...poproszę o polecenie innej firmy 🙂 

PS. Zapomniałem napisać wcześniej, że w budynku znajdują się 2 łazienki ( 1 na parterze i 1 na piętrze ), nie wiem czy to ma jakieś znaczenie przy wyborze kotła

Edytowane przez pablos83
Opublikowano

Na pewni nie kocioł 2- funkcyjny.

Co do twoich pytań to czujnik temp zewnętrznej każda firma ma inny, więc czujnik trzeba wymienić a pompa z kotła w takim domu na grzejniki wystarczy.

Regulator w salonie, może zostać pod warunkiem że pracuje na styk zwierny.

Opublikowano

Czyli rozumiem, że w moim przypadku w grę wchodzi tylko i wyłącznie kocioł kondensacyjny jednofunkcyjny tak? Tylko na jakiej zasadzie w takim przypadku zostanie zagrzana woda w bojlerze? Proszę się nie śmiać z moich pytań. Pytam ponieważ nie mam o tym żadnego pojęcia. 

Opublikowano

Kocioł grzeje wodę uzytkową w wężownicy bojlera(zasobnika CWU)w tzw priorytecie czyli w pierwszej kolejności.W czasie gdy podgrzewana jest woda użytkowa nie jest ogrzewany budynek.Dopiero po osiągnięciu w zasobniku nastawionej na sterowniku temperatury cwu kocioł wraca do grzania budynku

Opublikowano (edytowane)

Czyli odbywa się to dokładnie w taki sposób jak w obecnie zainstalowanym jeszcze kotle na eko-groszek. Czyli jak się domyślam ( nie wiem czy słusznie ) kocioł dwufunkcyjny może grzać jednocześnie i C.O i C.W.U tak ?

Jeśli tak, to czemu nie kupić kotła dwufunkcyjnego właśnie? Co przemawia przeciw w moim przypadku?

Edytowane przez pablos83
Opublikowano

Kocioł 2-F tak samo grzeje albo CO albo ciepłą wodę, jego wadą jest to że przy większej liczbie punktów poboru musi mieć sporą moc - często ponad 25kW, a korzystanie z niego przy kilku użytkownikach jednocześnie często jest problematyczne a spalanie jest większe niż przy kotle 1-F.

Opublikowano

Ok, to już wszystko jasne. Proszę zatem ostatecznie o polecenie konkretnego:

- modelu i mocy kotła jaki kupić

- wszystkich potrzebnych opcjonalnych urządzeń które umożliwią mi pełnym sterowaniem kotła za pomocą sterownika domowego, oraz przez internet

- ewentualnego czujnika zewnętrznego pogodowego itp

I zamykamy temat. 

Opublikowano

Witam, też rozważam pdobny problem tj. mam do ogrzania 80 mkw, zastanawiam się czy montowac kocioł 2F i grzać wode przepływowo ponieważ do zlewu od kotła będe miał 2m a do łązienki 6m (prysznic). Z uwagi ze mam fotowoltaike rozważam bojler np 100l i grzanie tego bijlera w lecie grzałką z FV a jeśliby nie było stońca to wodę ogrzewałby piec gazowy 2F. Pytanie czy korzystniej będzie grzac wode przepływowo gazem czy zamontować taki bojler ale wiadomo że bojler ma straty a cały dzień się wody nie pobiera .... dodam ze mieszkać bedzie 4 osobowa rodzina. Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie siłą rzeczy musimy wrócić jeszcze do tematu. Mianowicie rozmawiałem z projektantem instalacji grzewczej, a jednocześnie z osobą która instaluje C.O. ( nie znaczy, że będzie instalować u mnie ). I ta osoba proponuje mi, aby wyrzucić bojler i zakupić kocioł gazowy od razu z zasobnikiem C.W.U, bo niby to mniej problematyczne rozwiązanie, a i sama woda grzana jest szybciej. Co myślicie o takim rozwiązaniu?