Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja nie rozumiem jeden rzeczy... Po co się prosić, a wręcz błagać o gwarancję, jak ma się 2 lata rękojmi, która się należy jak psu miska ryżu.

Dodam, że w pierwszym roku rękojmi, to sprzedawca ma udowodnić, że to z waszej winy powstała szkoda. W drugim roku to wy musicie udowodnić, że wada była ukryta. Dodatkowo, rękojmia uwzględnia koszt demontażu, ponownego montażu i transportu, w razie jakby sprzęt musiał jechać do sprzedawcy serwisu. Również w rękojmi obowiązują terminy, czyli np. 2 tyg. na odniesienie się do reklamacji. W gwarancji terminów nie ma.

A znając realia obecnego systemu prawnego w Polsce, to nie będziecie mieć ani gwarancji, ani rękojmi. Dopiero po latach w oczekiwaniu na rozprawy sądowe coś uzyskacie. Dlatego opcja zakupu na Słowacji jest ciekawą opcją i wcale nie głupią.

Opublikowano

To u nas musi kociol každe 3 roki otrzymac stempel o niezawadnosci,wyslany technikom producenta do regystra centralnego gminy.Jak byloby w przypadku osobno kupionego kotla poza granicami,nie wiem.Mysle,ale,že technik beztak przyjechal by i stempla potwierdzil,bo kasa za žadna robota,tylko stempla tež dobra.Musi dla mnia tylko marke kotla w danym rejonie miec dystrybutora.Ale jak temu naprawde?,Bo samochod vw kupiony w Niemcach tež musi na gwarancje do Niemec,bo u nas dla nich gwarancyjna kontrola,niby przy vw nie platna.

Opublikowano

Ekoprojekt i klasa 5 dla kotłów to wytyczne unijne, więc obejmujące kraje unijne. Słowacja jest w unii i musi spełniać dokładnie te same wymagania. Różnice pojawiają się przy dofinansowaniu i papierach z tym związanymi. Ale nie wpływa to w żaden sposób na legalność kotła ze Słowacji, czy innego kraju EU, zainstalowanym w Polsce. Po prostu w najgorszym razie nie będzie dotacji.

Serwis gwarancyjny, pogwarancyjny, to co innego i tu sprawa jest jasna. Za gwarancję odpowiada importer. A skoro to my jesteśmy importerem, to gwarancję realizujemy sobie sami.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 11.02.2025 o 12:00, kreciq21 napisał(a):

Ekoprojekt i klasa 5 dla kotłów to wytyczne unijne, więc obejmujące kraje unijne. Słowacja jest w unii i musi spełniać dokładnie te same wymagania. Różnice pojawiają się przy dofinansowaniu i papierach z tym związanymi. Ale nie wpływa to w żaden sposób na legalność kotła ze Słowacji, czy innego kraju EU, zainstalowanym w Polsce. Po prostu w najgorszym razie nie będzie dotacji.

Serwis gwarancyjny, pogwarancyjny, to co innego i tu sprawa jest jasna. Za gwarancję odpowiada importer. A skoro to my jesteśmy importerem, to gwarancję realizujemy sobie sami.

No ale to oznacza, że decydując się na kocioł ze Słowacji:

- w najgorszym razie "nie" będzie dotacji 

- "nie" obowiązuje gwarancja (mam nadzieje że będzie chociaż rękojmia o czym wspominałeś)

Poza spełnieniem kwestii legalności to sporo tego "nie" 🙂

Tak więc każdy musi sobie sam policzyć. 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Nie jest to ilegalnym,czy przemyt,ale poki u nas importer powiedzial by "nie wystawie ci stempla,bo nie sprzedalem",to byl bym z naszym rejestrom kotlow w du..e.I to mnia martwi,bo wczesniej moglem kupic w Polsce jakikolwiek kociol odpowiednej klasy i juž lipa-tylko z czeska dystrybucja.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

@Szach Tu jest właśnie sedno problemu. Zakupiony kocioł poza naszym krajem nie ma gwarancji i rękojmi w naszym kraju, ale kosztuje mniej. Poza tym, obowiązują przepisy z kraju, w którym się kocioł kupiło i rękojmi mogą nie mieć w ogóle w przepisach.

Zakupiony u nas będzie droższy, ale masz teoretycznie rękojmię i gwarancję. Mówię teoretycznie, bo co zrobisz, jak gwarant powie "nie". I albo się kopiesz latami po sądach, albo się poddajesz. I jesteś w tym samym miejscu, co byś kupił kocioł ze Słowacji, ale pozostało kilka złociszy w portfelu więcej.

Aby nie być gołosłownym, 1,5 roku czekałem na ustalenie terminu rozprawy, na której został "przydzielony" rzeczoznawca. Ten dostał pół roku na ekspertyzę i po kolejnym roku została ustalona kolejna rozprawa... Na za pół roku. I jak druga strona przyśle pismo o odroczenie, to... I właśnie tak wygląda prawo w Polsce. W teorii jest, w praktyce nie ma.

@bercus U was nie ma tak, że liczy się tabliczka znamionowa kotła? Na niej jest producent, numer kotła, itd.

Opublikowano

W moim przypadku dofinansowanie mi się nie należy więc jedno nie już odpada, co do gwarancji oczywiście że coś może pójść nie tak ale biorąc pod uwagę że Słowacy dają u siebie 5 lat gwarancji ( u nas na ten sam kocioł importer daje tylko 2 lata) to jednak mała szansa że piec się zepsuje w okresie dwóch lat ale wiadomo nowe samochody też się psują na gwarancji. Gdyby różnica w cenie wynosiła 1000-1500 zł to bym się zastanawiał i może bym dopłacił do polskiej dystrybucji ale 6000 to bardzo dużo.

Opublikowano

Mamy prawidlowe przeglady po 3 latach,cos jak przy samochodach i te zalatwiaja producency,czy dystrybutorzy.I jest regystr centralny,kto nie ma przegladu,ten otrzyma kare 8500 w zlotych.

Opublikowano

Albo zakupić kocioł u Słowaków z montażem.

Opublikowano

Defro Optima HG 25kW u sąsiadów z południa, po przeliczeniu kosztuje prawie 20tys.zł. Więc wychodzi na to, że to za import tyle sobie życzą.

@bercus A tego przeglądu nie może zrobić lokalny hydraulik czy kominiarz? Jeżeli nie, to ładnie lobby się rozpanoszyło.

Opublikowano

Jeszcze raz, bo coś tu nie pasuje. Netto to jest przed podatkami, a tu po podatkach mniej niż netto...

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, Razuch3 napisał(a):
Bo się pomyliłem miałem napisać 15 brutto a z montażem 12800 netto.

Ale to jest w wersji Profi czy lambda?
Bo jeśli Profi to wszytko się zgadza bo do wersji lambda jest dopłata 9000

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Z montażem (czyli VAT 8%) 12800zł netto za sam kocioł. A ile zażyczyła sobie ekipa?

Opublikowano

I jakie graty poszły?

Czy to było wywalenie i wpięcie kotła, czy doszedł bufor, CWU?

Opublikowano

Razuch a jak można zapytać kiedy kupowałeś kocioł i jak wrażenia z użytkowania? Jest tak mało informacji o tych kotłach że bardzo przydała by się jakaś opinia użytkownika

Opublikowano

Kocioł profi 2 bufory po 1000 l. Ekipa 10 za montaż.  Zamontowali też sterownik i tech 2

W piecu pali się bardzo dobrze lecz przez to że źle paliłem na początku zaszedł mi smola ponieważ używam brykietu własnej produkcji i kanały które są wykonane po bokach paleniska zatkało je mi. Będę je czyścił ale jest za mało miejsca żeby cokolwiek tam włożyć. Przypuszczam że z samym drewnem iglastym nie zrobi się taki problem. Wentylator odciągowy jest w złym miejscu lepsze rozwiązanie ma atmos gdzie cały dym idzie w komin. I tu zaznacze że jak będziesz używał piec zgodnie z instrukcją że dokładać do pieca będzie się tylko jak jest żar to będzie ok. Dymi się jak nie jest wypalona cala komora ale według producenta nie wolno wtedy dokładać. 

Opublikowano

A tej smoły z otworów napowietrzania to nie da rady jakimś palnikiem na kartusze wypalić?

Opublikowano

A dasz radę zrobić jakieś fotki jak to wygląda ?

Te otwory są pod panelami z nierdzewki ?

U mnie w HTV też są takie otwory pod panelami ale nad każdym z nich jest taki skośny daszek że smoła nie płynie po otworze tylko na daszek i dalej odparowuje na palenisku.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Razuch3 napisał(a):

Wentylator odciągowy jest w złym miejscu lepsze rozwiązanie ma atmos gdzie cały dym idzie w komin

Jeżeli chodzi o klapę z tyłu, to Attack DPX ma taką klapę z tyłu, ale nie ma bocznych blach separujących w komorze załadowczej. I klapa jest na wajchę z przodu.

2025-02-11_194800.png.8ece4867ad8ea74d90462b7e502b2710.png

Edytowane przez kreciq21
Opublikowano

Ale kolega ma SLX

Opublikowano

@Tuptus Tak, wiem. Pisałem dla potomnych, którzy by chcieli taką klapę. Czyli taki kocioł z taką klapą.

• Zgadzam się 1