Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kreciq21
Opublikowano

Ja nie rozumiem jeden rzeczy... Po co się prosić, a wręcz błagać o gwarancję, jak ma się 2 lata rękojmi, która się należy jak psu miska ryżu.

Dodam, że w pierwszym roku rękojmi, to sprzedawca ma udowodnić, że to z waszej winy powstała szkoda. W drugim roku to wy musicie udowodnić, że wada była ukryta. Dodatkowo, rękojmia uwzględnia koszt demontażu, ponownego montażu i transportu, w razie jakby sprzęt musiał jechać do sprzedawcy serwisu. Również w rękojmi obowiązują terminy, czyli np. 2 tyg. na odniesienie się do reklamacji. W gwarancji terminów nie ma.

A znając realia obecnego systemu prawnego w Polsce, to nie będziecie mieć ani gwarancji, ani rękojmi. Dopiero po latach w oczekiwaniu na rozprawy sądowe coś uzyskacie. Dlatego opcja zakupu na Słowacji jest ciekawą opcją i wcale nie głupią.

Opublikowano

To u nas musi kociol každe 3 roki otrzymac stempel o niezawadnosci,wyslany technikom producenta do regystra centralnego gminy.Jak byloby w przypadku osobno kupionego kotla poza granicami,nie wiem.Mysle,ale,že technik beztak przyjechal by i stempla potwierdzil,bo kasa za žadna robota,tylko stempla tež dobra.Musi dla mnia tylko marke kotla w danym rejonie miec dystrybutora.Ale jak temu naprawde?,Bo samochod vw kupiony w Niemcach tež musi na gwarancje do Niemec,bo u nas dla nich gwarancyjna kontrola,niby przy vw nie platna.

Gość kreciq21
Opublikowano

Ekoprojekt i klasa 5 dla kotłów to wytyczne unijne, więc obejmujące kraje unijne. Słowacja jest w unii i musi spełniać dokładnie te same wymagania. Różnice pojawiają się przy dofinansowaniu i papierach z tym związanymi. Ale nie wpływa to w żaden sposób na legalność kotła ze Słowacji, czy innego kraju EU, zainstalowanym w Polsce. Po prostu w najgorszym razie nie będzie dotacji.

Serwis gwarancyjny, pogwarancyjny, to co innego i tu sprawa jest jasna. Za gwarancję odpowiada importer. A skoro to my jesteśmy importerem, to gwarancję realizujemy sobie sami.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 11.02.2025 o 12:00, kreciq21 napisał(a):

Ekoprojekt i klasa 5 dla kotłów to wytyczne unijne, więc obejmujące kraje unijne. Słowacja jest w unii i musi spełniać dokładnie te same wymagania. Różnice pojawiają się przy dofinansowaniu i papierach z tym związanymi. Ale nie wpływa to w żaden sposób na legalność kotła ze Słowacji, czy innego kraju EU, zainstalowanym w Polsce. Po prostu w najgorszym razie nie będzie dotacji.

Serwis gwarancyjny, pogwarancyjny, to co innego i tu sprawa jest jasna. Za gwarancję odpowiada importer. A skoro to my jesteśmy importerem, to gwarancję realizujemy sobie sami.

No ale to oznacza, że decydując się na kocioł ze Słowacji:

- w najgorszym razie "nie" będzie dotacji 

- "nie" obowiązuje gwarancja (mam nadzieje że będzie chociaż rękojmia o czym wspominałeś)

Poza spełnieniem kwestii legalności to sporo tego "nie" 🙂

Tak więc każdy musi sobie sam policzyć. 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Nie jest to ilegalnym,czy przemyt,ale poki u nas importer powiedzial by "nie wystawie ci stempla,bo nie sprzedalem",to byl bym z naszym rejestrom kotlow w du..e.I to mnia martwi,bo wczesniej moglem kupic w Polsce jakikolwiek kociol odpowiednej klasy i juž lipa-tylko z czeska dystrybucja.

Edytowane przez bercus
Gość kreciq21
Opublikowano

@Szach Tu jest właśnie sedno problemu. Zakupiony kocioł poza naszym krajem nie ma gwarancji i rękojmi w naszym kraju, ale kosztuje mniej. Poza tym, obowiązują przepisy z kraju, w którym się kocioł kupiło i rękojmi mogą nie mieć w ogóle w przepisach.

Zakupiony u nas będzie droższy, ale masz teoretycznie rękojmię i gwarancję. Mówię teoretycznie, bo co zrobisz, jak gwarant powie "nie". I albo się kopiesz latami po sądach, albo się poddajesz. I jesteś w tym samym miejscu, co byś kupił kocioł ze Słowacji, ale pozostało kilka złociszy w portfelu więcej.

Aby nie być gołosłownym, 1,5 roku czekałem na ustalenie terminu rozprawy, na której został "przydzielony" rzeczoznawca. Ten dostał pół roku na ekspertyzę i po kolejnym roku została ustalona kolejna rozprawa... Na za pół roku. I jak druga strona przyśle pismo o odroczenie, to... I właśnie tak wygląda prawo w Polsce. W teorii jest, w praktyce nie ma.

@bercus U was nie ma tak, że liczy się tabliczka znamionowa kotła? Na niej jest producent, numer kotła, itd.

Opublikowano

W moim przypadku dofinansowanie mi się nie należy więc jedno nie już odpada, co do gwarancji oczywiście że coś może pójść nie tak ale biorąc pod uwagę że Słowacy dają u siebie 5 lat gwarancji ( u nas na ten sam kocioł importer daje tylko 2 lata) to jednak mała szansa że piec się zepsuje w okresie dwóch lat ale wiadomo nowe samochody też się psują na gwarancji. Gdyby różnica w cenie wynosiła 1000-1500 zł to bym się zastanawiał i może bym dopłacił do polskiej dystrybucji ale 6000 to bardzo dużo.

Opublikowano

Mamy prawidlowe przeglady po 3 latach,cos jak przy samochodach i te zalatwiaja producency,czy dystrybutorzy.I jest regystr centralny,kto nie ma przegladu,ten otrzyma kare 8500 w zlotych.

Opublikowano

Albo zakupić kocioł u Słowaków z montażem.

Gość kreciq21
Opublikowano

Defro Optima HG 25kW u sąsiadów z południa, po przeliczeniu kosztuje prawie 20tys.zł. Więc wychodzi na to, że to za import tyle sobie życzą.

@bercus A tego przeglądu nie może zrobić lokalny hydraulik czy kominiarz? Jeżeli nie, to ładnie lobby się rozpanoszyło.

Gość kreciq21
Opublikowano

Jeszcze raz, bo coś tu nie pasuje. Netto to jest przed podatkami, a tu po podatkach mniej niż netto...

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, Razuch3 napisał(a):
Bo się pomyliłem miałem napisać 15 brutto a z montażem 12800 netto.

Ale to jest w wersji Profi czy lambda?
Bo jeśli Profi to wszytko się zgadza bo do wersji lambda jest dopłata 9000

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Gość kreciq21
Opublikowano

Z montażem (czyli VAT 8%) 12800zł netto za sam kocioł. A ile zażyczyła sobie ekipa?

Opublikowano

I jakie graty poszły?

Czy to było wywalenie i wpięcie kotła, czy doszedł bufor, CWU?

Opublikowano

Razuch a jak można zapytać kiedy kupowałeś kocioł i jak wrażenia z użytkowania? Jest tak mało informacji o tych kotłach że bardzo przydała by się jakaś opinia użytkownika

Opublikowano

Kocioł profi 2 bufory po 1000 l. Ekipa 10 za montaż.  Zamontowali też sterownik i tech 2

W piecu pali się bardzo dobrze lecz przez to że źle paliłem na początku zaszedł mi smola ponieważ używam brykietu własnej produkcji i kanały które są wykonane po bokach paleniska zatkało je mi. Będę je czyścił ale jest za mało miejsca żeby cokolwiek tam włożyć. Przypuszczam że z samym drewnem iglastym nie zrobi się taki problem. Wentylator odciągowy jest w złym miejscu lepsze rozwiązanie ma atmos gdzie cały dym idzie w komin. I tu zaznacze że jak będziesz używał piec zgodnie z instrukcją że dokładać do pieca będzie się tylko jak jest żar to będzie ok. Dymi się jak nie jest wypalona cala komora ale według producenta nie wolno wtedy dokładać. 

Opublikowano

A tej smoły z otworów napowietrzania to nie da rady jakimś palnikiem na kartusze wypalić?

Opublikowano

A dasz radę zrobić jakieś fotki jak to wygląda ?

Te otwory są pod panelami z nierdzewki ?

U mnie w HTV też są takie otwory pod panelami ale nad każdym z nich jest taki skośny daszek że smoła nie płynie po otworze tylko na daszek i dalej odparowuje na palenisku.

Gość kreciq21
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Razuch3 napisał(a):

Wentylator odciągowy jest w złym miejscu lepsze rozwiązanie ma atmos gdzie cały dym idzie w komin

Jeżeli chodzi o klapę z tyłu, to Attack DPX ma taką klapę z tyłu, ale nie ma bocznych blach separujących w komorze załadowczej. I klapa jest na wajchę z przodu.

2025-02-11_194800.png.8ece4867ad8ea74d90462b7e502b2710.png

Edytowane przez kreciq21
Opublikowano

Ale kolega ma SLX

Gość kreciq21
Opublikowano

@Tuptus Tak, wiem. Pisałem dla potomnych, którzy by chcieli taką klapę. Czyli taki kocioł z taką klapą.