Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Od niedawna jestem posiadaczem mieszkania z piecem dwufunkcyjnym beretta  optima 21 esi turbo. Temat ogrzewania jest dla mnie nowością, próbuje doczytać ale nie wszystko kumam.

probowalem czasem wlacaac czasem włączać piec z nadzieja ze będzie taniej 😉 tak wiem wiem czytałem ze wcale nie będzie. Postanowiłem sprawdzic czy będzie taniej o o ile jesli będzie ciagle włączony. 

mieskanie 52 metry budownictwo z 2015 roku. 4 kaloryfery. W salonie z kuchnia i łazience odkręcone na 5. W dwóch pokojach na 3. Na piecu ustawiona temperatura 37-38. Piec dosyć często sie załącza - to chyba ten palnik sie wtedy uruchamia? Mam wrażenie ze co kilka minut ma chwile sie włącza  i gaśnie. 

w mieszkaniu od WcOeaj temapratura 22.2 co jest przyjemne i wystarczające chociaż na korytarzu czuć odrobine chłodniej.

jak można zOptymalizowac koszty?  Od 2 dni mam ustaiwnie jak wyżej na stałe  i Średnio dobowo przy tym ustawieniu spalanie wynosi 3.5-4 m3 co jest spora ilością. Jak sądzicie?

Czy podniesienie temperatury na kaloryferach coś zmieni? Czy jest opcja ze mieszkanie nagrzeje sie jescze do stałej temapratury i spalanie spadnie? 

nie mam sterownika (bedzie w przyszłym sezonie) głowice na grzejniku zwykle gdzie zakres od 1-5. Temperatura z czujnika wskazującego wilgotność i temp

prosze o porady. Widziałem podobny temat ale nie rozwiał w pełni moich wątpliwości.

Opublikowano

Kocioł nie jest kondensacyjny, więc niska temperatura zasilania niekorzystnie wpływa na jego sprawność i żywotność. Przy 4 kaloryferach regulacja termostatami jest nieporozumieniem, bo niepotrzebnie ogranicza przepływ, a to oraz moc minimalna na poziomie 6 kW przyczynia się do częstszego taktowania. Sterownik z pewnością ograniczy niepotrzebne starty, ale na wielkie oszczędności bym nie liczył. Ponadto warto zwrócić uwagę ile gazu zużywa się na CWU.