Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szanowni forumowicze. Stoję przed wyborem montażu kotła do mojego nowego domu. 

Połowa bliźniaka 175m2. 100% podłogówka.  Nowy budynek. Max zapotrzebowanie na ciepło 6,9kW (CO i CWU).Przeciętna moc 3,1kW.  Izolacja  ściany (15cm), dach (30cm), podłoga parteru (12cm). Temp w domu 20stC. wskaźnik zapotrzebowania na moc grzewczą 37W/m2.  

2 rozdzielacze parter i piętro. Pętle max 90m. Użyte 600m rury PERT 18x2. Do rozdzielaczy rura PP 32. ok 100l wody w instalacji.

Kocioł ma mieć jak najlepszą modulację. Sterowanie wyłącznie na podstawie doboru krzywej i temperatury zewnętrznej. Chciałbym skorzystać wyłącznie z pompy kotła.

Termet  Ecocondens CRYSTAL II Plus czy GOLD PLUS 20kW 1f. Który wybrać? Różnica w cenie ok 900zł. 

Modulacja:

Crystal - od 3kW, Plus 3,4kW

Pompa wysokość podnoszenia:

Crystal:  7 ,  Gold  6

Inne istotne róznice?

A może jednak BOSCH CONDENS GC2300iW 15P od 1,9kW,  IMMERGAS VICTRIX 12xTT od 2kW, VICTRIX EXTRA 12 od 2kW - ale te są znacznie droższe

Opublikowano (edytowane)
W dniu 3.02.2024 o 17:57, feltom napisał(a):

A może jednak BOSCH CONDENS GC2300iW 15P od 1,9kW,  IMMERGAS VICTRIX 12xTT od 2kW, VICTRIX EXTRA 12 od 2kW - ale te są znacznie droższe

Zostałbym przy Termet, koszty eksploatacji będą bardzo przyzwoite, producent polski 👍. Zapytaj producenta lub serwisantów o różnice.

Edytowane przez teres
Opublikowano

Wybrałem Termet Ecodens crystal ii plus. Modulacja od 3kw oraz pompa 7,5

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam 

Podepnę się pod ten temat,żeby nie zakładać nowego.

Pytanie do doświadczonych.

Czy kocioł gazowy 1 funkcyjny Termet Ecocondens Crystal II Plus 20   z niską modulacją od 2,7 kW  będzie dobrym wyborem do małego domku 35 m2 ? 

pozdrawiam

plasticfun

Edytowane przez plasticfun
Opublikowano

Realnie to on będzie pracować z mocą minimalną na poziomie 3 kW. Są kotły z jeszcze niższą mocą, ale za to z wyższą ceną. Więc jeżeli szukasz czegoś w tej cenie, to chyba nic lepszego nie znajdziesz.

Opublikowano

Dziękuję  Ci za odpowiedź.

Fakt że cena gra tu kluczową rolę,ale jeżeli nie byłoby dużej różnicy w cenie to warte rozważenia.

Byłbym wdzięczny za podpowiedź  jakie jeszcze kotły są z niższą mocą? 

Opublikowano
21 godzin temu, teres napisał(a):

Do takiego domku to bym wolał klimę dać do grzania i chłodzenia.

Dziękuję za odpowiedź.

Myślałem wcześniej nad tym,ale niestety stara częściowo (aluminiowa) instalacja elektryczna na to nie pozwala a do tego trzeba jeszcze c.w.u grzać.

pozdrawiam 

plasticfun

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 11.02.2024 o 21:06, feltom napisał(a):

Wybrałem Termet Ecodens crystal ii plus. Modulacja od 3kw oraz pompa 7,5

I jak doświadczenia po dwóch miesiącach eksploatacji? Czy ta moc ok. 3kW nie jest za duża do w miarę ciągłej pracy kotła?

Mam podobny dylemat, troszkę większą moc max, ok. 8kW i straty ok. 45W. 

Jakiś czas temu myślałem o Goldzie ale nie ma już z mocą 20kW a. GoldII ma wyższą moc min.